8 ianuarie 2009

Faptele de arme ale celui mai corupt dintre prim-miniştrii României de după ‘89(II)


Guvernul Năstase lua şpăgi cu ajutorul poliţiştilor. Mai exact cu ajutorul cuplurilor de poliţişti. Azi vă prezentăm cel mai celebru astfel de cuplu: “poliţistul bun şi poliţistul rău”. În rolul poliţistului bun joacă Liana Iacob, iar în cel al răului a fost distribuit Sorin Teşu. Împreună, aceştia au negociat ditamai şpăgălăul de 2,5 milioane de dolari.
Pentru cei care nu mai ştiu cum se fura pe vremea lui Năstase (hă, hă, ce glumă bună, cum ar putea uita cineva aşa ceva?!), un mic rezumat al şpăgii de care vorbeam mai sus. Deci: în 2001, reprezentantul companiei EDF Services (care administra magazinele duty free de pe Aeroportul Otopeni), Henrique Weil, i s-a cerut o mită de două milioane şi jumătate de dolari de către Sorin Teşu, consilierul personal al premierului Năstase. Miza era continuarea contractului EDF cu Aeroportul Otopeni, contract care urma să expire la începutul lui 2002. Weil a refuzat să plătească, aşa că a rămas fără contract. Scandalul a izbucnit când Weil a povestit într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt întâmplarea.
Amănuntele modului de operare al corupţilor din Guvernul Năstase şi cota parte cuvenită din şpagă lui Năstase Adrian sunt cuprinse într-un e-mail, pe care Marco Maximilian Katz, unul dintre directorii EDF Services i l-a trimis lui Henrique Weil. Câteva nume erau codificate. (“Top Man” era Adrian Năstase.) “Azi între 18,30 şi 20,00 am întâlnit-o pe Doamna Grasă (Liana Iacob) acasă la ea. Vizita a fost făcută la cererea doamnei Grase.” Şi se povestesc detaliile şpagii, “95% din ce veţi plăti se duce la Omul de la Vârf (Adrian Năstase)”. Restul amănuntelor în “Academia Caţavencu”, nr. 34/2008.

P.S. Iar un Parlament plin de indivizi care încalcă legile pe care tot ei le-au votat nu putea face altceva mai bun decât să nu accepte trimiterea în faţa justiţiei a unui infractor, adică Adrian Năstase.

Niciun comentariu: