Browserul Firefox a apărut, sub formă de proiect, în 2002, potrivit Wikipedia. Fondatorii proiectului îşi propuneau să dezvolte un browser ‘open source’ rapid, uşor de utilizat şi extensibil. Prima versiune stabilă a Firefox (1.0.0) a fost lansată în noiembrie 2004, după ce, în prealabil, pe 9 februarie 2004, Mozilla Firebird a devenit Mozilla Firefox. În şase ani Firefox devine cel mai utilizat browser în Europa, conform Ziarului Financiar. ‘Firefox a devenit cel mai utilizat browser din Europa la sfârşitul anului trecut, detrânond pentru prima dată Internet Explorer, al gigantului Microsoft, potrivit datelor de pe site-ul StatCounter.com. Astfel, în luna decembrie Firefox a avut o cotă de piaţă de 38,1% în Europa, în timp ce Internet Explorer numai 37,5%.(…) În România Firefox s-a clasat în luna decembrie pe primul loc cu o cotă de piaţă de 42,8%, iar Internet Explorer a ocupat locul secund cu 33,3 procente.’ Firefox are multe facilităţi, este configurabil, putându-se adăuga multe extensii făcute de dezvoltatori independenţi, în prezent fiind disponibile peste 2.000 de extensii. Printre cele mai populare extensii se numără NoScript (opreşte rularea scripturilor dăunătoare), FoxyTunes (controlează media player-ele), StumbleUpon (descoperirea de site-uri) sau DownThemAll (facilităţi pentru descărcarea fişierelor).
Iată mai jos şase comenzi rapide şi trucuri pentru Firefox.
1. Mai mult spaţiu pe suprafaţa de lucru (ecranul monitorului).
Dacă vreţi ca spaţiul de pe suprafaţa de lucru să arate altfel, puteţi schimba modul de vizualizare. Pentru aceasta mergeţi la: Vizualizare > Bară de unelte > Personalizează şi aveţi posibilitatea să modificaţi imaginea suprafeţei de lucru, de exemplu folosind pictograme (icoane) mici, pentru a avea mai mult spaţiu.
2. Folosiţi cuvinte-cheie în bara de adrese.
Nu trebuie să vă amintiţi URL-ul unui site web, deoarece, dacă introduceţi anumite cuvinte-cheie în bara de adrese, Firefox va returna cele mai sugestive rezultate, eventual folosind şi căutările anterioare.
3. Comenzi rapide de la tastatură.
*Spacebar (spaţiu) – derularea în jos a paginii;
*Shift+Spacebar – derularea în sus a paginii;
*Ctrl+F – caută cuvinte pe pagină;
*Ctrl+D – semne de carte (bookmark);
*Ctrl+T – tab nou (filă nouă);
*Ctrl+K – pentru a merge la bara de căutare;
*Ctrl+L – pentru a merge la bara de adrese.
*Ctrl+= - pentru a creşte dimensiunea textului;
*Ctrl+- - pentru a scădea dimensiunea textului;
*Ctrl+W – închide fila (tabul);
*F5 – reîmprospătare (refresh);
Alt + Home – pentru a merge la pagina de pornire.
4. Completare automată.
Putem accesa paginile web fără să scriem tot URL-ul. Apăsând Shift+Enter se adaugă automat ‘www’, Ctrl+Enter adaugă automat ‘.com’, iar Ctrl+Shift+Enter adaugă automat ‘.org’.
5. Navigarea între file cu ajutorul tastelor.
*Ctrl+Tab – trecerea la următoarea filă;
*Ctrl+Shift+Tab – trecerea la fila anterioară;
*Ctrl 1 – 9 – Trecerea la fila cu numărul x.
6. Comenzi rapide cu mouse-ul.
*Shift + derulare sus – fila anterioară;
*Shift + derulare jos – fila următoare;
*Ctrl + derulare sus – scade dimensiunea textului;
*Ctrl + derulare jos – creşte dimensiunea textului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu