28 mai 2011

Liberali şi securişti/ daţi-i jos pe pedelişti


Se pare că Eminescu n-a greşit foarte tare atunci când a scris: „Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul, De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?” (Scrisoarea III). Dacă te uiţi la tembeliziunile securistului Felix Voiculescu sau la RealitateaTV poţi crede că liberalii sunt imaculaţi, vin la guvernare doar din dorinţa de a face bine şi au fost un model de corectitudine şi inteligenţă. De fapt, lucrurile stau taman pe dos: atunci când n-au furat ca-n codru din banii României, au fost proşti de-a binelea. Mai jos avem un alt exemplu de risipă a bunului public în Guvernarea liberalo-pesedistă, cea care a adus România în pragul colapsului economic în 2009. Au aruncat cu banii într-un asemenea hal liberalii lu’ peşte prăjit, încât, probabil, în orice altă ţară erau judecaţi şi condamnaţi pentru genocid economic şi aducerea României în stare de faliment. Dar cum românaşii (o parte) sunt un popor cu memorie slabă şi putere de a raţiona aşijderea (20% dintre români n-au citit în viaţa lor o carte, arată un recent sondaj), lliberalii roşii speră ca, în 2012, poporul care freacă menta prin ‘întreprindere’ să-i voteze. Ce efecienţă economică, care productivitate a muncii, acestea-s pentru ‘fraierii’ de nemţi. Hai liberali, vă aşteptăm în 2012 să guvernaţi minţind, furând etc.

În ultimul an de mandat la Sănătate, ministrul Eugen Nicolăescu a spart 11,3 milioane de parai americani ca să pună pe picioare un sistem informatic spitalicesc. Scopul acestui sistem era să urmărească banii din Sănătate, dar și pacienții. Cum ar veni, unde se duc paralele și bolnavii cînd se duc? Și pe unde mișună? Ce e drept, doar dacă s-ar fi uitat la știri, Nicolăescu ar fi văzut că banii se pierd sau se fură, iar pacienții sînt plimbați cu ambulanța pînă mor, nu era nevoie de un sistem informatic pentru asta.

Pentru 22 de milioane de fraieri, 22 de milioane de dolari fără licitație

Acum, dacă ați înțeles despre ce e operația pe cordul deschis al bugetului, să vedem și stadiul pre-operator. Deci: în 2007, apare Hotărîrea de Guvern 835, prin care Ministerul Sănătății este autorizat să achiziționeze un sistem informatic de înaltă performanță în valoare de 22 de milioane de dolari americani. Sistemul era achiziționat pentru unitățile sanitare din municipiul București și din 13 județe. Proiectul era unul mai vechi, inițiat în 1996 printr-un proiect-pilot în Spitalul Județean Neamț. Prin 2000, o altă hotărîre de guvern autoriza Ministerul Finanțelor să garanteze un împrumut în valoare de 22 de milioane de dolari americani pentru acest sistem. Doar că linia de creditare nu a fost niciodată accesată, din motive stricte: România nu-și permitea. A fost nevoie ca țara să ajungă în fatidicul an 2007, cînd contabilul Eugen Nicolăescu a făcut niște calcule care i-au ieșit cu plus. Mai exact, cu un plus de 22 de milioane de verzișori, care au fost direcționați către conturile consorțiului format din HP International Trade BV și Siemens AG Austria. Cu alte cuvinte, pentru un mizilic de 22 de milioane de parai, Nicolăescu s-a gîndit că o licitație ar fi complet deplasată. Deci nu a făcut așa ceva.

Sistemul informatic e virtual rău, adică nerealist

Și asta cu lipsa licitației nici măcar nu ar fi cea mai mare problemă. Ci că, „așa cum a fost el proiectat, sistemul nu va putea fi funcțional niciodată și nici util sistemului sanitar“. Și asta nu o spunem noi, ci comisia din Ministerul Sănătății care a făcut auditul contractului. Acum să nu vă închipuiți că vrea cineva să se răzbune pe un fost ministru care nu mai e la putere și care se joacă de-a parlamentarul penelist. Cei ce-au realizat auditul sînt niște oameni care la asta se pricep, adică la sisteme informatice. Dar haideți să vă mai spunem cîteva chestiuni tehnice în ceea ce privește acest sistem. După analiza contractului, nu rezultă posibilitatea de a fi utilizat de beneficiarii finali. Adică el a fost gîndit pe hîrtie într-un mod anapoda și care nu are nici o legătură cu realitatea. De menționat este că cel ce-a fost numit coordonatorul proiectului și care girează că lucrurile sînt în regulă este fostul consilier al contabilului penelist, Victor Mora. Victoraș a fost consilier pe probleme de investiții. O altă problemă majoră a sistemului e că, atunci cînd a fost semnat contractul, licențelor de software nu le-au fost realizate și testate funcționalitățile la Spitalul Clinic Fundeni și Spitalul Județean Tîrgu Mureș (spitale-pilot ale proiectului). Produsul, adică licențele, au fost cumpărate orbește. La fel de frumos, în contract nu se menționează nimic în ceea ce privește situațiile de avarie. Cît despre soluțiile tehnice propuse, sînt total depășite de situație: lipsesc echipamente necesare, iar ceea ce a fost livrat la nivelul de soft nu poate fi adaptat condițiilor concrete de funcționare la nivelul beneficiarului real (conform aceluiași raport de audit invocat mai sus). Real este doar că peste 11 milioane de dolari au plecat în conturile celor două firme și nici că se mai întorc. Evident, noul ministru, Bazac, a stopat plățile. Cum ar veni, Nicolăescu a plecat din minister și v-a lăsat două vești, una bună și aia proastă. Aia proastă e că a cheltuit inutil 11 milioane de dolari, aia bună e că nu a mai apucat să cheltuiască încă 11. (Academia Catavencu, nr.35/2009, autor Alina Moscalu)

Niciun comentariu: