14 septembrie 2010

Mafia în zece filme de referinţă


Am descoperit recent un foarte interesant material pe http://www.descopera.ro/, material numit ‘Top 10 filme cu Mafia în rolul principal’. Iată-l mai jos.

In imaginarul colectiv, Mafia s-a impus mai degraba gratie Hollywood-ului, imensa masina de creat vise si eroi (si miliarde de dolari), decat anchetelor de investigatie din presa care sa de-a seama de profilul real al crimei organizate. In industria de entertainment, estetica si fascinatia uratului au functionat ireprosabil, iar mare parte a celor mai bune filme realizate vreodata au Mafia in rolul principal. Hai sa vedem care sunt acestea si sa descoperim povestea adevarata din spatele lor.

10.) American Gangster (2007)

Regia: Ridley Scott
Distributie: Denzel Washington, Russel Crowe, John Ortiz

Sinopsis: In 1968, dupa moartea bossului mafiei negre din Harlem, Ellsworth Raymond "Bumpy" Johnson, fostul sofer si om de incredere al acestuia, Frank Lucas (Washington), ii preia afacerile si devine cel mai mare distribuitor de heroina din SUA, gratie unei ingenioase filiere care traficheaza droguri din Vietnam, prin intermediul avioanelor US Army implicate in razboi, si din Thailanda, direct de la surse, fara intermediari. Richie Roberts (Crowe), un detectiv fara scupule, reuseste in cele din urma sa darame imperiul lui Lucas.

Povestea adevarata: Sterling Johnson, procurorul specialist in narcotice care a participat la arestarea si procesul lui Lucas, descrie filmul ca fiind "1% realitate si 99% Hollywood", adaugand ca adevaratul Lucas era un tip extrem de violent, vicios si fara valori - exact opusul portretului realizat de Washington. Frank Lucas si-a desfasurat afacerile numai prin intermediul familiei (toti fratii si verii sai au fost implicati in traficul de droguri) si a avut numeroase conexiuni cu mafia siciliana si mexicana. A castigat aproximativ 60 de milioane de dolari, pe care i-a investit in cladiri si proprietati. A fost arestat in 1975; initial, a fost condamnat la inchisoare pe viata, dar pentru ca a colaborat cu F.B.I.-ul, a intrat in Programul de protectie a martorilor si a facut doar 5 ani de carcera.


9.) Goodfellas (1990)

Regia: Martin Scorsese
Distributie: Ray Liotta, Robert de Niro, Joe Pesci

Sinopsis: Filmul este o cronica a mafiei new yorkeze din anii '60 - '70, spusa din perspectiva a trei gangsteri, prieteni din copilarie - Henry Hill (Liotta), Jimmy Conway (de Niro) si Tommy DeVito (Pesci), care urca treptat in ierarhia crimei organizate, prin crime, jafuri si trafic de droguri. In cele din urma, dupa 30 de ani petrecuti in Mafie, Hill devine informator F.B.I. si intra in Programul de protectie a martorilor.

Povestea adevarata: Goodfellas este bazat pe cartea Wiseguy a reporterului de investigatii Nicholas Pillegi, care descrie fidel viata mafiotului de origine irlandeza Henry Hill. In realitate, prietenii lui Hill au fost Jimmy "The Gent" Burke, autor al celebrului jaf Lufthansa (6 mil. dolari - cel mai mare jaf la momentul comiterii, 1978, din istoria SUA) si Thomas Anthony "Two-Gun Tommy" DeSimone (un asasin sadic care ucidea cu predilectie mafioti adversari din familia Gambino). Toti trei au fost doar asociati ai familiei Lucchese (din pricina originilor irlandeze, Hill si Burke nici nu ar fi putut fi facuti vreodata mafioti cu drepturi depline). DeSimone era o bruta de 2 metri (si nu un pispiriu precum Pesci) si a sfarsit ucis de oamenii lui Gotti. Henry Hill spune despre filmul lui Scorsese ca este destul de exact.

8.) Road to Perdition (2002)

Regia: Sam Mendes
Distributie: Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law

Sinopsis: In anii '30, la Chicago, in timpul Marii Crize financiare, Mike Sullivan (Hanks), ucigas in slujba mafiotului irlandez John Rooney (Newman), incearca sa-si salveze baiatul, care este martor involuntar al unei crime comise de Conner, fiul lui Rooney, de razbunarea clanului mafiot care ii ucisese deja sotia si fiul cel mic. Pe urmele lor este trimis un asasin platit, Harlen Maguire (Law). Cei doi scapa, apoi Sullivan isi razbune familia, ucigandu-l pe Rooney si pe toti oamenii sai, dar moare in infruntarea finala cu Maguire.

Povestea adevarata: Filmul se bazeaza pe romanul de benzi desenate cu acelasi nume, care, la randul sau, s-a inspirat din seria manga japoneza din anii '80 "Lupul singuratic si puiul sau". Cu toate acestea, iconografia benzilor desenate si filmul Road to Perdition reproduc fidel imaginea Chicago-ului din timpul lui Al Capone si modul de viata al mafiei irlandeze din vremea Marii Depresii. Frank Nitti, unul dintre locotenentii lui Capone, care are un rol minor, dar semnificativ atat in BD-uri, cat si in film, este portretizat corect, iar intreagii povesti i se poate gasi un corespondent in realitate. La mijlocul anilor '30, gangsterul John Patrick Looney din Illinois a intrat in conflict cu unul dintre fostii sai locotenenti, Dan Drost, iar in urma acestei feude, fiul lui Looney, Conner, a fost ucis. Adevaratul Looney a murit in 1947, de tuberculoza, intr-un spital din Texas.

7.) Scarface (1983)

Regia: Brian De Palma
Distributie: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer

Sinopsis: Scarface este povestea unui cubanez, Tony Montana (Pacino), care la inceputul anilor '80, impreuna cu cel mai bun prieten al sau, Manny Ribera (Bauer), intra in randul crimei organizate din Miami si pune bazele unui imens imperiu al cocainei. Gratie unui simt al afacerilor deosebit, de la un imigrant sarac si infractor marunt, Montana ajunge lordul drogurilor din Miami, o pozitie care-i aduce tot ceea ce a visat vreodata: femei, bani, putere si influenta. Decaderea sa este dramatica si la fel de rapida precum ascensiunea - Montana sfarseste, secerat de gloante, prabusindu-se intr-o piscina, in fata unei statui pe care este inscriptionata deviza "The World Is Yours".

Povestea adevarata: Filmul-cult din 1983 al lui De Palma este o adaptare a unei pelicule mai vechi, cu acelasi nume, realizata in 1932 de catre Howard Hawks si Richard Rosson, care are la baza povestirea "Scarface" a lui Armitage Trail. In mod surprinzator, personajul central al filmului si nuvelei din anii '30, Antonio "Tony" Camonte, a fost inspirat nu dupa un cubanez emigrant, traficant de droguri, ci dupa un american cu origini italienesti, un traficant de bauturi fine, gangsterul prin excelenta al Chicago-ului din vremea Prohibitiei, nimeni altul decat Alphonse Gabriel "Al" Capone, a carui porecla era… Scarface. Se pare ca Al Capone a fost si producatorul din umbra al primului film, motiv pentru care imaginea gangsterilor a fost zugravita extrem de pozitiv in pelicula, iar filmul a fost interzis in unele state americane.

6.) Donnie Brasco (1997)

Regia: Mike Newell
Distributie: Johnny Depp, Al Pacino, Michael Madsen

Sinopsis: La sfarsitul anilor '70, agentul F.B.I. sub acoperire Joe Pistone (Depp) isi ia identitatea de Donnie Brasco, se imprieteneste cu mafiotul de mana a doua Benjamin "Lefty" Ruggiero (Pacino) si se infiltraza in factiunea condusa de Dominick "Sonny Black" Napolitano (Madsen) a clanului mafiot Bonanno (una dintre faimoasele Cinci Familii new york-eze). Desi nu este niciodata ridicat la rangul de asociat (cea mai mica treapta in ierarhia mafiota), Brasco este acceptat de catre membrii Familiei si strange probe din ce in ce mai consistente impotriva lor. Climaxul filmului vine atunci cand Pistone incepe sa-si confunde deghizarea cu adevarata-i identitate.

Povestea adevarata: Joseph Dominick Pistone a fost agent F.B.I. sub acoperire vreme de 6 ani in familia Bonanno, iar filmul din 1997 se bazeaza in mare parte pe cartea in care Pistone isi povesteste traumatizanta experienta, "Donnie Brasco: My Undercover Life in the Mafia". De altfel, pentru a intra mai bine in rol, Depp s-a consultat de mai multe ori cu Pistone, un tip care umbla permanent deghizat si inarmat - recompensa pusa de Mafie pe capul lui, 500.000 de dolari, este inca in vigoare. Pentru a spori efectul dramatic, pelicula contine totusi numeroase inadvertente - cea mai mare dintre ele fiind eliminarea lui "Lefty", care in realitate s-a stins de cancer pulmonar, la 64 de ani. Protagonistul real al episodului a fost chiar Sonny Black, care a refuzat sa colaboreze si sa intre in Programul de protectie al martorilor si a stiut exact cand a fost chemat la o intalnire de Ron Filocomo, asociat al familiei Bonanno, ca acesta-i va fi sfarsitul - si-a lasat banii, bijuteriile si ceasul acasa si i-a spus prietenei sale ca nu este suparat pe Pistone, stiind ca acesta si-a facut doar datoria.

5.) Public Enemies (2009)

Regia: Michael Mann
Distributie: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard

Sinopsis: In anii '30, in timpul Marii Depresii, John Dillinger (Depp), un fost puscarias, se asociaza cu mai multi mafioti si ucigasi afiliati lui Al Capone si porneste cea mai mare serie de jafuri din istoria SUA. Crimele si jafurile asupra bancilor comise de banda lui Dillinger joaca un rol decisiv in transformarea unei minuscule organizatii guvernamentale americane, Biroul de Investigatii, in ceea ce avea sa devina F.B.I. Pe urmele lui Dillinger, Baby Face Nelson si Pretty Boy Floyd, seful Biroului de Investigatii, J. Edgard Hoover, il trimite pe agentul special Melvin Purvis (Bale), care reuseste, in cele din urma, sa-i elimine pe raufacatori.

Povestea adevarata: Public Enemies ilustreaza excelent atmosfera oraselor americane din timpul Marii Depresii, dar nu respecta intocmai adevarul istoric in ceea ce-i priveste chiar pe protagonistii principali, Dillinger si Purvis. Povestea de dragoste dintre Dillinger si Billie Frechette, o tema centrala a productiei, a durat in realitate numai 6 luni si nu a fost atat de puternica precum este prezentata in pelicula. Matroana de origine romana, Ana Cumpanas (Asa Sage), nu era o prietena veche de-a lui Dillinger, iar Polly Hamilton, prostituata lui Sage, cu care acesta se duce la film in seara in care este impuscat, a fost chiar iubita lui. In realitate, Dillinger a murit inaintea lui Pretty Boy Floyd si Baby Face Nelson - intregul episod al ambuscadei nocturne de la cabana din padure a fost, de fapt, un fiasco desavarsit, nici un mafiot nu a fost prins. Tocmai de aceea, adevaratul Hoover i-a luat comanda anchetei lui Purvis si i-a trimis pe agentii texani sa-l asiste abia dupa acest episod. In realitate, Purvis nu i-a ucis pe Nelson si pe Floyd, iar Dillinger nu a intrat niciodata in departamentul de politie care-i era dedicat in Chicago.

4.) The Departed (2006)

Regia: Martin Scorsese
Distributie: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson

Sinopsis: Francis "Frank" Costello (Nicholson), un mare boss mafiot irlandez din Boston, il infiltreaza pe tanarul Colin Sullivan (Damon) in cadrul Politiei de stat din Massachusetts, in acelasi timp in care seful politiei ii da o misiune sub acoperire tanarului absolvent Billy Costigan Jr. (DiCaprio), care se infiltreaza in banda lui Costello. La un momentdat, fiecare dintre cele doua parti realizeaza ca are o "cartita" si incepe o vanatoare pe viata si pe moarte pentru a descoperi tradatorii. Costello moare in urma unei ambuscade chiar de mana lui Sullivan, Costigan este ucis de catre alt politist vandut mafiei, iar Sullivan este demascat si eliminat de catre fostul sef al biroului de misiuni sub acoperire.

Povestea adevarata: The Departed este un remake fidel dupa filmul Infernal Affairs, realizat in 2002 in Hong Kong si care spune fix aceeasi poveste cu o mica exceptie: actiunea are in prim plan Triadele chinezesti si nu mafia irlandeza din Boston. Mafia irlandeza nu a cunoscut niciun Frank Costello, adevaratul Costello fiind italian (Francesco Castiglia) si capul familiei new york-eze Genovesse, multi considerandu-l cel mai influent boss mafiot din istoria SUA. Cu toate acestea, numerosi critici si istorici, printre care si scriitorul american de origine irlandeza Michael Patrick MacDonald, elogiaza The Departed pentru acuratetea cu care descrie cultura mafiota sufocanta din Boston - o "plasa" care cuprinde gangsteri, politicieni, politisti si clerici, dominata de violenta exacerbata si refugiu in heroina.

3.) The Untouchables (1987)

Regia: Brian De Palma
Distributie: Kevin Costner, Sean Connery, Robert de Niro

Sinopsis: Plasata in anii Prohibitiei, la Chicago, actiunea filmului urmareste eforturile faimosului Eliot Ness (Costner) si a micii sale echipe sale de politisti incoruptibili de a-l prinde pe la fel de celebrul gangster Al Capone (de Niro). Hartuit permanent de oamenii lui Capone, care incearca intai sa-l mituiasca, apoi ii ameninta familia si, in cele din urma, ii ataca direct echipa, ucigandu-i pe Oscar Wallace si Jimmy Malone (Connery), Ness reuseste in cele din urma sa-l aresteze pe marele mafiot.

Povestea adevarata: Desi, in mare, se bazeaza pe cartea autobiografica cu acelasi nume, scrisa de Eliot Ness in 1957, The Untouchables deviaza in numeroase detalii de la adevarul istoric. Eliot Ness nu a avut niciodata o fiica sau copii legitimi (a adoptat un baietel la peste 15 ani dupa evenimentele din film). Echipa sa a fost mult mai extinsa in realitate, fiind formata initial din 40 de oameni, apoi 15, pentru a ramane intr-un final 11. Niciunul dintre acestia nu a fost ucis, dar un prieten de-al lui Ness a fost, se pare, asasinat din ordinul lui Capone. Singurul membru al echipei care are, cat de cat, un corespondent in realitate este Jimmy Malone / Martin Lahart; adevaratul politist irlandez a murit, insa, de batranete. Ucigasul sadic aflat in slujba lui Capone in film, Frank Nitti a fost in realitate mai mult decat un simplu asasin, ajungand chiar cap al Chicago Outfit, sindicatul crimei organizate din Illinois. Nitti nu a fost ucis de Ness, ci s-a sinucis la peste 10 ani de la evenimentele din film.

2.) Gomorra (2008)

Regia: Matteo Garrone
Distributie: Gianfelice Imparato, Nicoló Manta, Carmine Paternoster

Sinopsis: Gomorra este un film-portret, alcatuit din cinci episoade, cu sase personaje principale, care actioneaza in interiorul sau au legatura cu Camorra, extrem de dura mafie napoletana: Don Ciro, un barbat intre doua varste, care face comisioane pentru mafiotii inchisi; Toto, un pusti de 13 ani, care intra intr-o banda de traficanti de droguri; Roberto, un student care din lipsa banilor este nevoit sa lucreze pentru un mafiot implicat in afacerile cu gunoi; Pasquale, un talentat croitor care lucreaza cu o echipa de muncitori chinezi vanati de mafioti; Marco si Ciro, doi adolescenti pasionati de filmele cu mafioti si care viseaza sa ajunga gangsteri, dar ajung in mormant, dupa ce deranjeaza un mafiot autentic.

Povestea adevarata: Filmul respecta intocmai cartea cu acelasi nume a lui Roberto Saviano, un napoletan in varsta de 29 de ani, absolvent de filosofie si jurnalist, care s-a specializat in articole despre Camorra, sangeroasa mafie napoletana. Desi personajele din carte si film sunt fictive, Saviano a descris cu atata acuratete realitatile crude din Napoli incat a deranjat serios numerosi capi mafioti care l-au amenintat cu moartea. Politia italiana i-a oferit escorta permanenta, iar Saviano si politistii care il pazeau urmau sa fie eliminati intr-un atentat, in preajma Craciunului de anul trecut.

1.) The Godfather (1972)

Regia: Francis Ford Copolla
Distributie: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall

Sinopsis: The Godfather este o cronica intinsa pe 10 ani care urmareste povestea ascensiunii, decaderii si revenirii familiei Corleone din New York, in vremea in care patriarhul batran al clanului, nasul Don Vito Corleone, isi initiaza tanarul si reticentul fiu, Michael (Al Pacino), in traditiile si luptele mafiote, pregatindu-l pentru a-i prelua puterea. Castigator a 9 premii Oscar, capodopera a cinematografiei, este considerat de numerosi critici si regizori drept cel mai bun film realizat vreodata. The Godfather si cele doua continuari ale sale expun extrem de concis, pana in cele mai mici detalii, viata mafiotilor din marile familii new yorkeze.

Povestea adevarata: Scenariul filmului urmareste romanul cu acelasi nume scris de Mario Puzo in 1969. Puzo este primul scriitor care popularizeaza in Statele Unite concepte-cheie interne ale mafiotilor italieni, necunoscute pana atunci de publicul larg, precum consigliere, caporegime, omerta sau Cosa Nostra. Familia Corleone italo-americana este una fictiva, Corleonesi nu au plecat niciodata din Sicilia, unde incepand cu anii '60 au dezvoltat unul dintre cele mai mari clanuri mafiote, prin Luciano Leggio, Totò Riina, Bernardo Provenzano si Leoluca Bagarella. Cu toate acestea, parti consistente din romanul lui Puzo si filmul lui Copolla fac trimitere la istoria faimoaselor Cinci Familii new yorkeze, in vreme ce o serie de personaje au corespondenti evidenti in realitate: Johnny Fontane este personificarea celebrului cantaret prieten cu Mafia Frank Sinatra, iar Moe Greene a lui Bugsy Siegel, mafiotul evreu care a transformat practic Las Vegasul in paradisul cazinourilor asa cum il stim astazi. Pentru prima oara in istoria cinematografiei, The Godfather a prezentat o poveste cu gangsteri spusa exclusiv din interiorul Mafiei - intrucat publicul trebuia sa simpatizeze cu familia Corleone, Don Vito si Michael au portretele unor mafioti umanizati, onorabili. Pentru a intari aceasta imagine, desi se stie ca familia Corleone este extrem de bogata, in film este evitata cu subtilitate orice referire la activitatile infractionale care aduceau venituri familiei: trafic de influenta, prostitutie, camatarie, jafuri, trafic de droguri, jocuri de noroc… in schimb, sunt prezentate cu lux de amanunte "pacatele" mafiotilor din familii adverse. Una peste alta, mafiotii adevarati au fost foarte entuziasti vis a vis de Nasul. "Am parasit sala de cinema inmarmurit… parca as fi zburat prin sala. Poate este fictiune, dar pentru mine, atunci, asta era viata noastra. A fost incredibil. Imi aduc aminte ca am discutat cu o multime de tipi, unii dintre ei mafioti cu acte, care au simtit exact acelasi lucru.", declara intr-un interviu Salvatore Gravano, fostul adjunct al lui John Gotti in cadrul familiei Gambino.

Cat au incasat in cinematografe, in intreaga lume, filmele din acest top?

Gommora: $34,834,540

Scarface: $65,884,703

Goodfellas: $66,836,394

The Untouchables: $106,270,454

Donnie Brasco: $124,909,762

Road to Perdition: $181,001,478

Public Enemies: $189,090,577 (inca ruleaza)

Godfather: $245,066,411

American Gangster: $266,465,037

The Departed: $289,847,354

Niciun comentariu: