15 decembrie 2009

Configurarea opţiunilor la Yahoo Messenger (III)


9. FEREASTRA FILE TRANSFER (Transfer de fisiere)

* Ne permite sa selectam optiunile care ne convin in legatura cu transferul de fisiere prin intermediul YM.
* In cimpul "When other people send files to me" ("cind alte persoane imi trimit fisiere") alegem optiunea "Ask me for permission before downloading file" (YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte de a descarca fisiere pe hardiscul meu). Alte optiuni sint : "Never accept files from anyone" (nu accepta fisiere de la nimeni) si "Accept files automatically if the sender is in my Messenger List" (accepta automat fisierele al caror expeditor este pe lista mea de contacte). Va trebui sa facem clic pe optiunea dorita pentru a o selecta, insa este recomandata optiunea mentionata la inceput.
* In cimpul "When other people try to get files from me" (cind alte persoane incearca sa obtina fisiere de la mine) alegem optiunea "Ask me for permission to get files" (YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte ca altii sa aiba acces la fisierele mele). Alte optiuni sint : "Never allow others to download files from me" (nimeni nu are permisiunea sa descarce fisiere de pe hardiscul meu) si "Allow users on my Messenger List to always get my files" (internautii de pe lista mea de contacte pot sa descarce fisierele mele fara a-mi cere permisiunea in prealabil). Va trebui sa facem clic pe optiunea dorita pentru a o selecta, insa este recomandata optiunea mentionata la inceput.
* In cimpurile "Directory for files I receive" si "Directory where others can get my files" specificam dosarele in care tinem fisierele primite, respectiv fisierele pe care le punem la dispozitia celorlalti. Facem clic pe butonul "Browse" si alegem dosarele respective de pe hardisc. Este bine sa le lasam pe cele create deja de YM.
* Optiunea "Automatically show progress window when other people get files from me" (arata o fereastra de progresie a transferului atunci cind altii descarca fisiere de pe hardiscul meu) trebuie bifata.
* Optiunea "Number of users that can get my files at the same time" ne permite sa specificam numarul de internauti care pot descarca simultan fisiere de pe hardiscul nostru. Daca numarul acestora e prea mare, nu vom putea sa mai folosim decit cu greu calculatorul pentru activitati pe internet pina la terminarea transferurilor. Alegem valoarea deja stabilita si anume trei internauti.
* Optiunea "Port number to use" ne permite sa specificam un anumit port al calculatorului pentru operatiile cu fisiere. O lasam nemodificata.
* Optiunea "Virus Checker" (cautarea de virusi in fisiere cu un program specializat) ne permite sa indicam YM locul de pe hardisc unde se afla programul antivirus, in asa fel incit acesta sa porneasca automat si sa scaneze toate fisierele imediat dupa descarcare. Folosim butonul "Browse" pentru localizarea programului antivirus si bifam optiunea "Check file for virus after download".

10. FEREASTRA IGNORE LIST (Lista de Persoane Ignorate)

* In aceasta fereastra putem administra lista de persoane ignorate. Internautii desemnati ca fiind ignorati nu vor putea comunica personal cu noi in nici un fel, nu ne vor putea trimite mesaje si nu ne vor putea contacta.
* Optiunea "Ignore anyone who is not on my Messenger List" ne permite sa ignoram toti internautii ale caror porecle nu se gasesc in lista noastra de mesagerie (lista de contacte).
* Optiunea "Ignore only the people below" ne permite sa facem o lista speciala cu internauti pe care dorim sa-i ignoram. Apasam butonul "Add" si adaugam porecla (uznumele Yahoo) unui internaut cu care nu dorim sa avem de-a face. Daca ne razgindim ulterior apasam butonul "Remove" si inlaturam poreclele internautilor cu care ne-am reconciliat intre timp.

11. FEREASTRA LAUNCHCAST RADIO (Radio prin Internet)

* In aceasta fereastra putem seta optiunile referitoare la postul de radio prin internet oferit de Yahoo.
* Optiunea "Automatically start LaunchCast Radio" nu trebuie bifata decit daca avem o conexiune de mare viteza (cablu sau DSL), pentru ca radioul pe internet se bazeaza pe fluxuri audio ("audio streams") care nu sint receptionate corespunzator decit pe conexiuni puternice si stabile.

12. FEREASTRA MESSAGES (Mesaje)

* La sectiunea "When I receive a new message" ("atunci cind primesc unu mesaj") bifam optiunea "Show the message window" ("adu in prim plan in mod automat fereastra acestuia").
* La sectiunea "Pressing Enter in a message window" ("Apasarea tastei Enter in fereastra de mesaje") bifam optiunea "Sends the message" ("Trimite mesajul"). Aceasta optiune este cea uzuala pentru IRC sau MI, unde tasta Enter nu este folosita pentru a ne muta la alt rind, din cauza faptului ca mesajele sint de obicei scurte si nu contin mai multe paragrafe. Trecerea la alt rind se face automat cind am ajuns la capatul rindului pe care scriem.
* La sectiunea "When I receive messages from people not on my Messenger List" ("Atunci cind primesc mesaje de la persoane care nu se afla pe Lista de Mesagerie") bifam optiunea Show the messages in separate windows" ("Afiseaza fiecare mesaj intr-o fereastra separata"). Daca primim multe astfel de mesaje putem alege cealalta optiune care pune toate aceste mesaje (mai mult sau mai putin nedorite) intr-o singura fereastra ("Show the messages in a single window").
* La sectiunea "Miscellaneous" ("Diverse") putem sa activam sau nu mai multe componente de interfata, care vor fi discutate mai jos.
* "Enable IMvironments" - numele optiunii provine de la combinarea cuvintelor IM (prescurtarea de la "instant messaging") si "environment" ("mediu, ambianta"). Optiunea ne permite sa infrumusetam aspectul YM prin folosirea de desene sau poze ca fundal pentru ferestre.
* "Enable Emoticons" ("Activeaza Emoticoniţele") - este o optiune care ne permite sa adaugam o noua dimensiune la comunicarea cu ceilalti, folosind niste mici iconite care arata starea noastra de spirit sau care ajuta la o mai buna intelegere a celor scrise (de ex. atunci cind sintem ironici in exprimare si vrem ca mesajul nostru sa nu fie luat ad-litteram).
* "Enable Audibles" ("Activeaza Acustiţele - Iconiţele Acustice") - Acustiţele sint niste iconite animate pe care daca facem clic este citit un text (de obicei amuzant ca exprimare si continut) care va fi transmis partenerului de discutie. In legatura cu acustiţele exista si doua optiuni secundare, explicate mai jos.
* "Always show captions when I send or receive Audibles" ("Arata intotdeauna si legenda acustiţelor - transcrierea textului vorbit"). Daca este bifata va apare un mic text deasupra barei cu acustiţe atunci cind le trimitem sau primim.
* "Always play audio when I send or receive Audibles" ("Redă intotdeauna continutul audio al acustiţelor). Daca este bifata vom auzi continutul audio al acustiţelor atunci cind le trimitem si primim.

13. FEREASTRA PRIVACY (Intimitate)

* In aceasta fereastra putem sa specificam modul in care dorim sa ne fie respectata intimitatea atunci cind folosim YM. De asemenea este bine sa citim politica privind intimitatea personala practicata de portalul Yahoo. Yahoo culege date despre toti utilizatorii serviciilor sale si le foloseste in principal pentru scopuri de marketing. Detaliile acestei politici se gasesc in pagina "Privacy Policy".
* In sectiunea "When I sign into YM" ("Cind ma autentific la logare") trebuie sa specificam daca dorim sa semnalam momentele in care sintem conectati la reteau YM. In mod obisnuit conectarea noastra la retea este semnalata persoanelor din lista noastra de contacte (lista de mesagerie) prin faptul ca emoticonita din dreptul poreclei noastre se coloreaza in galben (daca nu sintem conectati ea este gri). Dar Yahoo permite si unor situri (cum sint forumurile de discutii la care ne-am inscris) sa semnaleze in acest fel conectarea noastra la retea.
* "Always sign in as invisible. (Appear offline to all users)" (Intotdeauna autentifică-ma ca invizibil. Apar ca neconectat la reteaua YM pentru toti utilizatorii acesteia). Daca dorim sa nu fim "reperati" pe timpul conectarii la reteaua YM va trebui sa bifam aceasta optiune. Vom alege aceasta optiune in principal daca nu dorim sa fim contactati de nimeni. Alti internauti vor putea sa sesizeze ca ne-am conectat la retea doar daca se intilnesc cu noi in camerele de taifas de pe Yahoo sau ii contactam noi printr-un mesaj instanataneu.
* "Allow Yahoo websites to show when I am online" (Permite siturilor Yahoo sa semnaleze starea mea de conectare). Daca dorim sa permitem numai siturilor diferitelor servicii Yahoo sa semnaleze atunci cind sintem conectati la retea putem bifa aceasta optiune.
* In sectiunea "Idle Status" ("Starea de inactivitate") avem de ales intre mai multe optiuni care le indica celorlalti internauti starea noastra de (in)activitate. YM tine evidenta perioadelor noastre de activitate evidentiate prin scrierea de mesaje sau comunicarea in alt mod cu ceilalti internauti. In momentul in care nu avem activitate YM poate semnala acest lucru celorlalti internauti pentru ca acestia sa nu incerce sa ne contacteze in aceasta perioada. Bifam optiunile pe care le dorim si inlaturam bifarea de la cele pe care nu le dorim.
* Optiunea "Show me as idle if I don't use the computer for ... minutes" ne permite sa specificam intervalul de timp dupa care sa aparem ca fiind inactivi ("idle"). Acesta lucru le semnaleaza celorlalti internauti faptul ca nu sintem atenti la ce se intimpla in YM pentru ca sintem ocupati cu altceva sau am plecat de linga calculator.
* Optiunea "Do not show anyone how long I have been idle" ("Nu arata nimanui cit timp am fost inactiv"). Daca o bifam starea noastra de inactivitate nu va fi semnala nimanui, deci vom apare ca avind mereu activitate chiar daca acest lucru nu este adevarat.

14. FEREASTRA WEBCAM (minicamera video)

* Butoanele "Camera Settings" (parametri) si "Camera Source" (sursa de imagine) ne permit sa facem reglaje tehnice legate de minicamera. Sub ele se afla o rigla pe care se afla un glisor. Facem clic pe glisor, tinem apasat butonul mausului si mutam glisorul la stinga sau la dreapta pentru a alege combinatia cea mai potrivita intre viteza de transmisie a imaginilor si calitatea acestora. Daca avem o conexiune prin telefon ducem cursorul la marginea stinga pentru viteza maxima ("faster speed"), iar daca avem o conexiune foarte rapida (cablu sau DSL) putem duce cursorul la marginea dreapta pentru o calitate mai buna a imaginii ("better quality").
* Sectiunea "When someone tries to see my webcam" ("atunci cind cineva incearca sa vada imaginile transmise de minicamera mea") ne permite sa bifam una din cele trei optiuni disponibile, care sint explicate mai jos.
* "Always ask for my permission" ("YM trebuie sa-mi ceara permisiunea inainte ca o persoana sa vada imaginile transmise de minicamera)
* "Allow everyone to see my webcam" ("Oricine poate vedea imaginile mele fara o permisiune explicita")
* "Always allow the following people to view my webcam" ("YM trebuie sa lase internautii specificati de mine sa-mi vada imaginile fara permisiunea mea explicita"). Daca alegem aceasta optiune trebuie sa apasam butonul "Edit" si sa indicam YM care sint internautii agreati de noi. Avem si posibilitatea sa ignoram orice alte solicitari de vizualizare a imaginilor, daca bifam casuta "Ignore other view requests".
* Optiunea "If I am in a chat room allow people in the chat room to view my webcam" ne permite, daca o bifam, sa facem disponibile pentru vizualizare imaginile oferite de minicamera noastra tuturor celor prezenti in aceeasi camera de taifas cu noi.
* Optiunea "When I show my webcam, change my status message to" (cind minicamera e pornita, schimba mesajul de stare in ...) ne permite sa schimbam mesajul care apare in bara de stare. In mod obisnuit acest mesaj este "View My Webcam" insa putem scrie orice altceva, eventual ceva similar in limba romana.

15. FEREASTRA SUPERWEBCAM (supercamera video)

* In aceasta fereastra precizam niste parametri care permit transmiterea imaginilor minicamerei noastre la o rezolutie mai mare decit cea obisnuita si la un numar de cadre pe secunda ("frames per second") mai mare. Imaginea este mai fluida si de calitate mai buna, insa acest lucru este posibil doar daca avem o conexiune rapida la internet.


În filmuleţul de mai jos puteţi vedea şi auzi cum minte un preot ortodox, care mai este şi primar liberal, într-un oraş din România lui Geoană + Antonescu = lovele, filmuleţe trucate şi multă abureală.

Niciun comentariu: