Puţină fizică


La câte grade Celsius înoată iarna peştii

Nu stiu daca ati pescuit vreodata iarna, la copca, dar pesti ar fi, chiar daca afara este un frig de crapa pietrele. Ce fenomen fizic le permite pestilor sa nu moara iarna? De fapt, iarna pestii traiesc în apa la vreo +40C (mai exact, 3,98), datorita unui fapt remarcabil, fara de care viata pestilor nu ar fi posibila. Este vorba de asa-zisa anomalie termica a apei. De fapt, sunt doua. Mai toate substantele din univers se dilata când sunt încalzite (la trecerea în stare lichida) si se contracta la racire (la trecerea în stare solida). Asadar, gheata ar trebui sa aiba volum mai mic si densitate mai mare ca apa lichida. Dar nu, în cazul H2O forma solida e cu 9% mai voluminoasa, deci mai putin densa, deci pluteste la suprafata! A doua smecherie e ca pe masura ce se raceste, apa se contracta, într-adevar, pâna pe la 40C, dupa care începe sa se dilate! Prin urmare, apa la 40C e cea mai grea, drept care, la venirea iernii, se va scufunda la fundul lacurilor. Si datorita ghetii de deasupra, care este un foarte bun izolator termic, anomalia apei permite lacurilor, iazurilor si altor ape sa ramâna un camin suficient de ospitalier pentru pesti si în timpul iernii.



Cum se determină înălţimea unei clădiri?


INTREBARE LA UN EXAMEN DE FIZICA LA UNIVERSITATEA DIN COPENHAGA: CUM SE POATE MASURA INALTIMEA UNEI CLADIRI CU UN BAROMETRU?
Raspuns student: Se masoara lungimea barometrului, se leaga barometrul cu o sfoara si se coboara de pe acoperisul cladirii; inaltimea cladirii = lungimea barometrului + lungimea sforii. Studentul a fost dat afara de la examen. Studentul a facut contestatie, care a fost acceptata pentru ca s-a considerat ca intrebarea nu impunea o anumita solutie. Dar cum raspunsul sau nu putea edifica examinatorul asupra cunostintelor de fizica dobandite la cursul respectiv, o noua examinare a avut loc.

Raspuns student: Se arunca barometrul de pe cladire si se masoara timpul pana la impactul cu solul. Inaltimea cladirii = (g*t2)/2. Examinatorul solicita o alta solutie.

Raspuns student: Daca este o zi insorita, se aseaza barometru pe cladire si se masoara umbra de pe sol. Cunoscand lungimea barometrului si a umbrei, totul se reduce la o simpla problema de asemanare.Examinatorul solicita o alta solutie.

Raspuns student: Se leaga barometrul cu o sfoara si este lasat sa oscileze liber la sol si pe cladire. Cum perioada de oscilatie depinde de acceleratia gravitationala (g), se poate masura inaltimea cladirii in functie de variatia "g". Examinatorul solicita o alta solutie si atrage atentia studentului ca este ultima sa sansa.

Raspuns student: Solutia pe care o asteptati de la mine banuiesc ca este masurarea presiunii la sol si pe cladire - presiune care variaza cu inaltimea - si determinarea inaltimii cladirii in functie de variatia de presiune. Dar aceasta este o solutie de-a dreptul plicticoasa, de aceea va mai propun una: Se poate propune administratorului cladirii un targ avantajos: Imi puteti spune in schimbul acestui frumos barometru care aste inaltimea cladirii...?

Studentul acesta a fost Nils Bohr, singurul absolvent al universitatii din Copenhaga laureat al premiului Nobel.

Trust Directory - www.trust-directory.info
Director web Sitez
Forum Bani Pe NetDauAnunturi.roJocuri
GWW.ro - Director Web GratuitDirector web SEODirector GratuitDirector Web OnlineDirector web
Link gratuitDirector web cu inscriere gratuitaDirector web romanesc Dental TouristDirector Web SEODirector Web


Articole asemanatoare


S-a lasat fotografiata prima planeta din afara sistemului solar
Din 2012, în România va fi doar televiziune digitala
Cum devin vizibile radiatiile invizibile
Un altfel de accelerator de particule
De ce apar pete pe Soare
Mercurul (sau alcoolul) si gradele sale din termometre
Antena de satelit si problemele sale
De ce este cerul albastru?
De ce (mai) exista patru anotimpuri
De ce Pamântul si Soarele nu au forma sferica?
Sa ne dilatam bine
Despre încalzirea globala, dincolo de discutiile dupa ureche
Vom avea telescoape pe Luna?
În Rusia, ciuma rosie a fost precedata de caderea unui meteorit
În afara de prostie, ce se mai conserva în aceasta lume
Sa prostim poporul, cu televizorul
În 2008, martienii au avut musafiri: sondele spatiale ale Terrei
Ce s-ar întâmpla daca un asteroid ar lovi Pamântul
Câte ceva despre Spatiul extraterestru
Câte ceva despre caracteristicile TV
Întoarcerea în timp, între fictiune si (im)posibilitate
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri
Ce este dincolo de ‘marginile’ Universului
Ce stim despre viteza luminii