4 august 2009

Antivirus gratuit


Pentru Windows, un sistem de operare destul de vulnerabil uneori, există antiviruşi gratuiţi, iar dintre ei se pot aminti câţiva suficient de buni:

AVG (AVG Anti-Virus Free Edition) este produs de Grisoft, o companie cehească la bază. Compatibil Windows XP şi Vista, are protecţie anti-spyware, are un real-time shield (protecţie în timp real), un link scanner, se updatează, evident, gratuit şi se pare că nici nu consumă foarte multe resurse la scanarea in back-ground ori la cea on-demand. Se poate descărca de pe site-ul oficial http://www.avg.com/.

Avast (avast! 4 Home Edition) este produs de ALWIL Software, tot o companie cehească. Este valabil timp de 60 de zile, după care trebuie să te înregistrezi. Tot gratuit. Laşi o adresă de e-mail la care vei primi un licence key valabil un an. Are o interfaţă mai bizară, care aduce a Winamp (modern skin), update-urile sunt automate, iar real-time shield-ul e prezent. În plus, avem Virus Recovery Database, un serviciu care scanează continuu fişierele, astfel încât, dacă ceva se infectează, să poţi face un fel de system restore la perioda când fişierele erau intacte. Chestia asta, însă, cam mănâncă resurse, aşa că de obicei va sta închisă. În găsiţi la http://www.avast.com/.

Avira (Avira AntiVir Personal) este un produs nemţesc (pentru cei care preferă calitatea germană). Are update-uri automate, real-time shield-ul e prezent, rata de detectare este foarte bună, are integrat şi un modul anti-rootkits, anti-phishing, viteză mare de scanare şi o interfaţă umană. Se descarcă gratuit de la http://www.free-av.com/.

Articol preluat şi adaptat din “Academia Caţavencu”, nr.24/2008.

Niciun comentariu: