30 iulie 2010
18 persoane ce au schimbat faţa Internetului
Există, dacă nu ştiaţi, un site numit Cică.ro, acolo unde este un material despre 18 personalităţi ale lumii virtuale. Pentru cei care nu vor să urmeze link-ul, iată câte ceva despre oamenii de success ai Internetului (pentru poze urmaţi, totuşi, legătura).
Sergey Brin si Larry Page (Google Inc.)
Sergey si Larry sunt printre cele mai stralucite personalitati de succes din istoria internetului. Dezvoltatorii a celui mai popular motor de cautare din lume, acesti doi absolventi ai Universitatii Stanford au inceput calatoria pe internet intr-un garaj a prietenului sau din Menlo Park, California. Pentru prima data, Google a fost lansat pe site-ul acestei universitati (google.stanford.edu), apoi in 1997 a fost inregistrat domeniu Google.com.
Sir Tim Berners-Lee (creatorul World Wide Web)
Englezul Sir Tim Berners-Lee – inventatorul Word Wide Web, HTML, creator a primului site din lume, precum si director al W3C.
Mark Zuckerberg (Facebook)
Mark – un absolvent de la Harvard, care la 24 de ani a devenit cel mai tanar miliardar din lume. El a fondat faimoasa retea sociala Facebook. Zuckerberg a inceput sa lucreze la proiectul TheFacebook (FaceMatch) in camera sa de camin in 2004 si la dezvoltat in mod activ. Apoi el a cumparat domeniul Facebook.com.
Shawn Fanning (Napster, Rupture)
Shawn a creat Napster, prima platforma din lume pentru partajarea fisierilor. Shawn e programator de meserie. El a dezvoltat Napster in timp ce studia la Universitatea Northeastern din Boston. Ca urmare a proceselor juridice, Napster a devenit proprietatea Roxio Inc. In decembrie 2006, Shawn a creat Rupture, o retea sociala pentru gameri World of Warcraft.
Kevin Rose (Digg)
Acum Digg este una dintre cele mai populare retele sociale din lume. In 2004 Kevin a creat Digg, prin angajarea unui programator independent, pe care la platit cu 12 dolari pe ora. Un pic mai tarziu, Kevin Rose a platit 1200 de dolari pentru domeniu Digg.com. Digg a facut pasi mari in dezvoltare atunci cand Kevin a primit o investitie de 2.8 milioane de dolari.
Matt Mullenweg (WordPress)
Multe bloguri pur si simplu nu ar exista in cazul in care Matt nu ar fi creat Wordpress, serviciul de blogging cu sursa deschisa. El a creat de asemenea Automatic, un proiect de afaceri bazat pe Wordpress, precum si celebrul Akismet pentru a combate spam-ul. La varsta de 24 de ani, acest programator talentat a parasit compania CNET si sa concetrat pe deplin asupra dezvoltarii platformei Wordpress. Matt a inceput sa creeze Wordpress la varsta de 19 ani.
Bram Cohen (BitTorrent)
Bram Cohen este cunoscut ca un dezvoltator, unul dintre fondatorii si autorul de retea de file-sharing Bittorrent. In 2001 el a demisionat din compania MojoNation pentru a dezvolta Bittorrent. Bram de asemenea a lucrat ceva timp in cadrul companiei Valve (Half Life), dar de asemenea a demisionat pentru a lucra la Bittorrent.
Pierre Omidyar (eBay)
Pierre Omidyar este fondatorul eBay, o companie renumita de comert online. Pierre a scris codul sursa pentru eBay in 1995, cand avea 28 de ani. El a decis sa dea numele“eBay” in onoarea firmei sale de consultanta Echo Bay, dar domeniu echobay.com a fost deja ocupat si a inregistrat ebay.com. Acum valoarea de piata a eBay este estimata la 7.7 miliarde de dolari.
Michael Morhaime (Blizzard Entertainment – World of Warcraft)
Michael Morhaime este presedinte al Blizzard Entertainment, o companie de succes care produce jocuri de calculator. Michael a dezvoltat unu dintre cele mai populare jocuri din lume – Word of Warcraft (WoW). WoW are peste 8 milioane de jucatori online, care aduc lui Morhaime 1.5 miliarde de dolari in fiecare an.
Jimmy Wales (Wikipedia)
Jimmy Wales este unul din creatorii a enciclopediei online Wikipedia, care a fost infiintata in anul 2001. Jimmy a participat de asemenea la crearea de Wikia, o companie de host privat existenta din anul 2004. Jimmy a inceput cariera cu crearea unei enciclopedii Nupedia. Apoi a folosit experienta si cunostintele pentru a crea Wikipedia.
Craig Newmark (Craigslist)
Craig Newmark a creat serviciul popular de anunturi Craigslist, care are mai mult de 14.1 milioane vizualizari de pagini pe luna, dupa acest indicator el ocupa primul loc din lume. Craigslist are o multime de comunitati pe diverse teme.
Chad Hurley si Steve Chen (Youtube)
Chad Hurley si Steve Chen sunt creatorii YouTube, cel mai popular serviciu video din lume. Chad a lucrat in depatamentul firmei de design eBay, unde a creat logo-ul Paypal. Impreuna cu colegii Jawed Karim si Steve Chen el a fondat in anul 2005 serviciul YouTube. La momentul infiintarii YouTube Chad Hurley avea 28 de ani, Steve Chen 27. Mai tarziu Google a achizitionat YouTube penru 1.65 miliarde de dolari.
David Filo si Jerry Yang (Yahoo! Inc)
De asemenea ca si Google, Yahoo a fost fondat de doi absolventi de la Universitatea Stanford. Jerry Yang a inceput cu crearea unui catalog de site-uri “Jerry’s Guide to the World Wide Web”. Apoi impreuna cu David, el a hotarat sa dea numele Yahoo! si directorul a fost mutat la adresa http://akebono.stanford.edu/yaho. in decembrie 1994 site-ul lor a avut mai mult de un milion de vizualizari. Evaluand potentialul, David Filo si Jerry Yang au creat un portal web. Averea lui David Filo este de 2.9 miliarde de dolari, Jerry Yang – 2.3 miliarde.
Jack Ma (Alibaba)
Jack Ma – fondator al portalului de afaceri Alibaba. El a fondat in 1999 alibaba.com, care este un portal chinez pentru cumpararea si vanzarea de produse multiple. Jack a creat de asemenea TaoBao.com (licitatie online), care este foarte similar cu eBay. Yahoo a achizitionat 40% din actiuni pentru 1 miliard de dolari.
Jeff Bezos (Amazon)
Jeff Bezos – fondator si sef al Amazon.com, un serviciu de vanzari de bunuri online. Averea lui Jeff este estimata la 8.2 miliarde de dolari.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
propun si eu 3 persoane care au schimbat fata massmediei romane: schiopu vantu, felix cotoiul puricos si dinu paturica...aceste excremente umane au inventat "tonomatul de serviciu" si "tembeliziunea de spalat creiere seci"...urale, aplauze indelungate, chiuituri....
Asa-i, avem (de fapt au) falitii nostri (ai lor).
Trimiteți un comentariu