2 iunie 2011

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri


După cum se ştie, Pământul se roteşte în jurul Soarelui şi în jurul axei sale. Mişcarea de revoluție, care se produce cu o viteză medie de 29,783 km/s (107.218 km/h), conform Wikipidia, se produce în 365 de zile şi 6 ore. De aceea, o dată la patru ani, adunând cele 6 ore, anul calendaristic are 366 de zile (an bisect). Numărul anului bisect se divide cu 4 (se împarte exact la 4). Odată cu mişcarea în jurul Soarelui, Pământul se roteşte şi în jurul propriei sale axe, de la vest spre est. Axa de rotație a Pământului este o axă imaginară care pătrunde în suprafața terestră prin cei doi poli geografici, Polul Nord şi Polul Sud. Această axă de rotație are o înclinație de 66 grade şi 34 minute față de planul orbitei Pământului (planul este o suprafață infinită fără grosime, iar orbita Pământului, sub forma de elipsă, reprezintă curba descrisă de Pământ atunci când se roteşte în jurul Soarelui). Rotația Pământului în jurul propriei sale axe determină alternanța zi/noapte, adică Pământul are o parte luminată de Soare, unde este zi, şi o parte neluminată, unde este noapte. Rotația Pământului în jurul propriei sale axe are loc în 23 ore, 59 minute şi 4 secunde. Din rațiuni practice, este folosită ziua cu durata de 24 ore. Ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai roti în jurul propriei axe?

Pentru viața de pe Pământ ar fi o catastrofă. Iată cum se pot descrie consecințele acestei ipoteze (am păstrat formularea autorului): “Daca Pamantul s-ar opri brusc, avand in vedere ca suprafata se roteste cu aproape 1.700 km/h, am avea imediat dupa oprire vanturi la nivel global cu aceeasi viteza. Astfel de vanturi ar pune la sol orice cladire, padure etc., niveland tot. Si nu doar asta va fi singura problema, ci si caldura imensa degajata, care ar arde tot ce a mai ramas.
Cum perioada de rotatie va fi egala cu cea de revolutie, ziua va avea jumatate de an, si noaptea la fel. Jumatate de pamant va fierbe, in timp ce cealalta va fi destul de inghetata incat apa sa fie tare ca roca. Datorita diferentelor uriase de temperatura se vor forma miscari spectaculoase ale maselor de aer, nascand uragane uriase si rezistente in timp.
Este clar ca in aceste conditii orice era viu la suprafata a fost ucis din primele minute. Orice exista in apa va fi ucis in scurt timp: evaporarea unei catitati uriase de apa pe timpul zilei de 6 luni si o caldura foarte mare in apa ce ramane - ceea ce duce la imposibilitatea dizolvarii oxigenului in apa; strat impresionant de gheata noaptea. Poate singurele forme de viata care ar putea rezista ar fi cele subterane, si in timp chiar ar putea incerca sa iasa la suprafata in zonele subtiri de intalnire a celor doua zone extreme, migrand incet odata cu ele.
Dar ca sa se intample asa ceva, si Terra sa stea in loc, ar fi nevoie de o ciocnire spectaculoasa intr-un anume unghi, ciocnire care ar avea efecte directe mult mai dezastruoase decat scenariul de mai sus... Asa ca oricum noi n-am apuca sa ne bucuram de priveliste.”

Niciun comentariu: