26 mai 2011

Întoarcerea în timp, între ficţiune şi (im)posibilitate


SF-ul este plin de povesti în care personajele se întorc în timp, după cheful şi insomniile unor scenarişti cu imaginaţie bogată. Chiar am întâlnit acum ceva vreme o ştire potrivit căreia cercetătorii lucrează la un proiect în acest sens. Dincolo de toate speculaţiile, rămâne întrebarea dacă, potrivit principiilor fizicii, este într-adevăr posibilă întoarcerea în timp. Iată mai jos câteva răspunsuri la această întrebare. Am preferat să menţin furmulările autorilor. Răpunsul 1: „Pe varianta cu depasirea vitezei luminii, conform fizicii actuale, nu prea merge, pentru ca atingerea vitezei luminii inseamna atingerea unei mase infinite. Pe de alta parte e de speriat o varianta in care se poate interveni in trecut, pentru ca e posibil sa te omori pe tine insuti, cel din trecut. Si atunci cum ai ajuns in viitor pentru a te putea intoarce in trecut? Apar niste dezacorduri logice. Probabil ca sunt si multe alte argumente anti-calatoria in timp. Nu stiu daca exista si argumente pro.”

Răspunsul 2: „Pentru a putea calatori in timp ar trebui sa depasim viteza luminii. Conform teoriei relativitatii(TR), atunci, masa ar tinde la infinit.Dar fotonul circula cu viteza luminii si masa ramine constanta!!!Teoretic, daca am mari un foton la dimensiunea unei masini, sa zicem, si am avea energia necesara (pastrind raportul masa-energie a fotonului) atunci am calatori cu viteza luminii si am contrazice TR. Aparent. Dar ginditi-va la cantitatea de energie necesara!!! Ar fi uriasa!!!!!!! Imposibil de obtinut in acest secol!!! In ce priveste anumite temeri ca un calator in timp ar putea schimba cursul istoriei asa cum o cunoastem, nici o problema: orice schimbare ar crea o varianta paralela si nu ar afecta lumea noastra. Dar posibil sa se creeze variante in care lumea nu ar fi asa de fericita fara un Avram Iancu, fara un Stefan cel Mare, fara un Basescu...” Răspunsul 3: „Viteza influenteaza dimensiunea temporala. Daca am putea sa ne APROPIEM de viteza luminii timpul ar trece mult mai incet. Totusi cu cat te apropii mai mult de viteza luminii cu atat masa creste mai mult, iar ca sa te poti apropia destul de mult incat timpul sa treaca semnificativ mai incet ai nevoie de o energie care tinde catre infinit, deoarece masa ar tinde spre infinit. (teoria relativitatii). In trecut sunt unele paradoxuri (cum ar fi paradoxul "bunicului") care ne impiedica, totusi trebuie sa tinem cont ca aceste paradoxuri sunt pur filozofice si pot fi usor contrazise de realitate (paradoxul lui Zenon, testoasa si Ahile). Sunt multe de spus. Răspunsul 4: „Am urmărit o emisiune - Physics of the Impossible cu Michio Kaku, pe postul Discovery Science. Era vorba exact despre acest lucru. Acest geniu a găsit o soluţie, dar ar fi foarte mult de muncă la ea (plus că trebuie să te apropii de viteza luminii, ceea ce este aproape imposibil). Construirea unei şine de tren în jurul Pământului şi punerea unui tren în mişcare cu viteza foarte apropiată de cea a luminii, Michio Kaku a demonstrat că timpul se scurge mai încet în tren, decât pe din afara acestuia. Mi se pare că afirmaţia spunea cam aşa: echivalentul unei săptămâni în tren este o lună reală. Practic, prin acest lucru, timpul nu poate fi întors, ci doar încetinit.”
Aşadar, în acest moment, întoarcerea în timp pare imposibilă. La fel de imposibile păreau, la vremea aceea, şi poveştile lui Jules Verne, despre submarine, avioane, călătorii în jurul Pământului. Mai multe informaţii despre acest subiect găsiţi aici.

Niciun comentariu: