14 ianuarie 2010

De ce ziariştii televiziunilor mogulilor merită salarii mari


Într-o ţară unde justiţia se face la televizor, nu te poţi aştepta ca o ţoapă precum Bahmuţeanca să fie un model de exprimare corectă, deşi ar cam trebui, dacă tot ne dorim o ţară demnă de Eminescu. Şi totuşi, ziariştii mogulilor, în goana lor de a-i face pe plac patronului, vorbesc uneori de te apucă râsu’-plânsu’. Iată şi câteva exemple. “Dacă aţi ieşit afară …” se mai poate auzi uneori. Se poate ieşi şi înăuntru ?! Sau “tăceţi din gură …”. Se poate tăcea şi din picior?!
Pentru unele formulări, însă, ar mai fi nevoie să mai cunoşti oarece legi fizice sau legi ale naturii, ceea ce este mai greu, mai ales atunci când ai gura plină de vulgarităţi şi ţigăneli ieftine. “Ascensiunea meteorică a vedetei” ignoră faptul că un meteorit nu este niciodată în ascensiune, ci în cădere liberă pe Pământ, intrând în atmosferă cu 20.000 km/h. “Suntem cu ani-lumină înaintea concurenţei” este o altă dovadă de ignoranţă crasă. Deşi cel ce foloseşte această afirmaţie crede că an-lumină este o unitate de măsură pentru timp, nu este deloc aşa. An-lumină este o unitate de măsură pentru distanţă: este distanţa parcursă de lumină într-un an, recte aproape 10 trilioane de kilometri. Sau, ca să fim riguroşi, exact 9.460.730.472.580,8 km. Astronomii folosesc această unitate pur şi simplu pentru că e incomod inclusiv să foloseşti valoarea în notaţia ştiinţifică, adică 1013 km. “Faţa întunecată a Lunii” este o altă formulare fără acoperire ştiinţifică. Luna nu are nici o faţă întunecată. Doar pentru că noi vedem aceeaşi faţă, iar când o vedem e pentru că o luminează Soarele, nu înseamnă că cealaltă faţă/emisferă e mereu în întuneric. De exemplu, atunci când Luna este între Soare şi Terra, tocmai faţa pe care nu o vedem primeşte lumină solară. “Vine frigul” ar fi o altă afirmaţie cu valoare de adevăr “0”. Nu vine nici un frig, doar că solul şi aerul nu se mai încălzesc. De fapt, nu mai vine căldura. De exemplu, frigul nici nu intră în casă dacă lăsăm geamul deschis. Doar iese căldura! Frigul nu e decât absenţa căldurii, la fel cum întunericul este absenţa luminii.


3 comentarii:

nipia spunea...

"este distanţa parcursă de lumină într-un an, recte aproape 10 trilioane de ani." de data asta nu te inteleg pe tine!?

Dumitru Caruntu spunea...

Multumesc, ai dreptate, erau km. Graba, bat-o vina! :)

Anonim spunea...

"tonomatzii" au distrus jurnalistica de calitate din romania...din pacate multor juralisti romani le lipseste coloana vertebrala...pupa darz primul cur care le da o slujba platita relativ bine...