Ce este un virus informatic?
Este bine de precizat, pentru cei care nu ştiu, că un virus informatic este o bucată mică de cod sau programe mici, prin care se urmăresc anumite scopuri, nu tocmai plăcute pentru calculatoarele ‘gazdă’ (mai pe larg despre viruşi găsiţi aici). Se pare că primul virus a fost creat, acum 25 de ani, de către doi fraţi din Pakistan, Basit şi Amjad Farooq Alvi (conform unui articol din ‘Capital’). Aceştia au inventat un software cu care vroiau să identifice programele copiate. Astfel a aparut ‘Brain’, primul virus informatic, în ianuarie 1986. Australianul Roger Thompson a fost primul care a descoperit virusul Brain, fiind considerat creatorul primului program antivirus. Thompson a creat un antivirus denumit ‘Virus Buster’, care a fost folosit ca antidot şi pentru alţi viruşi ce au apărut după Brain. În prezent există o varietate de viruşi, plus alţi ‘viermi’ (aici găsiţi mai multe amănunte). Iată mai jos cinci viruşi importanţi din ultimii 5 ani.
1. Alureon a apărut în 2010, poate capta parolele şi datele de pe card. Pentru mai multe informaţii click pe linkul de mai sus.
2. Daprosy Worm a fost descoperit în 2009. Se poate răspândi prin mailuri şi dispozitive de stocare USB. Cel mai evident simptom de infecţie Daprosy este prezenţa fişierului executabil ‘Classified.exe’. Acest virus poate să deterioreze grav sistemul de operare.
3. Conficker a fost descoperit în 2008. A fost conceput pentru a ataca Windows-ul şi a infectat, în 2008, peste şapte milioane de calculatoare, pierderile cauzate fiind de peste 9 miliarde de dolari. Urmaţi legătura de mai sus pentru alte informaţii.
4. Storm Worm a apărut în 2007. Viermele era ataşat de un mail care anunţa o furtună în Europa cu sute de morţi. Odată rulat fişierul executabil din mail, PC-ul gazdă era infectat.
5. Nyxem a apărut în 2006. S-a răspândit prin mail-uri, iar odată ajuns pe hard disk poate sterge programele antivirus, dacă sunt instalate în directoarele specificate în codul virusului. Se poate ajunge până la blocarea totală a sistemului de operare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu