10 mai 2011

Câte ceva despre caracteristicile TV


În timp ce noi, românii, primeam vizita minerilor aduşi de IliciKGB, în anii ’90, iar azi ascultăm aberaţiile unor măscărici precum Ponta sau Crin (cel cretin) Antonescu, progresul tehnologic, în domeniul receptoarelor TV, aduce procesul de alegere a unui televizor nou la stadiul de problemă relativ complicată. Pe site-ul Scientia.ro există precizări interesante despre caracteristicele televizoarelor. De exemplu, v-aţi întrebat vreodată ce înseamnă HD, HD Ready, Full HD etc? Ei bine, abrevierile de mai sus reprezinta niste standarde din domeniul video, care definesc imaginea afisata de televizor. Standarul PAL (folosit in Romania) are o rezolutia este de 720 x 576 pixeli ( sau 576i ). HD ( High Definition - Inalta definitie ) reprezinta un set de standarde de inalta rezolutie care au aparut la inceputul anilor 2000. La momentul actual exista trei standarde HD:
- 720p, rezolutie de 1280x720 pixeli si scanare progresiva
- 1080i, rezolutie de 1920x1080 pixeli si scanare intretesuta
- 1080p, rezolutie de 1920x1080 pixeli cu scanare progresiva.
Televizoarele HD Ready au o rezoluţie minimă de 720 de linii pentru afişarea conţinutului High Definition. Acestea pot accepta formate video HD în 720p şi 1080i, dar nu poate afişa rezoluţia completă de la surse 1080p. Imaginile pot fi uşor distorsionate.
Televizoarele Full HD furnizează cea mai bună imagine HD posibilă prin adăugarea a 1.920 x 1080 de pixeli. Afişează conţinut 1080i şi 1080p fără distorsiuni. Detaliile mai fine înseamnă că puteţi sta mai aproape de ecranul televizorului fără a vedea pixelii individuali.
Televizoarele HD 1080p sunt cele mai performante.

Cum funcţionează televizoarele cu plasmă? Iată o altă posibilă întrebare.
Televizoarele cu tub se bazeaza pe cele trei culori de baza (rosu, albastru si verde), culori pe care plasma le creeaza in fiecare pixel, reducandu-se astfel spatiul. Electrozii incarcati interactioneaza cu moleculele de gaz rar, trecand in starea de plasma. Procesul declanseaza raze ultraviolete care interactioneaza cu pixelii de fosfor, producand astfel lumina. Spre deosebire de sistemele clasice, unde imagin ea era "scanata" de-a latul ecranului, in cazul plasmei pixelii sunt luminati instantaneu. Cum nu exista luminare din spate sau vreo polarizare a luminii, imaginea este mult mai clara si mai stralucitoare. Plasma sau LCD? In termeni de afisaj, diferentele dintre cele doua tipuri de tehnologie tind sa se estompeze. Ecranele bazate pe plasma ofera un timp de raspuns mai bun decat cel al ecranelor LCD. De cealalta parte insa, sistemul care asigura ventilatia in cazul ecranelor cu plasma produce mai mult zgomot decat in cazul LCD-urilor. Inca un dezavantaj in cazul televizoarelor cu plasma este consumul de energie. Un alt dezavantaj al plasmei il reprezinta longevitatea. Bazandu-se pe gaze rare (precum argon, xenon, neon), durata lor de viata este de 25.000-30.000 ore de functionare. LCD-urile au o durata de viata aproape dubla si, in plus, suporta reparatii, ceea ce in cazul display-urilor cu plasma nu e posibil. In schimb, la capitolul "unghi de vizualizare", plasma iese invingatoare, unghiul de 160 de grade fiind greu de atins de LCD.

Niciun comentariu: