14 februarie 2011

Ce informaţii putem afla folosind IP-ul


IP-ul este acronimul sintagmei ‘Internet Protocol’, fiind, aşa cum se poate intui, un ‘protocol’ prin care este identificată o interfaţă logică. Versiunea folosită până în 2011 era (şi este la cei mai mulţi) IPv4, prin care ‘o adresă IP’ este reprezentată pe 32 de biţi. Bitul (b), pentru cine nu ştie, este una din cifrele 0 sau 1, folosite la scrierea numerelor în baza 2. Byte-ul (B) sau octetul (O) este format din 8 biţi. Cum 32 de biţi cuprind 32:8 = 4 octeţi, un IP are lungimea de 4 octeţi, adică patru numere scrise în baza 10, obţinute prin trecerea din sistemul binar în cel zecimal. Cum cel mai mic număr cu lungimea de 8 biţi este zero, iar cel mai mare este 11111111(2)=255(10), fiecare din cele patru numere ce compun IP-ul este (era) de la 0 la 255. Un exemplu de IP poate fi 109.97.17.103 (fiecare din cele patru numere este între 0 şi 255, putând fi şi 0, şi 255). Din ce am zărit pe net, protocolul IPv4 a rămas făra adrese IP libere, cele aproximativ patru miliarde de combinaţii posibile fiind epuizate. Ultimul bloc de adrese IPv4 a fost alocat în cadrul unei ceremonii speciale la Miami. Noul standard IPv6 (Internet Protocol version 6) a început să fie implementat acum câţiva ani. Adresele IPv6 sunt pe 128 de biţi, adică pe 128:16 = 8 grupe de patru cifre în baza 16, separate de caracterul două puncte (în baza 16 se folosesc cifrele 0-9, plus literele A, B, C, D, E, F). De exemplu, un IP în noul standard IPv6 poate arăta aşa: 1050:0000:0000:0000:0005:0600:300c:326b. IPv6 implică o mărire enormă a spaţiului de adrese, de la 232 (=4.294.967.296) la 2128, un număr mult mai mare, precum este Soarele faţă de o minge de golf, cum a declarat John Curran, directorul general al American Registry for Internet Numbers. Aşadar noul protocol IPv6 de adrese IP nu va fi epuizat prea curând. Pe site-ul http://www.scientia.ro/ am descoperit recent un material interesant despre cine gestionează IP-urile şi ce putem afla cunoscând un IP. Iată mai jos respectivul material.


Alocarea de adrese IP la nivel mondial este gestionata de catre o institutie care se numeste IANA (Internet Assigned Numbers Authority) - Autoritatea pentru Alocarea Numerelor in Internet (standardizeaza diferite scheme de adresare a numerelelor in internet). IANA deleaga autoritatea Birourilor de Inregistrari Regionale ptr. Internet (RIR - Regional Internet Registry). Acestea au implementat politici regionale pe baza carora au delegat blocuri de adrese IP clientilor lor, care includ furnizorii de servicii de Internet (ISP-uri), dar si diverse organizatii.
Fiecare RIR gestioneaza o anumita zona geografica:
ARIN (America de Nord si, partial, Caraibele)
* AfriNIC (Africa)
* APNIC (Asia si o parte din Oceania)
* LACNIC (America Latina si o parte din Caraibe)
* RIPE (Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala)
Fiecare dintre aceste organizatii permite o interogare inversa a datelor de adresare (adica aflarea zonei geografice pe baza adresei IP). Furnizorii de servicii de internet (ISP-urile) segmenteaza blocurile lor de adrese IP pe regiuni, lucru care poate fi aflat printr-o interogare inversa (de tip lookup) a bazelor de date de adrese. O astfel de interogare ofera celui interesat numele si adresa organizatiei careia i s-a alocat respectivul bloc de adrese IP.ISP-urile pot da si nume (adica pot asocia suite de caractere alfanumerice) acestor blocuri de adrese, daca doresc. Deseori aceste nume sunt sugestive dpdv geografic.
Iata unde pot fi aflate locatiile corespunzatoare diverselor adrese IP, in functie de continent. Atentie: daca se doreste localizarea unui IP din Asia interogand un RIR responsabil cu o alta regiune a globului, raspunsul acestuia va fi un link spre RIR-ul responsabil de acel IP.
*ARIN;
*AfriNIC;
*APNIC;
*LACNIC;
*RIPE.
Vedeţi ce informaţii găsiţi despre un anume IP (tool online) aici.
Ceea ce am explicat mai sus se refera la informatii ce pot fi aflate fara o citatie. De la furnizor doar organele abilitate ar trebui sa poata avea acces la date, si doar in conditiile legii, care nu stiu exact cum suna in Romania.
Cum putem afla adresa IP a unui calculator?
Pe calculatoarele cu Windows procedura este destul de simpla.
Start->Run->cmd [enter]
In fereastra de comenzi scriem: ipconfig [enter].

Niciun comentariu: