14 aprilie 2009

Tineri nevinovaţi torturaţi de bestiile bolşevice în Basarabia


Reprezentant ONU: "Deţinuţii moldoveni sunt bătuţi cu sticle de apă şi bâte de către poliţişti"

Tinerii moldoveni arestaţi de regimul Voronin se plâng că au avut parte de tratamente cât se poate de inumane: bătăi, privare de hrană, de apă şi de grupuri sanitare. De asemenea, deţinuţii spun că poliţiştii i-au obligat să semneze acte pe care nu le-au citit, dezvăluie un reprezentant al ONU în Republica Moldova.

Edwin Berry, consilier al ONU pe problema drepturilor omului în Republica Moldova, a vizitat sâmbătă, 11 aprilie, penitenciarul 13 din Chişinău unde sunt închişi o parte dintre cei arestaţi de la izbucnirea revoltelor în Republica Moldova.

Berry a discutat cu 40 de persoane dintre cele 90 arestate în ultimele săptămâni pe fondul tulburărilor sociale şi, contactat de cotidianul.ro, a dezvăluit detalii deloc măgulitoare pentru autorităţile moldovene. Potrivit lui Berry, dovezile că deţinuţii au fost supuşi la tratamente necorespunzătoare sunt “abundente” şi “evidente”. “Aproape toţi aveau urme pe corp care sugerează că au fost bătuţi”, spune Berry.

Majoritatea celor cu care a discutat reprezentantul ONU au vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani şi spun că au fost bătuţi înainte de a ajunge în penitenciar, la secţiile de poliţie şi la comisariatul general.

“Majoritatea susţin că au fost bătuţi şi înăuntrul şi în afara camerelor de interogatoriu de ofiţeri de poliţie în civil, cu bâte, sticle cu apă, cu pumnii şi cu picioarele”, dezvăluie Edwin Berry.

Tratamentele inumane nu se reduc însă la bătăi. “Deţinuţii se plâng că înainte de a ajunge în penitenciar au fost ţinuţi înghesuiţi în celule minuscule, câte 25-28 de oameni într-o cameră de 8 metri pătraţi, li s-a refuzat hrana pentru două zile şi au avut acces limitat la apă şi la grupurile sanitare”, a declarat pentru cotidianul.ro reprezentantul ONU în Republica Moldova.

De asemenea, doi deţinuţi au afirmat că poliţiştii i-au forţat să semneze declaraţii în care şi-ar mărturisi vina, iar alţii au dezvăluit că au fost obligaţi să semneze acte pe care însă nu le-a fost permis să le citească în prealabil.

Edwin Berry a intrat în penitenciarul 13 împreună cu membrii societăţii civile şi ai Comitetului pentru Plângeri, organism înfiinţat în 2008 printr-o lege aprobată de Parlamentul R. Moldova, al cărui scop este să prevină folosirea torturii.

Accesul în centrele de detenţie unde sunt ţinuţi cei arestaţi în timpul revoltelor nu pare să fie însă permis tuturor grupurilor de activişti pentru drepturile omului, conform spuselor lui Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki din Republica Moldova. “Nu am reuşit să intrăm nici la penitenciarul 13 şi nici la punctul de arest preventiv Tighina 16”, spune Urâtu. “M-au ţinut la poartă toată ziua, promiţându-mi accesul, iar seara au ieşit să-mi spună că ei cred că am fost suspendat din funcţie, aşa că nu am reuşit să intru să vorbesc cu deţinuţii”, a adăugat pentru cotidianul.ro Ştefan Urâtu, care a candidat independent la Parlamentul Moldovei la alegerile din 5 aprilie. “Faptul că nu ne-au lăsat să intrăm, ne face să credem că ceea ce se spune despre abuzurile asupra deţinuţilor este adevărat”, comentează Urâtu.
Întrebat despre acţiunile pe care le-ar putea lua ONU pe baza descoperirilor făcute în închisoarea din Chişinău, Edwin Berry a răspuns că reprezentanţa ONU încearcă, până în prezent fără rezultat, să intre în contact cu ministrul Internelor.

Niciun comentariu: