10 octombrie 2008

Raportul Armaghedon: serviciile secrete (II)

Ioan Florian. Fost ofiter de securitate. În 1998 era seful sectiei SRI din Buzău. Anterior a condus Centrul Operativ Zonal din Cluj.
Nicolae Garofeanu. Fost ofiter de securitate. Recuperat de SRI, a devenit primul sef al sectiei din Pitesti. Presa a publicat documente din care rezulta deconspirarea unor informatori de pe vremuri precum si preocupări de politie politică similare celor anterioare momentului decembrie 1989.
Ion Petre Gavrilescu. Ofiter superior în serviciul de spionaj al fostei Securităti. În 2000, prin decret prezidential, a fost reactivat în SIE, sub gradul de general de divizie. Identitatea sa reală a stârnit controverse. Peste un an si ceva a fost din nou trecut în rezervă.
Mircea Gheordunescu. Fost profesor de fizică la un liceu din Bucuresti. Fost informator al Securitătii până în 1989. Ulterior, a intrat în politică si s-a alăturat Partidului National Tărănist Crestin-Democrat. În 1996 a fost numit director adjunct al Serviciului Român de Informatii. Din această pozitie, santajat de cei care-i cunosteau trecutul, a favorizat numeroase privatizări frauduloase ale unor lanturi de magazine alimentare din capitală, precum si a Hotelului Bucuresti.
Dan Gheorghe. Fost ofiter de securitate. Fost comandant adjunct al Unitătii Speciale de Luptă Antiteroristă. Participant activ la tentativa de reprimare a manifestatiilor care au condus la căderea regimului lui Nicolae Ceausescu. În decembrie 1989 – s-a semnalat în presă –, în calitate de sef al dispozitivului de apărare a Aeroportului International Otopeni, a permis unui număr de circa 50 de ofiteri de securitate să dispară în străinătate cu acte false. După decembrie 1989 a fost numit sef al Brigăzii Antiteroriste a SRI. După un popas la UM 0225, unitatea de informatii si contrainformatii a politiei, care s-a exersat mai mult în domeniul politiei politice, a fost pentru scurtă vreme directorul agentiei de stiri Universul, proprietatea lui Sorin Ovidiu Vântu, agentie acuzată că ar fi fost un serviciu de informatii paralel celor girate de stat. A revenit în SRI, în calitate de consilier al noului director Radu Timofte. La 1 noiembrie 2001 a demisionat, dar continuă să se învârtă în cercurile puterii.
Gheorghe Gherghina. Fost ofiter de securitate, loctiitor al colonelului Gheorghe Ardeleanu (fost Moise Bulă) la conducerea USLA. După reciclarea în SRI a devenit succesorul lui Ion Botofei la conducerea Asociatiei fostilor ofiteri SRI, de fapt a fostilor ofiteri de securitate. Asigură legătura dintre securistii din conducerea SRI si cei din rezervă.
Dan Ghibernea. Un personaj cu nume identic a fost, înainte de 1989, ofiter acoperit în serviciul de spionaj al Securitătii, acreditat ca functionar international la UNESCO. În prezent, acest Dan Ghibernea, la care ne referim, este ambasador al României la Londra.
Marius Ghile. Fost ofiter de securitate, în Directia a II-a de contrainformatii economice, specializat în contraspionaj maghiar. În 2000, a fost numit seful sectiei SRI din judetul Sălaj.
Benone Ghinea. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitătii. După evenimentele din decembrie 1989, a fost reactivat în Serviciul de Informatii Externe, fiind trimis în Africa de Sud, sub acoperirea de atasat comercial. Implicându-se în niste afaceri suspecte cu elicoptere Puma si încasând comisioane necuvenite, a fost tradus în justitie si condamnat cu blândetea care se cuvine unui fost securist.
Mihai Ghită. Fost ofiter de securitate. În prezent colonel, seful sectiei SRI din Slatina.
Nicolae Goia. Fost ofiter de securitate. În prezent, membru al conducerii Serviciului de Informatii Externe. În februarie 2002 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Nicolae Dorel Goron. Fost ofiter de securitate. În prezent, colponel, seful sectiei SRI din Arad.
Grama. Fost ofiter de contrainformatii în Securitate. După evenimentele din decembrie 1989, a fost recuperat de SRI sub gradul de colonel. În scurt timp, a ajuns seful biroului personal din cadrul Diviziunii G (logistică).
Ilie Anghel Grădinaru. Fost ofiter de securitate. În SRI a fost promovat în functia de sef sector culte-secte din cadrul sectiei SRI Constanta, sub gradul de maior. În primăvara lui 2000, a fost remarcat filând staful PDSR, aflat în vizită în localitate.
Corneliu Grigoras. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitătii, mentinut în sistem si după evenimentele din decembrie 1989. În ajunul alegerilor din 1996, a monitorizat miscările din sediile CDR, în beneficiul PDSR. Cu toate acestea, sub presedintia lui Emil Constantinescu a fost înaintat la gradul de general si numit la conducerea Directiei generale de contraspionaj din cadrul SIE. Atras într-o capcană de doi ziaristi, s-a dovedit a fi un simplu prostănac si a fost îndepărtat din functie.
Eugen Grigorescu. Fost ofiter de securitate. În structurile SRI a fost înaintat la gradul de colonel si, apoi, general de brigadă. Sef al diviziunii de expertize tehnice, codificat Diviziunea S.
Gugiu. Fost colonel de securitate. După înfiintarea Asociatiei fostilor ofiteri SRI a devenit casierul acesteia.
Nicolae Constantin Hateganu. Fost ofiter de securitate. Presedinte al consiliului de administratie al societătii de asigurări Astra, cu un rol încă nelămurit în păgubirea societătii în favoarea lui Sorin Ovidiu Vântu. Îndepărtat din functie în martie 2001. În prezent, este anchetat.
Ioan Hancu. Fost ofiter de securitate. În SRI, sub gradul de colonel, a devenit adjunct al sefului sectiei din Cluj. Îndepărtat din functie în iulie 1998.
Gheorghe Huidu. Fost ofiter de securitate, care a avut în supraveghere Radiodifuziunea română. După decembrie 1989 a fost recuperat de SRI sub gradul de colonel. În locuinta sa s-a realizat proiectul revistei extremiste Europa, condusă de Ilie Neacsu, actual deputat PRM, trecut cu arme si bagaje la PSD.
Bujorel Iamandi. Fost ofiter de securitate. După cooptarea în SRI a fost înaintat la gradul de general si promovat în functia de sef al Diviziunii de contrainformatii, numită acum de protectie. A fost îndepărtat din functie în urma scandalului Timofte-KGB.
Vasile Valeriu Iancu. Fost colonel de Securitate, în prezent prim adjunct al directorului SRI. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă. Înainte de decembrie 1989 a lucrat în cadrul unitătii de contrainformatii externe UM 0195, formată după defectiunea generalului Ion Mihai Pacepa, si în cel al UM 0544 de informatii externe. După revolutie, a devenit primul sef al Diviziunii de contrainformatii din SRI, apoi sef al Corpului de control SRI. În prezent, este prim adjunct al directorului SRI.
Teodor Ilies. Fost ofiter în Directia de Informatii Externe a Securitătii. În prezent, face parte din conducerea SC Alliancecoop. În 1995-1996 a fost contactat de Departamentul Înzestrării Armatei, în vederea facilitării unor exporturi dubioase de armament.
Florian Ioan. Fost ofiter de securitate, reactivat în Serviciul de protectie si pază al Presedintiei, unde a ajuns la gradul de colonel. În 1998 a fost trecut în rezervă pe motive medicale si s-a pus la dispozitia controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. În această calitate, a înfiintat la Corbeanca un serviciu paramilitar, cu misiuni de filaj, escortă si chiar răpiri de persoane.
Alexandru Iordache. Fost ofiter de securitate, specializat în cercetări penale. La 31 decembrie 1990 a fost trecut în rezervă la cerere din Serviciul Român de Informatii. Implicat în operatiuni de contrabandă cu tigări aduse din Cipru, prin care a fraudat statul român de 110 milioane dolari. La 15 iulie 2001 a fost reactivat pentru scurtă vreme în SRI. În prezent este consilier personal în probleme juridice al generalului Toma Zaharia, secretar de stat în Ministerul de Interne. S-a semnalat că detine conturi în Elvetia, la BNP Schweiz.
Nicolae Iosub. Fost ofiter în Directia a IV-a a Securitătii. În prezent, colonel, sef de sectie în cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Virgil Irimia. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Imediat după evenimentele din decembrie 1989, a devenit adjunct al sefului sectiei SRI din Botosani. Destituit din serviciu pentru implicare în afacerile unor firme dubioase de pe raza judetului respectiv.
Nicolae Irinoiu. Fost ofiter superior în serviciul de spoinaj al Securitătii, mentinut în sistem până după alegerile din 1996. A îndeplinit misiuni informative în SUA si Turcia. Trecut în rezervă cu gradul de general.
Juverdeanu. Ofiter al fostei Securităti, recuperat de SRI sub gradul de maior. Trecut în rezervă ca urmare a unui santaj efectuat cu documente falsificate.
Mihai Lazăr. Fost ofiter de securitate, la întreprinderea de comert exterior “Dunărea”, aflată sub controlul Securitătii. În prezent, director general al SC Grivco International SA.
Pavel Lăscut. Înainte de 1989 a fost ofiter în cadrul Centrului de Informatii Externe, sef de birou în serviciul Franta-Benelux-Spania-Portugalia din Divizia Europa. A actionat si în străinătate, sub acoperirea de reprezentant comercial, în Spania si Portugalia. Sub regimul Constantinescă a devenit adjunct al directorului general al vămilor
Tudor Lică. Fost ofiter de securitate. În vara lui 2000 a devenit seful sectorului servicii paralele de informatii din Diviziunea A a Serviciului Român de Informatii.
Dan Lungu. Fost ofiter de securitate. După decembrie 1989 a fost încadrat în sectia SRI din Buzău, sub gradul de căpitan. S-a făcut cunoscut prin faptul că a încercat să racoleze o ziaristă de la cotidianul local Opinia.
Vasile Lupu. Fost ofiter de securitate în cadrul UM 0110. În mod eronat, această unitate a fost considerată o structură menită să combată agentii KGB din România. În realitate, unitatea fabrica argumente în temeiul cărora cei ce intrau în diszgratia lui Nicolae Ceausescu erau acuzati de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, tehnică destinată să dezinformeze opinia publică, sensibilă la orice amenintare rusească. După evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în structurile SRI, ajungând în scurt timp, mai exact la 27 martie 1994, sef al Diviziunii de contraspionaj. În două legislaturi, a fost prim adjunct al directorului SRI, sub mandatele lui Virgil Măgureanu si Costin Georgescu. În tot acest timp, a depus eforturi considerabile pentru întărirea influentei fostilor ofiteri de securitate în toate domeniile vietii politice, economice si sociale. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de corp de armată. Mult mai devreme, presa a semnalat că avansările lui succesive s-au datorat influentei celor pe care îi urmărise cândva, cei mai multi dintre ei persoane importante în stat. Incapabil să se dezbare de metodele fostei UM 0110, a fost implicat în lansarea în public a informatiei false conform căreia Radu Timofte, viitorul director al SRI, ar fi fost racolat de KGB. A fost trecut în rezervă, sub gradul de general de corp de armată.
Victor Marcu. General în rezervă. Cadru activ al fostei Securităti, sef de sector în cadrul fostului Centru de Informatii Externe, responsabil cu problemele emigratiei române, transferat apoi în Serviciul Român de Informatii. O scurtă perioadă de timp a fost prim adjunct al directorului Virgil Măgureanu. Intrând în conflict cu acesta, Victor Marcu a fost îndepărtat din functie si din SRI, în 1995, pentru legături de afaceri cu mafia arabă. În palmaresul său se înscrie coordonarea ocultă a afacerilor dubioase ale firmei SC Macons & Co SA, înregistrată în Belgia, al cărei principal actionar era fiica sa, Anca Steliana Marcu. Totusi, a rămas om de casă al Palatului Cotroceni. La un moment dat, sprijinit de forte obscure, a reusit să înfiinteze un punct de vamă în zona centrală a Bucurestilor, urmând să-l administreze împreună cu acolitii lui. Când presa a semnalat malversatiunea, punctul de vamă a dispărut, pur si simplu, ca si cu nu ar fi fost. După alegerile din noiembrie 2000, Victor Marcu a devenit adjunct al ministrului privatizării, cu rang de subsecretar de stat. Prudent, si-a înaintat demisia cu putin timp înaintea izbucnirii scandalului din jurul lui Sorin Ovidiu Vântu si a fraudării societătii de asigurări Astra.
Marian Matei. Fost ofiter de securitate, la serviciul de contrainformatii al Academiei Militare. Căsătorit cu nepoata fostului lider comunist Ion Dincă. În decembrie 1989 a fost surprins înarmat în sediul CC al PCR,
sub gradul de locotenent colonel, între cei destinati să-l apere pe fostul dictator. La 24 martie 1990 a fost angajat în SRI, prin diligentele lui Mihai Stan. În scurtă vreme a ajuns general de brigadă.
Dumitru Mazilu. Fost ofiter de securitate, fost comandant al Scolii de securitate de la Băneasa, între anii 1965-1967. A fost destituit ca urmare a tentativei de a falsifica niste documente referitoare la un accident rutier si a fost repliat în diplomatie. A jucat si rolul de dizident, iar imediat după decembrie 1989 a apărut pe scena politică în postura de vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvării Nationale. Într-una din zilele tulburi din ianuarie 1990, s-a urcat pe un tanc si a strigat ceea ce n-au strigat niciodată civilii iesiti în stradă: “Moarte securistilor!” După ce s-a angajat în ceva ce părea să fie o lovitură de stat, a dispărut în Elvetia si a reapărut la Bucuresti mai târziu, când lumea deja îl uitase. În prezent, este vicepresedinte al unei comisii a Natiunilor Unite.
Virgil Măgureanu. Primul sef al Serviciului Român de Informatii, înfiintat oficial în martie 1990, care a început să se structureze din primele zile ale aceluiasi an. În aprilie 1992, ziaristul Ioan Itu i-a publicat dosarul de fost ofiter al serviciului de sinteze din cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitătii. În decembrie 1995, Virgil Măgureanu însusi si-a publicat dosarul de informator al Securitătii, fiind probabil avertizat că se pregătea să facă acelasi lucru o publicatie centrală.
Vasile Măierean. Fost colonel de securitate, cu preocupări pe linia artă-cultură. În prezent este încadrat în SIE. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Vasile Mălureanu. Colonel în structurile fostei Securităti. General în structurile actualului Serviciu Român de Informatii.
Vlad Mărgineanu. Fost ofiter de securitate, fost sef al sectiei SRI din Brasov. S-a numărat printre fondatorii Băncii Române de Scont, falimentată deliberat în 2002, după disparitia din conturi a 17 milioane de dolari din patrimoniul societătii de asigurări Astra.
Stefan Mâsu. Fost ofiter superior de securitate. După evenimentele din decembrie 1989, a fost pentru scurtă vreme adjunct al sefului sectiei SRI din Prahova, apoi s-a lansat în afaceri. Între altele, a fost unul din actionarii dubioasei firme SC Macons & Co SA, înregistrată în Belgia.
Mecu. Ofiter superior de securitate, recuperat de SRI, unde a fost înaintat la gradul de general. Comandant al bazei SRI de la Bran.
Teodor Melescanu. Conform afirmatiilor lui Mircea Răceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, înainte de 1989 a fost ofiter de securitate, sub acoperire de diplomat. După revolutie, a fost numit ministru de externe, înfiintând ulterior partidul Alianta pentru România, pe care l-a condus la un dezastru total. A candidat la Presedintie, câstigând examenul fără loc.
Ilie Merce. Fost colonel de securitate. Seful sectorului artă-cultură din cadrul Directiei I a fostei Securităti. În anii 1985-1986 a condus compartimentul Eterul, destinat să combată posturile de radio străine care emiteau în limba română. Ulterior, a fost numit sef al Securitătii din judetul Buzău. După decembrie 1989, a rămas în Serviciul Român de Informatii, fiind îndepărtat din serviciu datorită unor numeroase malversatiuni si sabotajului deschis la adresa conducerii institutiei. Trecut în rezervă, s-a alăturat Partidului România Mare, în care a parvenit până la rangul de prim-vicepresedinte. La alegerile din noiembrie 2000 a candidat pe listele acestui partid si a fost ales deputat. Ulterior s-a dezvăluit că fusese implicat în actiuni de politie politică si în prezent se află în proces cu una din victimele actiunilor sale.
Sever Mesca. Fost ofiter de securitate, în serviciul de spionaj, cu misiuni îndeplinite în Italia si Marea Britanie. În prezent, după ce a fost un membru marcant al Partidului România Mare, pe listele căruia a fost ales membru al Parlamentului, a trecut în tabăra PSD, polemizând cu fostul său sef de partid.
Iosif Mircea Miclea. Fost ofiter de securitate, în prezent locotenent colonel, seful sectiei SRI Maramures.
Lionel Micu. Fost ofiter de securitate. După evenimentele din decembrie 1989, a dispărut în străinătate. La începutul lui 1999 a fost expulzat din Canada, fiind identificat ca „membru al Securitătii române, complice la mai multe atrocităti”.
Mircea Miron. Fost ofiter de securitate. Recuperat de SRI, a devenit primul sef al sectiei din Alba Iulia. Un ofiter din subordinea sa a trimis scrisori de amenintare pe adresele unor membrii ai opozitiei.
Victor Mitran. Fost ofiter de securitate în serviciul de spionaj. Comportându-se anormal în timpul unui exercitiu în Iugoslavia, a fost supus unui control medical si i s-a depistat un sindrom paranoic, fiind trecut în rezervă. Imediat după decembrie 1989 a fost reactivat în SRI, dar a provocat daune de imagine serviciului, iesind în presă cu o sumă de afirmatii total fanteziste. A scris si o carte doldora de enormităti si continuă să provoace confuzii în public prin diverse emisiuni de televiziune.
Ioan Mocan. Fost ofiter de securitate, în prezent maior, seful sectiei SRI Bistrita-Năsăud.
Cornel Moga. Fost ofiter de securitate. Sub regimul lui Emil Constantinescu, a fost numit sef al sectiei SRI din Bihor. Un fost detinut politic a divulgat presei faptul că acesta a făcut politie politică înainte de 1989, l-a perchezitionat si chiar l-a bătut.
Jean Moldoveanu. Fost ofiter de securitate, fost comandant al trupelor de securitate. După evenimentele din decembrie 1989 a fost primul sef al Politiei române.
Gheorghe Moldovan. Fost colonel de securitate, recuperat de SRI. În prima jumătate a anilor '90, a fost numit sef al sectiei SRI Maramures. Destituit pentru ascultarea ilegală a telefoanelor unor lideri locali ai UDMR, a pretins că ar fi executat operatiunea din ordinul lui Virgil Măgureanu, însă nu a prezentat nici o probă în acest sens. Condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Ion Alexandru Munteanu. Fost ofiter de securitate, în cadrul Serviciului Independent „D” (dezinformare), apoi însărcinat cu supravegherea studentilor străini din centrul universitar Bucuresti. Surprins că se încurcase cu acestia în diverse afaceri oneroase, a fost degradat, deferit justitiei si condamnat la mai multi ani de detentie. După evenimentele din decembrie 1989, eliberat din penitenciar, a traversat o serie de promovări dubioase. În doi ani si ceva, a fost înaintat de la gradul de soldat la cel de general si numit director general al Arhivelor Statului. Membru marcant al Partidului România Mare. Decedat.
Vasile Munteanu. Suspect de a fi ofiter acoperit al fostei Securităti, calitate în care a fost preluat si de Serviciul Român de Informatii. Ca sef al vămii cargo Otopeni are atributii în a asigura facilitătile solicitate de transporturile speciale de marfă. Implicat în afacerea de contrabandă „Tigareta II”.
Constantin Muraru. Fost ofiter de securitate. În prezent colonel, sef al sectiei SRI din Suceava.
Ionel Muresan. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. În 1998, conducea serviciul contrainformativ al sectiei în care a fost încadrat.
Victor Nacu. Fost ofiter de securitate, reîncadrat în sectia SRI din Bacău. Nu demult a fost transferat în centrala de la Bucuresti.
Nicolae Nădejde. Fost colonel în serviciul de spionaj al Securitătii. În 1983 a fost numit reprezentant al DIE într-o firmă fantomîă, Marsue Holding, menită să acopere activitatea unor agenti români din străinătate. Din aceeasi pozitie a iesit la pensie, în 1986. După decembrie 1989, a fost somat să vireze banii din contul firmei în contul unei SRL si a refuzat. În 1993, Serviciul de Informatii Externe l-a actionat în justitie pentru deturnare de fonduri, gestul iesind din cutumele spionajului, care obisnuia să-si spele rufele în familie. În consecintă, rămâne si azi să aflăm ce se ascundea, de fapt, în sparele afacerii Marsue.
Victor Nănescu. Fost ofiter superior în serviciul de spionaj al Securitătii, mentinut în sistem până după alegerile din 1996. Trecut în rezervă cu gradul de general.
Toma Năstase. Fost colonel de securitate, în cadrul Serviciului Independent „D” (dezinformare). Reactivat pentru o scurtă perioadă în SRI, fiind apoi trecut în rezervă. A devenit un membru marcant al Partidului România Mare, pozitie din care a utilizat în viata politică informatii obtinute când era în activitate. Decedat.
Grigore Neciu. Fost ofiter de securitate, secretar de partid al inspectoratului de securitate din Cluj. În 1998 era seful UM 0215 din Cluj.
Aurelian Neferoiu. Fost maior de securitate, loctiitor al sefului serviciului V din USLA. După decembrie 1989, a devenit director general al Oficiului de stat pentru probleme speciale al guvernului. În 1997 era adjunctul lui Mircea Gheordunescu la conducerea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si de Interzicere a Armamentului Chimic (ANCESIAC).
Misu Negritoiu. Conform afirmatiilor lui Mircea Răceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, a fost ofiter acoperit de securitate. După decembrie 1989, a jucat un rol important în structurile de putere din România.
Andrei Nica. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de locotenent colonel. În 1994 făcea parte din conducerea Diviziunii B de contraspionaj.
Nicolae M. Nicolae. Fost ofiter acoperit al Directiei de Informatii Externe, pozitie din care a fost eliminat după dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa. Fost ministru al comertului exterior si ambasador la Washington, sub regimul lui Nicolae Ceausescu. În primul guvern postrevolutionar, a revenit la pupitrul comertului exterior românesc.
Constantin Nicolescu. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitătii. În prezent senator de Arges, presedinte al comisiei parlamentare de control al activitătii Serviciului de Informatii Externe.
Dumitru Nicusor. Fost ofiter de securitate. În cadrul SRI a fost seful Centrului Operativ Zonal Dobrogea. În decembrie 1994 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Carol Nihta. Fost ofiter de securitate. În prezent, locotenent colonel, seful sectiei SRI din Resita, judetul Caras-Severin.
Ogăsanu. Fost ofiter de securitate, reîncadrat în SRI. Sub gradul de colonel, a condus Centrul Operational SRI Ardeal. După trecerea în rezervă, a devenit director al Filialei Gelsor din Oradea. A avut un rol împortant în prăbusirea Fondului National de Investitii.
Emil Olariu. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. În 1998 lucra în cadrul sectiei SRI Harghita.
Otelea. Fiul generalului Otelea de la Clubul sportiv Steaua. Fost ofiter în Directia IV-a a Securitătii. În prezent, colonel în cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Valerică Pamfil. Fost ofiter de securitate. În SRI a devenit sef de sector în Brigada Antiteroristă, sub gradul de locotenent colonel. Acuzat de trafic de influentă.
Gheorghe Pasc. Înainte de 1989 a fost maior de securitate. Ulterior, sub directoratul lui Virgil Măgureanu, a fost înaintat la gradul de locotenent colonel si apoi colonel si promovat drept sef al Diviziunii F din SRI, care stoca informatiile în calculatoare si gestiona arhivele institutiei. Înainte de înfiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securităti, organism civil ce ar trebui să fie echivalentul Institutului Gauck din Germania, s-a pensionat medical si a înfiintat o firmă particulară de protectie si pază. După înfiintarea CNSAS, moment survenit în 1999, prin nu se stie ce combinatie, a reusit să obtină pentru firma sa exclusivitatea asigurării protectiei si pazei Consiliului respectiv. A montat în sediul CNSAS diverse instalatii specializate, între care se presupune că ar fi si numeroase microfoane controlate din exterior. Astfel, cei ce ar trebui să studieze comportamentul fostei Securităti au rămas tot la mâna Securitătii, toate miscările lor aflându-se sub control.
Petre Pavel. Fost ofiter de securitate, preluat în structurile SRI, sub gradul de colonel. După trecerea în rezervă, a mijlocit fabricarea în laboratoarele Diviziunii S a unui fals angajament de colaborator al Securitătii, în dauna senatorului Corneliu Vadim Tudor si în beneficiul ziarului Ziua.
George Constantin Păunescu. Fost ofiter acoperit de securitate, calitate în care, înainte de 1989, a condus Agentia economică românească de la Milano. A avut si probabil mai are interdictie de a intra în Italia. Serviciile speciale din Italia stiu mai multe despre el decât pretinde că stie SRI. Operatiile din Italia si le rezolvă printr-o filială din cantonul elvetian Ticino. În 1996, când fost supus unor cercetări penale, a dispărut initial în Elvetia, sub pretextul unui tratament medical. Apoi s-a stabilit temporar în SUA. Din această pozitie, a sponsorizat mai multe călătorii ale lui Ion Iliescu si Adrian Năstase peste Ocean, prin intermediul societătii de lobby Eurasia Group, cu capital majoritar rusesc.
Petru Pele. Fost ofiter de securitate. În SRI a devenit sef al sectiei din Timisoara. Intrat în conflict cu Virgil Măgureanu, a făcut public dosarul acestuia de colaborator al Securitătii locale. Scos din sistem, s-a dedicat afacerilor.
Cornel Pentelie. Fost ofiter de securitate, ajuns ulterior maior în structurile SRI. Numele lui veritabil are initialele D.M. si lucra în subordinea generalului Dumitru Bădescu, seful Diviziunii de contrainformatii economice. Prezent în dispozitivul care a realizat operatiunea de contrabandă „Tigareta II”, si identificat ca atare după înregistrările video de pe aeroport.
Corneliu Petre. Fost ofiter de securitate în cadrul Directiei a III-a de contraspionaj. După decembrie 1989 a fost trecut în rezervă, implicându-se apoi în diverse afaceri cu personaje din anturajul firmei rusesti Lukoil.
Stelian Pintilie. Fost general de securitate, numit ministru al postelor si telecomunicatiilor în primul guvern format după decembrie 1989. În prezent derulează diverse afaceri, tot în domeniul telecomunicatiilor, împreună cu generalul Tudor Tănase, seful STS. Între altele a fost si consilier al firmei Ericsson, protagonistă a scandalului sistemului de transmisiuni al armatei române.
Ion Pintă. Fost ofiter de securitate. Primul sef al sectiei SRI Gorj, sub gradul de colonel. A participat la mineriada din iunie 1990, dirijând afluxul minerilor la Bucuresti. Ulterior, a fost cooptat în centrala SRI de la Bucuresti. În aceeasi pozitie se afla si în mai 2001, desi era cercetat de justitie pentru subminarea puterii de stat.
Radu Podgoreanu. Ginere de general de securitate. În prezent, presedinte al Comisiei de politică externă a Camerei Deputratilor.
Gabriel Polmolea. Fost ofiter de securitate la Brasov. Preluat de SRI, a fost initial adjunct al slefului sectiei SRI Dolj. După destituirea sefului său, a fost numit la conducerea sectiei. În iunie 1994 a devenit seful Centrului Operativ Zonal Oltenia.
Dumitru Pop. Fost ofiter de securitate. În SRI, sub gradul de colonel, a devenit adjunct al sefului sectiei din Cluj. Îndepărtat din functie în iulie 1998.
Viorel Pop. Fost ofiter de securitate, reciclat în SRI sub gradul de locotenent colonel. Subaltern al lui Gheorghe Moldovan în cadrul Sectiei SRI Maramures. A fost semnalat că furniza PUNR informatii din interiorul serviciului.
Ioan Popa. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitătii, reciclat în SIE sub gradul de colonel. O vreme a condus Directia de analiză si sinteză.
Doru Popescu. Fost ofiter de securitate. După evenimentele din decembrie 1989 a dispărut în străinătate. La începutul lui 1999 a fost expulzat din Canada, fiind identificat ca „membru al Securitătii române, complice la mai multe atrocităti”.
Ion Popescu. Fost colonel de securitate. În cadrul rezidentei de spionaj de la Paris, a avut misiunea să-l compromită pe preotul Vasile Boldeanu si să transfere Biserica Ortodoxă Română din capitala Frantei sub jurisdictia Patriarhiei de la Bucuresti. Misiunea a esuat. Rechemat în tară, a rămas ofiter sub acoperire, fiind numit sef al Departamentului Cultelor. După decembrie 1989, cu sprijinul unor înalte fete bisericesti cu care probabil colaborase, a înfiintat Banca Internatională a Religiilor. Sponsorizările dubioase, gestionarea incorectă a fondurilor au determinat, în cele din urmă, falimentul răsunător al acestei bănci. În acest faliment au fost implicati si alti ofiteri de securitate, legati de actualul partid de guvernământ.
Poporoagă. Fost ofiter inferior de securitate, recuperat de SRI în Diviziunea de filaj. Căzut în capcană cu prilejul afacerii Terasei Anda.
Alexandru Constantin Postelnicu. Fost ofiter de securitate. După evenimentele din decembrie 1989, sub gradul de colonel, a fost primul sef al sectiei SRI Dolj. A încercat să racoleze ziaristi ai presei incomode din Craiova. Luat în colimatorul presei locale, care a reusit să-l fotografieze într-o postură profesională, a fost îndepărtat din functie si, evident, s-a lansat în afaceri.
Ioan Preda. Fost ofiter de securitate. În SRI, sub gradul de colonel, a devenit sef al sectiei din Constanta.
Ristea Priboi. Fost colonel de securitate. Cadru activ al UM 0199, subdiviziune a serviciului de spionaj care se ocupa de spatiul european. Din mai 1988, a fost transferat la UM 0225, altă subdiviziune a spionajului, angajată în infiltrarea emigratiei române din Europa si în combaterea posturilor de radio străine care emiteau în limba română. Fosti ofiteri de securitate afirmă că, înainte de 1989, l-a pregătit pe Adrian Năstase, actualul prim ministru al României, pentru a-l plasa sub acoperire în Occident. Operatiunea urma să se desfăsoare în 1990, însă revolutia din decembrie 1989 a condus la anularea proiectului. Ulterior, Ristea Priboi a devenit consilier al lui Adrian Năstase si se afirmă că l-ar avea cu ceva la mână pe prim ministru. După alegerile din noiembrie 2000, Ristea Priboi a devenit deputat si, la formarea noului Parlament, Adrian Năstase a încercat să-l impună ca sef al comisiei parlamentare care controlează activitătile Serviciului de Informatii Externe. Afacerea a esuat, ca urmare a interventiei în fortă a presei, care reusise să afle câte ceva despre trecutul lui Ristea Priboi, si acesta a rămas consilier al lui Adrian Năstase, pozitie din care facilitează pătrunderea altor fosti ofiteri de securitate în structura partidului de guvernământ si, implicit, în aparatul de stat. În decembrie 2000, Ristea Priboi a fost impus ca membru al consiliului de administratie al SIF Oltenia, ceea ce îi permite să controleze activitătile economice ale unui important district al tării, în colaborare cu un alt fost ofiter de securitate, Dinut Staicu. Recent, un grup de fosti ofiteri de securitate a înaintat redactiilor presei centrale, unor partide si institutii o scrisoare din care rezultă că Ristea Priboi este detestat si de fostii săi camarazi de arme. În această scrisoare, personajul este apelat cu tovărăsescul „Porcule!” Câte ceva despre cum îi lucrează Ristea Proboi pe adversarii politici ai actualului prim ministru mai stim si noi. Exte inexplicabil cum un om cult, cu studii făcute normal, cu masterate si doctorate, călătorit în străinătatea occidentală si vorbitor a mai multe limbi străine poate suporta în apropierea sa un asemenea consilier.
Dumitru Prichici. Fost ofiter în departamentele tehnice ale Departamentului Securitătii Statului. După decembrie 1989, ca asociat al firmei Zenith Trading Consult, a fabricat si comercializat clandestin instalatii pentru ascultarea convorbirilor telefonice. În aceste activităti l-a atras si pe fiul său Codrut Prichici. În toamna lui 1997, după ce s-a exhibat la un post de televiziune, a fost trimis în judecată, pentru încălcarea Legii Sigurantei Nationale.
Florin Radu. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub grad de maior. După trecerea în rezervă, s-a lansat în afaceri. În 1997 era anchetat pentru neachitarea unor credite bancare. În 1998, Partidul Democrat l-a propus pentru functia de sef al Gărzii Financiare din Buzău.
Nicolae Radu. Fost ofiter de securitate. Cooptat în SRI, sub gradul de colonel, a condus sectia din Galati. În primăvara lui 1994 a fost ttransferat la Bucuresti si avansat în functie si grad.
Niculae Radu. Fost ofiter de securitate, reciclat în SRI si numit sef al serviciului de contraspionaj al sectiei SRI Botosani. Destituit din serviciu pentru implicare în afacerile unor firme dubioase de pe raza judetului respectiv.
Ion Raita. Fost maior de securitate, recuperat de SRI si numit, la începutul lui 1990, sef al biroului SRI din Sinaia. A fost trecut în rezervă în urma protestelor celor anchetati de el anterior momentului decembrie 1989. În 1992 a candidat ca independent pentru functia de primar al Sinaiei.
Stefan Ramfu. Fost colonel de securitate, încadrat în Serviciul Independent de Dezinformare. Între altele, lansa în străinătate versiuni fabricate, conform cărora unii disidenti care nu mai puteau fi retinuti în tară ar fi fost agenti al Securitătii. Unul dintre cei ce au suportat acest tratament ignobil a fost matematicianul Mihai Botez. În prezent, predă cursuri de specialitate la Institutul National de Informatii.
Gheorghe Ratiu. Foist colonel de securitate, fost sef al Directiei I de informatii interne a Securitătii în 1986-1989. Imediat după revolutie, a dispărut din România în Germania Occidentală si a revenit în tară din… China, după ce s-au mai linistit lucrurile. În prezent, este unul dintre principalii consilieri ai omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Marian Rizea. Fost ofiter de securitate. Ulterior, a fost cooptat în structurile SRI si a condus sectia SRI din judetul Dâmbovita.
Aurel Rogojanu. Fost colonel de securitate, fost sef de cabinet al generalului Iulian Vlad, seful Directiei Securitătii Statului. După ce a iesit la pensie din SRI a publicat o carte care justifică actiunile fostei Securităti. În prezent, este consilier al lui Radu Timofte, directorul SRI.
Viorel Ros. Fost ofiter de securitate, absolvent al scolii de ofiteri activi a Ministerului de Interne de la Băneasa. Încadrat în UM 0279, specializată în informatii externe. Din 1979, după ce a trecut în trezervă, a lucrat în justitie. În 1993 a fost numit presedinte al Tribunalului Municipiului Bucuresti.
Constantin Rotaru. Fost colonel de securitate, în prezent general, adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe. Înainte de decembrie 1989 a fost director adjunct al ICE Dunărea, functie în care s-a mentinut si în primii ani '90. Iesind tempoorar din sistem, a condus trustul de presă Intact, colaborând si în prezent foarte strîns cu omul de afaceri Dan Voiculescu, fost girant al societătii Crescent, altă întreprindere a Securitătii, cu sediul în Cipru. Practic, conform celor semnalate de presă, prin generalul Constantin Rotaru, SIE administrează si acordă protectie unei părti a firmelor lui Dan Voiculescu.
Cornel Rudăreanu. Fost colonel de Securitate. În prezent consilier al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Valer Rus. Fost sef al Securitătii din Turda, specialist în probleme de iredentism. Preluat în structurile SRI, sub gradul de colonel, ca specialist în problemele minoritătilor. În 1998 era seful structurii SPP din Transilvania.
Rusan. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Înainte de decembrie 1989 a lucrat mână în mână cu generalul Vasile Lupu, care l-a tras după el. La mijolocul anilor '90, colonelul Rusan a fost numit sef al Diviziunii de filaj.
Ion Rusu. Alias Ion Prigoreanu. Fost maior de securitate, profesor de franceză la Scoala de ofiteri activi a Ministerului de Interne de la Băneasa. În anii anteriori momentului decembrie 1989 lucra sub acoperire, ca salariat al agentiei Agerpres. Imediat după decembrie 1989, a devenit secretar general al revistei Zig-Zag (seria Ion Cristoiu). În prezent, este profesor de franceză la un liceu bucurestean, după ce si-a trecut doctoratul cu articole scrise de altii.
Vasile Rusu. Fost ofiter superior în serviciul de spionaj al Securitătii. După decembrie 1989 si-a continuat activitatea în cadrul SIE. În martie 1998, după ce a fost înaintat la gradul de general de brigadă, a fost trecut în reztervă.
Ion Savonea. Fost locotenent major de securitate în Sinaia. În primele luni ale lui 1990 a fost implicat în violarea sigiliilor arhivei Securitătii locale.
Ion Săbăreanu. Fost ofiter de securitate. În SRI a devenit adjunct al sefului Brigăzii Antiteroriste, sub gradul de locotenent colonel. Acuzat de trafic de influentă.
Cornel Sătmăreanu. Fost ofiter în directiile de contraspionaj si de contrainformatii militare (III si, respectiv IV) ale Securitătii. Trecut în rezervă în 1991. Dar mentinut în structuri paralele celor active. În 1999, a fost propulsat ca martor al apărării în procesul intentat de presedintele Emil Constantinescu lui Andrei Zeno, care îl acuzase pe seful statului că ar fi fost agent al unei puteri străine.
Vasile Secăres. Conform afirmatiilor lui Mircea Răceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, înainte de 1989 a fost ofiter acoperit de securitate. Fost cadru didactic la Academia „Stefan Gheorghiu”. După revolutie, a devenit un membru marcant al grupului novator Un viitor pentru România. În prezent, este rector al Academiei de stiinte politice si administrative, tot un fel de „Stefan Gheorghiu”, cu altă pălărie.
Constantin Silinescu. Fost colonel de securitate, ofiter operativ în străinătate în perioada 1974-1984 si sef de directie în serviciul de spionaj comunist. După decembrie 1989 a fost mentinut în sistem, fiind înaintat la gradul de general si promovat drept adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe. A colaborat cu generalul Florentin Popa în operatiuni de trafic de armament. În urma unui conflict cu generalul Ioan Talpes, directorul SIE, a fost trecut în rezervă. După alegerile din noiembrie 2000, a devenit consilier al lui Adrian Năstase, pozitie în care se mentine si astăzi.
Ion Tomită Sima. Fost ofiter de securitate. Colonel dr. ing. în cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Tiberiu Simon. Fost ofiter de securitate. În prezent locotenent colonel, sef al sectiei SRI din Bacău.
Ovidiu Soare. Fost ofiter de securitate, în cadrul Directiei a V-a, menită să asigure paza si protectia vârfurilor ierarhiei comuniste. A asigurat protectia si paza lui Nicu Ceausescu si, apoi, a Alexandrinei Găinuse. Pe parcursul evenimentelor din decembrie 1989 s-a ascuns la Circa 1 Militie. În prezent, este seful Diviziunii A din SRI.
Vlad Soare. Fost ofiter acoperit de securitate în cadrul Băncii Române de Comert Exterior, la devalizarea căreia a contribuit după decembrie 1989. În prezent, presedinte al Grupului financiar Gelsor, proprietatea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Sobolu. Fost ofiter în Directia a IV-a a Securitătii. În prezent, colonel, sef de sectie în Directia Generală de Informatii a Armatei.
George Sotir. Fost ofiter în Directia a IV-a a Securitătii. În prezent, colonel, seful serviciului forte aeriene din cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Ilie Suba. Fost ofiter al Securitătii Municipiului Bucuresti, profilat în problemele tineretului si studentilor. După evenimentele din decembrie 1989 s-a dat la fund, revenind la suprafată în aprilie 1990, ca ofiter SRI. A condus brigada antiteroristă si a fost consilier al comisiei parlamentare a lui Sergiu Nicolaescu, pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989. În 1997 a trecut în rezervă. Ulterior, a devenit seful Departamentzului protocol si protectie personal de la World Trade Center.
Dinel Staicu. Fost ofiter de securitate în inspectoratul de resort din judetul Dolj. După decembrie 1989, spre a i se pierde urma, a dezvoltat diverse afaceri nu prea curate în judetul Hunedoara, profitând de statutul acestuia de zonă defavorizată. Când apele s-au mai linistit, a revenit la Craiova. A avut o contributie importantă la falimentarea Băncii Internationale a Religiilor. În prezent, controlează prin interpusi Societatea de Investitii Financiare Oltenia. Este strâns legat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu si de Ristea Priboi, consilierul lui Adrian Năstase..
Laurentiu Stamatescu. Fost maior de securitate în serviciul de contrainformatii din judetul Covasna. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, a fost implicat în împuscarea mortală a subinginerului Gheorghe
Suiu. Ulterior, cooptat în Serviciul Român de Informatii, a ajuns la gradul de colonel si la functia de sef al sectiei SRI din Covasna.
Gelu Stan. Fost ofiter de securitate, în probleme de culte. În 1998 era secretarul organizatiei din Cluj a Partidului National Român, prezidat de Virgil Măgureanu.
Mihai Stan. Fost colonel de securitate în cadrul Serviciului Independent de Dezinformare. După decembrie 1989 a devenit adjunct al directorului SRI Virgil Măgureanu, fiind înaintat la gradul de general. Înlăturat din functie în urma afacerii Berevoiesti, constând în proasta gestionare a transportului unor documente ale fostei Securităti, a fost numit sef al Directiei Relatii Internationale din Fondul Proprietătii Private Curând, a devenit seful Centrului de Documentare Operativă al Serviciului de Potectie si Pază. A fost din nou înlăturat din serviciu, pe fondul scandalului provocat de operatiunea de contrabandă de stat „Tigareta II”. În prezent, nici mai mult si nici mai putin, este director general al… Organizatiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.
Ion Stănescu. Fost ofiter de securitate, în prezent locotenent colonel, seful sectiei SRI din Ploiesti.
Ion Stoica. Fost colonel de securitate. Înainte de 1989, a lucrat în cadrul Securitătii Municipiului Bucuresti. După 1989, a fost reintegrat în SRI si, pentru a i se pierde urma, a fost transferat în în functia de sef al sectiei SRI din judetul Dâmbovita. După ce s-au mai linistit lucrurile, a fost rechemat la Bucuresti si, odată cu înlocuirea lui Virgil Măgureanu, s-a pensionat. A fost imediat angajat drept consilier al lui Adrian Năstase, al cărui partid se afla atunci în opozitie. După alegerile din noiembrie 2000 a rămas în aceeasi pozitie. În paralel, a fost sef al serviciului de protectie internă al Băncii Internationale a Religiilor, falimentată de o bandă de fosti ofiteri de securitate. După ce Adrian Năstase a fost numit prim ministru, a fost onorat cu functia de director general adjunct al vămilor românesti.
Ion Sandru. Fost colonel de securitate, cooptat după 1989 în Serviciul Român de Informatii, si trecut în 1997 în rezervă. Contează ca om al lui Mircea Gheordunescu, unul dintre adjunctii SRI. După trecerea în rezervă, a devenit seful oficiului juridic al Băncii Internationale a Religiilor, înfiintată si prezidată de un alt fost colonel de securitate, Ion Popescu. Economiile depunătorilor au fost irosite si, în 2000, BIR a dat faliment. Ulterior, în numele lui Mircea Gheordunescu, s-a implicat în privatizarea Hotelului Bucuresti, defavorizând numerosi investitori corecti în avantajul unei veritabile mafii de escroci financiari. Ulterior, a devenit consilier juridic si secretar AGA la SC Bucuresti-Turism SA.
Constantin Serban. Fost ofiter de securitate, provenit de la UM 0110, preluat apoi în structurile SRI. Fost sef al sectiei din Târgu Mures, până în primăvara lui 1998, când a fost trecut în rezervă, sub gradul de colonel. Reactivat în iulie 1998, a fost numit sef al sectiei SRI din Cluj.
Bebe Serbănescu. Fost ofiter de securitate, reîncadrat în SRI. Finul lui Dinel Staicu. După ce a renuntat la serviciu, a adus din străinătate echipamente de ascultare si înregistrare, folosite în combinatiile dubioase ale nasului său din Craiova.
Ion Serbănoiu. Fost ofiter superior de securitate, general, sef al Inspectoratului de securitate din Cluj. După evenimentele din decembrie 1989, a condus sistemul de protectie si pază al Băncii Dacia Felix, care a fost în scurtă vreme prăbusită în faliment.
Alexandru Somlea. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. După trecerea în rezervă a devenit copatronul unei firme din Centrul Civic.
Marian Stefan. Fost ofiter de securitate. În prezent, colonel, sef al sectiei SRI din Timisoara.
Ion Manole Stefănut. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
Ion Stirbu. Fost ofiter de securitate. Înainte de decembrie 1989, s-a numărat printre cei ce asigurau paza lui Nicolae Ceausescu. Trecut în rezervă cu gradul de locotenent colonel, a devenit director adjunct al vămii
din Galati. În primăvara lui 1994 a fost rechemat din rezervă, pentru a fi încadrat în functia de sef al sectiei SRI din Galati.
Tudor Tănase. În 1976-1978 a fost ofiter în cadrul Directiei de Informatii Externe. În perioada 1978-1989, a lucrat în cadrul Unitătii Speciale „R”, din Departamentul Securitătii Statului. În 1993 a fost recuperat de guvernul lui Nicolae Văcăroiu si reîncadrat în Serviciul de Telecomunicatii Speciale. S-a implicat în numeroase afaceri particulare, bazate pe fonduri obscure, împreună cu fostul general de securitate Stelian Pintilie. În mai 2001, desi participările sale la firme cu profil similar nu erau lichidate, a fost numit sef al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, cu gradul de general. Actualul guvern nu a luat în consideratie semnalele de alarmă ale presei.
Alexandru Tănăsescu. General de securitate, trecut în rezervă în 1999. Cadru activ al fostei Directii de Informatii Externe, pentru care a îndeplinit mai multe misiuni în străinătate, cu precădere în SUA. După decembrie 1989, a rămas încadrat în Serviciul de Informatii Externe, parvenind până la functia de prim adjunct al directorului acestuia. Obiect al unor frecvente campanii de presă, a fost îndepărtat din serviciul de spionaj în cursul anului 2000. Ulterior, a devenit consilier al directorului trustului de constructii Aedificia Carpati. Acest trust construise actualul sediu al SIE de la Băneasa si directorul lui, Petre Badea, era îndatorat lui Alexandru Tănăsescu, fiind favorizat de acesta la licitatie. Remarcăm faptul că trustul de constructii Aedificia Carpati, prin intermediul unor alti ofiteri din fosta Securitate, a beneficiat si beneficiază de comenzi importante din partea statului: Biblioteca Natională, consolidarea Palatului Telefoanelor, sediul Sistemului de Telecomunicatii Speciale, refacerea Palatului Regal etc. etc. Toti au supt de la Petre Badea, până când l-au adus în pragul falimentului.
Ion Tănăsoiu. Fost ofiter acoperit de securitate, care a actionat cu prioritate în spatiul Benelux. Prin odraslele sale, Oana si Nineta, a fost implicat în afacerile dubioase ale firmei SC Macons & Co SA, înregistrată în Belgia.
Răzvan Temesan. Fost ofiter acoperit de securitate în cadrul Băncii Române de Comert Exterior. După decembrie 1989, a devenit directorul ei, functie în care s-a mentinut până când a falimentat-o. Desi a fost chemat în justitie, fiind si retinut preventiv, a reusit să scape cu fata relativ curată. În prezent, se constată că e implicat profund în afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu, în calitate de consilier al contestatei Bănci Roimâne de Scont. Recent, a fost propus pentru functia de director al Băncii Comerciale Române. E de sperat că nu o va aduce si pe aceasta la faliment, ca s-o privatizăm pe un euro.
Teodor. Fost ofiter în cadrul Directiei a IV-a a Securitătii. În prezent, colonel, loctiitor de sef de sectie în cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Aurel Teodorescu. Fost ofiter de securitate din Bucuresti. După decembrie 1989, a devenit comisar în Garda Financiară, sef de departament la Primăria Capuitalei, apoi director adjunct al Directiei Generale a Vămilor. A fost remarcat de presă deoarece favoriza importuri dubioase de tigări.
Teslovan. Fost ofiter de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. În 1998 lucra în cadrul sectiei SRI din Harghita.
Tinca. Fost ofiter superior de securitate. Recuperat de SRI, a condus Centrul Operativ Zonal de la Oradea.
Tinca. Fost ofiter inferior de securitate, recuperat de SRI în Diviziunea de filaj. Căzut în capcană cu prilejul afacerii Terasei Anda.
Gheorghe Tinca. Conform afirmatiilor lui Mircea Răceanu, recent decorat de presedintele Ion Iliescu, a fost ofiter de securitate care a lucrat sub acoperirea Ministerului de Externe. La începutul anilor '80, i-a fost refuzată viza de intrare în SUA. În 1994 a fost desemnat ministru al apărării. Ulterior s-a înscris în ApR, formatiunea politică falimentară a lui Teodor Melescanu. În prezent este ambasador la Praga.
Radu Tinu. Fost maior de securitate, adjunct al Securitătii judetului Timis, responsabil al compartimentelor de contraspionaj si dezinformare. Arestat în decembrie 1989 si anchetat în lotul Timisoara. După doi ani si
ceva, a fost eliberat din detentie, din lipsă de probe. Împreună cu Valentin Ciucă, a fondat societatea Tival Impex SRL, care a prosperat în timpul embargoului impus Iugoslaviei. Desi a declarat că nu ar dori revenirea la comunism, toate interventiile lui publicistice excelează în elogiul fostei Securităti.
Maria Tiriboi. Fost ofiter de securitate, care avea în supraveghere Institutul de Cercetări si Proiectări Tehnologice în Transporturi. În 1992, a reapărut în institutie, de data aceasta ca ofiter SRI.
Gheorghe Toader. Fost ofiter în serviciul de spionaj al Securitătii. Sub directoratul lui Ioan Talpes, a fost adjunct al sefului SIE. În decembrie 1994 a fost înaintat la gradul de general de brigadă. Trecut în rezervă la 3 aprilie 2000.
Constantin Toma. Fost ofiter superior de securitate. Recuperat de SRI, a fost adjunct al sefului sectiei din Bacău, apoi seful ei provizoriu, numit ca atare în ianuarie 1998.
Alexandru Tonescu. Fost ofiter superior de securitate. În prezent, general, membru în conducerea centrală a SRI.
Ioan Trifu. Fost ofiter de securitate. Până în ianuarie 2002 a condus sectia SRI Bistrita-Năsăud.
Alin Vivian Tudose. Fost colonel de securitate în Directia a II-a de contrainformatii economice. Nu a fost semnalată reciclarea lui în SRI, dar în toamna lui 1999 a iesit în presă cu informatia că Radu Câmpeanu ar fi lucrat pentru Securitate. Dezinformările de această natură nu sunt propulsate în public la întâmplare, ci în cadru organizat.si în functie de interesele de moment ale conducerii securiste a SRI.
Ronmică Turcanu. Fost ofiter de securitate. Imediat după evenimentelor din decembrie 1989, recuperat de SRI sub gradul de colonel, a fost numit sef al sectiei SRI din Botosani. Destituit din serviciu ca urmare a implicării sale în jocul piramidal Caritas.
Olimpian Ungherea. Fost ofiter de securitate, încadrat initial în inspectoratul de la Craiova. Transferat la Bucuresti, a condus revista Pentru Patrie a Ministerului de Interne. Autor de romane politiste. După decembrie 1989, a devenit consilier de presă al PDSR si vicepresedinte al organizatiei din sectorul 3 Bucuresti. În 1997, la un semn dinb culise, si-a înaintat zgomotos demisia, scriind si o carte în care Ion Iliescu era batjocorit copios..
Marian Ureche. Fost colonel de securitate, fost adjunct al sefului Directiei I de informatii interne. Implicat în combaterea posturilor de radio care emiteau în limba română. După ce a iesit la pensie din SRI, a scris în colaborare o carte în care erau exaltate virtutile fostei Securităti. După alegerile din noiembrie 2000, a fost numit director al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei.
Gavrilă Vălean. Fost ofiter în Directia de Informatii Externe a Securitătii. În prezent, face parte din conducerea SC Alliancecoop. În 1995-1996 a fost contactat de Directia Înzestrării Armatei, în vederea facilitării unor exporturi dubioase de armament.
Constantin Vâlceanu. Fost ofiter de securitate, specializat în exporturi de arnmament. În 1997 a devenit adjunct al lui Mircea Gheordunescu la conducerea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si de Interzicere a Armamentului Chimic (ANCESIAC). Ulterior a devenit director general al firmei Pro Romania Consult.
Victor Veliscu. Ofiter de securitate trecut în rezervă după decembrie 1989. În prezent este principalul consilier al sefului SRI, Radu Timofte, fost ofiter de grăniceri, fără nici o pricepere în domeniul informatiilor. În numele lui, Victor Veliscu leagă si dezleagă totul în SRI, favorizându-i permanent pe fostii ofiteri de securitate, în detrimentul absolventilor Institutului National de Informatii. Victor Veliscu este cunoscut si pentru relatiile sale deosebit de strânse cu Sorin Ovidiu Vântu, om de afaceri specializat în operatiuni frauduloase, cu tentacule întinse în întregul sistem financiar si bancar românesc. A si lucrat pentru acesta, timp de câtiva ani buni.
Gheorghe Vicol. Fost ofiter de securitate. În 1998 era seful biroului SRI din Onesti, judetul Bacău.
Mihai Vidican. Fost ofiter de securitate. După decembrie 1989, a fost încadrat în SRI, la sectia din Timisoara. După un scandal privind strângerea unor semnături în favoarea candidaturii lui Viorel Sălăgean la Presedintie, corvoadă la care au contribuit si sectiile SRI din Ardeal, s-a pensionat.
Florin Viisoreanu. Fost ofiter de securitate la Giurgiu. După evenimentele din decembrie 1939, a fost transferat la sectia SRI din Alexandria. Exte un exemplu tipic pentru permutările operate la nivelul personalului din fosta Securitate, pentru a se pierde urma unor ofiteri implicati în fapte detestabile.
Tănase Vizitiu. Fost ofiter de securitatre. După evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în Brigada antiteroristă a SRI, în efectivele ei dizlocate la Aeroportul International Otopeni. În 1992 s-a constatat că livra informatii de serviciu revistei Europa, editată de Ilie Neacsu, până mai ieri deputat al PRM, sărit ulterior în barca PSD.
Dan Vladu. Fost ofiter de securitate. În SRI a devenit seful sectorului contraspionaj din cadrul sectiei din Constanta. În primăvara lui 2000 a fost remarcat filând stafful PDSR, aflat în vizită în localitate.
Teodor Vlaicu. Fost ofiter superior de securitate, recuperat de SRI sub gradul de colonel. Înainte de decembrie 1989 a condus sectorul de contrainformatii din Cluj. Aceeiasi misiune i-a revenit si după înfiintarea SRI, la scara întregii Transilvanii. Fiul său a fost încadrat în sectia SRI Cluj, desi nu avea pregătirea necesară.
Ioan Vlădut. Fost ofiter de securitate. Sub gradul de locotenent colonel, a fost unul dintre primii sefi ai Centrului Operativ Zonal Oltenia al SRI.
Ilie Vrânceanu. Fost ofiter de securitate si fost sef al filialei Fondului National de Investitii din judetul Bistrita. Fondul a fost falimentat de Sorin Ovidiu Vântu, care si-a însusit fraudulos cea mai mare parte din banii a 300000 deponenti.
Ion Zahiu. Fost ofiter de securitate. După evenimentele din decembrie 1989, a fost cooptat în structurile SRI, fiind înaintat la gradul de colonel si avansat în functia de sef al sectiei SRI din Buzău. După trecerea în rezervă, a devenit director în filiala din România a companiei DHL.
Dumitru Zamfir. Fost colonel de securitate, în prezent general SRI, sef al serviciului care asigură si interceptările convorbirilor telefonice. La 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de brigadă. Cei care îl cunosc afirmă că s-ar fi îmbogătit prin deturnări de fonduri din bugetul SRI.
Grigorie Zăgărin. Fost ofiter de securitate. Preluat în structurile SRI a fost înaintat la gradul de colonel si, apoi, de general de brigadă. S-a pensionat recent, din functia de sef al Diviziunii de contraspionaj.
Andrei Zeno. Fost ofiter de securitate. După decembrie 1989 a fost trecut în rezervă. Sub presedintia lui Emil Constantinescu l-a acuzat pe seful statului că ar fi fost agent al unei puteri străine. Declaratiile sale au fost administrate de PRM astfel încât să genereze un scandal cât mai răsunător. Condamnat cu suspendare, Andrei Zeno a devenit deputat PRM. Decedat.
Etc. etc. etc.

Un comentariu:

CONSTANTIN spunea...

Ma numesc Tapus Contantin din Tg-jiu si am fost urmarit si anchetat in anii80 de catre fostii ofiteri de Securitate ENOIU GHEORGHE .PINTA ION ,MARINESCU DANUT ,BUCURA VASILE .
Dupa rotatia cadrelor din decembrie 89 acestia au ramas in stucturile SRI si s-au ocupat cu urmarirea opozantilor politici inregimentati in partidele istorice recent infintate .
Dupa 2006 au fost trecuti in rezerva dupa ce CNSAS-ul a stabilit prin decizii irevocabile si definitive ca acestia au incalcat drepturile si libertatile omului ,in prezent acestia benificiaza de pensii de lux de la statul roman care astfel le recunoaste meritele pe care le-au avut acestia in mentinerea la putere a statului comunist terorist .
Mai mult fostul ofiter de securitate Marinescu Danut pentru ca se cosu=idera erou in viata s-a construit fara aprobare un cavou in CIMITIRUL EROILOR MILITARI din Tg-Jiu, locul unde sunt inhunati militarii romani si straini cazuti in luptele din cele 2 conflagratii mondiale .
mai multe amanunte aflati accesand ;
http://dan-arizonatg-jiu.blogspot.com/2010/04/securisti-lui-ceasca-in-cimitirele.html

http://www.verticalonline.ro/un-fost-securist-in-cimitirul-eroilor

Tapus Constantin Membru AFDPR-Gorj