24 ianuarie 2009

11 septembrie 2001 – faţa şi reversul monedei


Criza economică pe care o traversăm îşi are rădăcinile în acea zi de 11 septembrie 2001. După cele mai groaznice atentate teroriste din istorie, SUA a cheltuit miliarde de dolari într-o aşa-zisă “luptă antiteroristă”. Aceasta a vlăguit economia americană, care a început să aibă gripă. Drept consecinţă, mai toate ţările au intrat în criză, datorită globalizării. Fără acele atentate teroriste poate altfel arăta astăzi lumea.
Pentru noi reversul monedei a fost primirea în NATO. Americanii au nevoie de aliaţi, fie ei şi români. Pentru prima dată în istorie suntem protejaţi. Nici un imperiu nu ne mai poate cotropi. Şi tot pentru prima dată în istorie suntem la masă, parteneri, cu cei din Occident. Nu mai suntem acea ţară exotică unde se murea de foame. Nu mai avem capitala la Budapesta, cum ne tot încurcau trupele străine pe timpul tovarăşului Ilici Iliescu. Rămâne să dovedim că nu s-au înşelat în privinţa noastră. Că mai putem face şi altceva decât crime şi violuri. Că putem avea oraşe curate, poliţişti care aplică legea şi nu iau şpagă, politicieni corupţi după gratii, solidaritate cu cei cu probleme şi aşa mai departe. România nicicând n-a fost mai în lumină. De la o ţară izolată total de dictatura comunistă la civilizaţie şi progres. Putem reconstrui o ţară de care să fim mândri, precum spaniolii sau portughezii. O ţară în care să doreşti să ajungi. O ţară în care să ne simţim cu toţii bine.

P.S. Ce făcea România în timpul unei perioade de înflorire economică mondială (1990 – 1996) ? Privatiza frizerii şi dădea cupoane. Să-i mulţumim tovarăşului Ion Iliescu pentru cei 11 ani în care a blocat reformele în această ţară. Consecinţa: românii au cel mai mic salariu mediu din UE (fără Bulgaria).

Niciun comentariu: