28 iulie 2010

Cum măreşti viteza de pornire la sistemele de operare Windows


În funcţie de sistemul de operare instalat, de driverele şi programele instalate pe calculator, pornirea (bootarea) calculatorului poate fi, în multe situaţii, lentă sau chiar greoaie. Ce încetineşte bootarea sistemului de operare Windows? Pornirea sistemului de operare este încetinită de către programele care sunt setate să ruleze la pornirea calculatorului. Iar o parte din aceste programe sunt ‘în plus’. Pentru a afla care program este util şi care nu, există un program numit Soluto, compatibil cu sistemele de operare Windows XP, Windows Vista şi Windows 7. Descărcaţi Soluto (urmaţi link-ul de mai sus), instalaţi-l, iar după terminarea instalarii este necesar un restart de sistem. După restart, Soluto va afişa toate aplicaţiile care au rulat la bootarea sistemului de operare şi vor fi afişate şi secundele pe care fiecare aplicaţie le-a ‘adăugat’ bootării.

Aplicaţiile vor fi sortate pe trei categorii: No-brainer, Potentially Removable şi Required. Aplicaţiile din categoria ‘No-brainer’ pot fi înlăturate fără nici o problemă, fără să cauzeze instabilitatea sistemului. Despre cele din categoria ‘Petentially Removable’ trebuie să ştiţi exact ce fac, doar anumite aplicaţii din această categorie putând fi înlăturate, celelalte fiind necesare sistemului de operare şi o eventuală înlăturare a lor ducând la instabilitatea sistemului de operare. În sfârşit, cele din categoria ‘Required’ nu pot fi înlăturate deoarece sunt necesare rulării sistemului de operare.

Pentru înlăturarea unei aplicaţii care vă încetineşte pornirea sistemului de operare există două soluţii: ‘Pause’ şi ‘Delay’. Opţiunea ‘Pause’ va înlătura aplicaţia din secvenţa de bootare, în acest fel acea aplicaţie nu va mai fi pornită la bootarea sistemului de operare. Opţiunea ‘Delay’ va întârzia lansarea aplicaţiei, în acest fel aplicaţiile marcate cu ‘Delay’ vor porni abia după ce bootarea sistemului de operare a avut deja loc şi calculatorul este în starea de ‘idle’ (stare de neutilizare).

În situaţia în care nu ştiţi ce face fiecare aplicaţie, dacă o puteţi înlătura sau nu, există PC Genome, unde veţi găsi o bază de date care conţine acţiunile a mii, sau poate chiar milioane, de utilizatori, acţiuni din care vă puteţi inspira. Dacă peste 90% dintre utilizatori au ales opţiunea ‘Pause’ pentru o anumită aplicaţie, puteţi fi siguri că această alegere nu va afecta funcţionarea corectă a sistemului vostru de operare Windows.


Niciun comentariu: