19 aprilie 2011

Cum a aruncat PNL-ul 24 de milioane de euro, din banii României, pe apa Sâmbetei


Era anul 2008, an în care căpşunarii, zidarii şi menajerele plecate la muncă în Occident făceau economia lui Tăriceanu să duduie. Chiar dacă în România nu se producea mare lucru, mult mai puţin decât azi, liberalii lu’ Peşte prăjit aveau bani. Dar nu de pus deoparte pentru vremuri de criză, ci de aruncat cu banii ţării oriunde şi oricum. Mai jos este povestea pierderii a 24 de miliane de euro din banii publici de către cei care, în 2008, ştiau cum să lase după ei potopul. Poate şi de aceea, azi, Crin (cel cretin) îşi permite limbajul de cartier Ferentari la adresa celor care guvernează România. Şi dacă tot este chiulangiul Parlamentului, poate îl invită la o cafea pe Tăriceanu, iar acesta îi face un rezumat al articolului apărut în „Academia Catavencu”, nr.33/2009, locul unde se povesteşte cum banii României erau irosiţi aiurea-n tramvai de liberalii roşii şi în dungi.

În 2008, pe final de mandat PNL, Ministerul Sănătății a aruncat 25 de milioane de euro pe vaccinuri împotriva cancerului de col uterin. Durata de viață a vaccinurilor este de 18 luni. Între timp, au trecut nouă luni (adică 50%) din durata de viață a vaccinurilor, dar au fost folosite numai 2% din vaccinuri. Practic, în același ritm de utilizare, peste încă nouă luni și alte două procente folosite, vaccinurile vor deveni gunoi. Iar 96% din bani, adică 24 de milioane de euro, se vor fi pierdut iremediabil.

2% vaccinuri folosite în prima jumătate de viață a vaccinului

În noiembrie 2008, penelistul Eugen Nicolăescu, fost ministru la Sănătate, lua 24.855.579 de euro din bugetul ministerului. Pentru ce? Pentru că, brusc, contabilul Nicolăescu începuse să aibă coșmaruri din pricina fetițelor din România cu vîrsta între nouă și unsprezece ani care nu erau vaccinate împotriva cancerului de col uterin. Astfel, au fost cumpărate 330.000 de doze de vaccin de la două companii, prin atribuire directă (fără licitație, pentru că respectivele companii erau unici distribuitori ai vaccinurilor la noi în țară). Cîștigătoarele lozului cel mare (în doze aproape egale, letale pentru buget): SC GlaxoSmithKline (GSK) SRL, respectiv Merck Sharp & Dohme (MSD) B.V. din Olanda. Campania de vaccinare a început imediat, adică tot în noiembrie 2008. Pînă în acest moment, au fost vaccinate 2.615 fetițe, adică 2 (două) procente din totalul de 110.000 de fetițe vizate. În ianuarie, acest an, noul ministru al Sănătății, pesedistul Ion Bazac, stopa vaccinarea din cauza eșecului. Urma să propună o campanie prin care să facă cunoscute caracteristicile vaccinului, iar vîrsta copilelor care urmează să fie vaccinate să fie între 12 și 14 ani.

Achiziții perverse, efecte adverse

Cele două vaccinuri care se dorește a fi administrate elevelor de gimnaziu din România sînt niște mici cenușărese în țările în care populația este informată. Și asta deoarece există sisteme sanitare care, culmea, chiar se ocupă de sănătatea oamenilor, nu cu aruncat banii în contul firmelor. Atît Gardasil, cît și Cervarix (așa se numesc vaccinurile cumpărate) sînt niște prospături pe piața combaterii infecției cu virusul HPV. Adică virusul ăla care poate cauza îmbolnăvirea de cancer de col uterin. Eficiența celor două vaccinuri este testată doar pentru șase ani de la administrare. Așa că, din moment ce se administrează la copii, nu există probe ale efectelor la maturitate. Efectele adverse în țările în care au fost administrate sînt variate: 21 de fete au murit în Statele Unite, alte două în Germania și Austria. Tot în State au fost semnalate 10.000 de cazuri de comportament aberant la vaccin. Noi am plătit toate astea cu 25 de milioane de euro.

2% vaccinuri folosite, 100% vaccinuri plătite

Contractele prin care Ministerul Sănătății Publice (MSP) cumpăra vaccinurile pentru prevenirea cancerului de col uterin au fost semnate în data de 11, respectiv 12 noiembrie 2008. Termenii din cele două contracte semnate cu SC GSK SRL și Merck Sharp & Dohme B.V. sînt chirurgical de simpli și preciși. Prima tranșă de vaccin a fost livrată în data de 14 noiembrie 2008. Astfel, 110.000 de doze în valoare de peste 8 (opt) milioane de euro au fost livrate către autoritățile de sănătate publică române. La 15 zile de la data livrării, MSP a făcut plata în conturile celor două companii. Restul de 220.000 de doze au fost livrate către CN (Compania Națională) Unifarm în data de 1 martie 2009, iar plata celor peste 16 milioane de euro s-a făcut la 4 (patru) luni de la livrare, conform contractului. Nu contează că produsele au fost cumpărate fără un studiu de piață, fără o campanie de promovare ori de prezentare a vaccinului. Erau niște bani care se sufocau în bugetul Sănătății și care trebuia să intre în conturile celor două societăți. Indiferent de termenul de garanție de pe ambalaj.

Vaccinezi, nu vaccinezi, factura tot se plătește

Conform contractelor semnate de MSP cu cele două companii farmaceutice, durata de viață a unui vaccin este de 18 luni. Asta înseamnă că, atunci cînd a semnat cheltuirea a 25 de milioane de euro pentru cumpărarea a 330.000 de doze, ministrul Nicolăescu știa sigur că acele doze o să și fie utilizate. De fapt, nu știa nimic. Dovadă e ce scriam și mai sus: pînă acum, adică în nouă luni, doar două procente din vaccinuri au fost folosite. Stați, o să spuneți, poate e vreo clauză în contract care spune că se plătește numai ce se folosește. Nu? Doar Nicolăescu e om de afaceri, știe cum e cu ăștia care-ți vînd pielea ursului din pădure și remediul colului din medicamente. Da’ de unde: în contract nu se stipulează NIMIC pentru cazul în care dozele nu vor fi folosite. Nici măcar nu se prevede opțiunea să i se trimită lui Nicolăescu prin colet poștal niște doze de vaccin ca să citească prospectul.

Penalități la plată pentru vaccinuri nefolosite

Culmea cinismului de care au dat dovadă atît ministrul Nicolăescu, cît și companiile farmaceutice este articolul 12, punctul 2 din contract. Unde se menționează: „În cazul în care achizitorul (Ministerul Sănătății – n.r.) nu își onorează obligațiile în termenele stabilite (cele cu privire la plată – n. r.), atunci acestuia îi revine obligația de a plăti, ca penalități, o sumă echivalentă cu o cotă procentuală din plata neefectuată. Cota procentuală pentru fiecare zi de întîrziere, pînă la îndeplinirea efectivă a obligațiilor, este de 0,02%“. Deci așa a făcut contabilul Nicolăescu: nu l-a interesat cîte vaccinuri se vor folosi, l-a durut în pixul lui de ministru de plata doar pentru medicamentele utilizate, dar nu a uitat să treacă în contract o clauză de neplată. Ceea ce nouă ne sună cam a clauză de șpagă, că tot erau alegeri cînd se semnau contractele alea două. Iar un comision de niște milioane e bun și la putere (unde PNL o să mai ajungă cînd s-or folosi toate cele 330.000 de doze de vaccin expirat), și în opoziție.

Medicii de familie, transformați în misionari ai cultului HPV

După eșecul campaniei de vaccinare din toamna trecută, Ministerul Sănătății și-a dat seama că este băgat în ditamai coprocultura. Așa că a fost înființat Centrul Național de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin. A fost înființat pe hîrtie, are un site și chiar un telefon verde. Și cam atît. Și, bineînțeles, niște oameni care sînt plătiți din bugetul Sănătății. Campania Națională de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin este una desfășurată în forță, în care sînt implicați oameni devotați, demni de a fi înregimentați în armata celor 300 de iepurași nebuni care nu mai știu cum să dea din gură ca să convingă fetițele inocente să se lase vaccinate. Astfel, un număr de 11.000 de medici vor trebui să hipnotizeze părinții a 110.000 de fete să le vaccineze rapid. Timpul trece, dozele expiră! Doctorilor li se plătesc deplasările care vor avea loc în scopul susținerii unor conferințe savante în urma cărora să rezulte convingerea părinților să își lase odraslele a fi vaccinate. Valoarea ordinelor de deplasare care vor fi decontate în acest sens este de maximum 50 RON. Partea comercială din afacerea cu ordinele de deplasare e că, pentru a fi plătite, trebuie să fie trimise către o căsuță poștală care, culmea, aparține unei societăți comerciale. Societatea se numește, într-un mod romantic, Momentum EMC și îl are ca acționar (20 de procente) și pe Bogdan Enoiu. Care Bogdan Enoiu este al doilea soț al Danei Războiu. Care Dana a fost căsătorită cu fostul ministru al Sănătății, Ovidiu Brînzan. Ptiu, că pătrată mai e și lumea asta meschină!

Fundația nevastei lui Geoană, consultantă la cheltuit banii pe vaccin

Pe site-ul Centrului Național de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (dar și pe pliantele distribuite medicilor de familie) apare, la vedere, logo-ul Fundației Renașterea. De care se ocupă nimeni alta decît soția lui Mircea Geoană, Mihaela. Cum ar veni, nevasta lui Geoană învață poporul să se vaccineze cu medicamentele alea luate cu 25 de milioane de euro, din care 24 de milioane vor fi aruncate pe fereastră. Care fundație a nevestei lui Geoană este sponsorizată, de ani buni, de GSK, una din companiile care au furnizat vaccinul împotriva HPV. Evident, aici nu e nici un conflict de interese, puteți să-l întrebați și pe Prostănac, doar e la putere și știe.

Chiar mai simpatic decît faptul că în campanie e implicat ONG-ul Mihaelei Geoană e că partener în această campanie e Ministerul Educației, Cercetării și Inovării (MECI). Care încă nu știe cît de profund implicat este în campania de convingere a populației. Sau, după cum ne-a spus MECI, „în cadrul Campaniei Naționale de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin prin Vaccinarea Anti-HPV derulate de Ministerul Sănătății, rolul Ministerului Educației este strict consultativ, în sensul că la solicitarea MSP, MECI a desemnat un reprezentant in Comitetul de coordonare al acestei campanii“. Și cam atît.

În schimb, medicii de familie au primit ca sarcină de serviciu să stabilească un calendar al ședințelor cu părinții la care vor participa. Împreună cu diriginții, evident. Deocamdată, se trimit pliante în teritoriu, se fac tabele, iar ceasul ticăie. În mai 2010 expiră prima tranșă de 110.000 de doze în valoare de peste 8 (opt) milioane de euro. Tranșa a doua, în valoare de peste 16 milioane, expiră în august 2010. Tic-tac!

2 comentarii:

Radu Constantin Catalin spunea...

Un articol specific basist. Nu dau liberali pe puroiul portocaliu niciodata. De ce nu zici de mafia lui Mircea Basescu din portul Constanta unde trec 70% din importurile Romaniei. De ce nu se duc mascatii cu elicopterele si acolo ???. Regina Blejnar inca e seful fiscului, dupa ce au fost aduse dovezi ca 50% sin spagile din vama mergea la el si o parte mergea la PDL. Astia au furat si fura tara. Mafia PDL. Nu vei publica comentariu caci asa fac toti pupincuristii dictaChiorului si a lui dobiBoc

Dumitru Caruntu spunea...

Si totusi comentariul a fost publicat. Fondul articolului este preluat din 'Academia Catavencu', revista ce facea parte in 2009 din imperiul media detinut de Vintu. Si, dupa cum se vede la (i)RealitateaTV, sunt portocalii nu gluma 'ziaristii lu' Vintu'. Dar, coane, mai invata limba romana (sau fii mai atent atunci cand arunci cu flegme in Presedintele Romaniei). 'Nu dau liberali' este incorect (corect 'nu-i dau pe liberali'), 'unde trec 70%' este incorect (corect 'pe unde trec'), 'spagile din vama mergea la el' este incorect (corect 'mergeau', domnu' Vanghelie), 'publica comentariul' este cacofonie, daca ai auzit de asa ceva. Dar, fiind din Modova, regiune ce l-a tinut pe IliciKGB in brate zeci de ani, te inteleg. Mai invata, totusi, limba romana, iar apoi mai treci pe aici pentru a arunca niste flegme.