M-am saturat sa tot scriu ca silvicultura romaneasca este asemenea unei clinici în care opereaza brancardierii, ca scoala silvica actuala e un dezastru, ca impostura din ICAS (Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice – autoritatea stiint ifica din domeniu) are cote alarmante. Am convingerea ca daca operatiile pe cord sau conducerea avioanelor, trenurilor si tramvaielor s-ar face cu echivalentul competentei si responsabilitatii din silvicultura, morgile tarii ar ajunge în incapacitate de primire a „marfii“. Cum însa arborii taiati si salbaticiunile ucise tac, totul e OK.
Documentul pe care îl voi „diseca“ ar trebui sa arunce în aer ICAS-ul, scandalizândpe ministrul Padurilor, pe cel al Mediului, al Cercetarii si Academia. Asta într-o tara normala. În România, el a aruncat în aer doar genofondul ursului brun si limba româna. Se intituleaza Managementul si planul de actiune a (sic!) ursului brun si este rezultatul screamatului colectiv al „specialistilor“ de la ICAS. Din 2005 pâna în ziua de azi, el constituie „argumentul stiintific“ al acceptarii de catre UE a vânarii ursului brun de catre cetatenii acesteia. Depus fiind la Bruxelles (la Comisia Europeana – Directia Generala de Mediu) si la Bucuresti (la ministerele Padurilor si Mediului), el dovedeste ca, daca dai titlul cerut unui document, înauntru poti scrie linistit despre caderea parului la burlacii din Insula Serpilor, ca, oricum, nimeni nu îl citeste.
Un mariaj durabil
Sub titlul Sindromul Mengele, ursul brun si Ovidiu Ionescu, în A.C. din 29 iunie 2005 scriam despre specialistii care îsi vând diploma si sufletul unor interese politice sau comerciale nocive. La acea vreme, UE interzisese intrarea pe teritoriul statelor membre a trofeelor de urs brun provenite din România. Printr-un studiu, Scientific Review Group conchisese ca în România specia nu dispune de protectie si de un „plan de management“ si ca vânatorii din UE nu puteau participa la crima. Cum afacerile cu blana ursului din padure erau periclitate, o delegatie de „specialisti“ s-a deplasat de urgenta la Bruxelles, spre a ridica embargoul. Delegatia a fost formata din conf. dr. Ovidiu Ionescu (inconturnabilul specialist în urs, lup, vidra, zimbru si alte salbaticiuni al ICAS, secretar de stat în Guvernul Nastase) si Àrpàd Sàrkàny, patronul firmei de vânatoare pe valuta „Abies Hunting“ (organizatorul macelului ursin savârsit de regele Juan Carlos al Spaniei pe 9 octombrie 2004, precum si al multor altor executii faunistice). Managementul si planul de actiune a ursului brun, încropit de ICAS, seamana cu extemporalul unui elev prost, beat crita, abia gângavitor al limbii române. Cititi si va scârbiti!
Silv-aromâna, limba „care este“ la ICAS
Din motive de spatiu, voi da citate, urmate doar de specificarea paginii: „Populat ia de urs a crescut ca rezultat al intereselor economice, datorita vânatorilor straini etc.“ (…) „Lantul Muntilor Carpati formeaza o regiune forestiera de munti si dealuri în care ursul traieste de sute de ani“ (pesemne cam din timpul lui Stefan cel Mare – n.m.) – p. 4. „Planul de actiune pentru monitorizarea si raportarea ursului brun catre autoritatile competente se va baza pe acest plan.“ (…) „România acum experimenteaza mari schimbari în domenii variate.“ (…) „Cu toate caracteristicile biologice surprinzatoare, locul lor important în mintea umana si remarcabilul interes international pentru conservarea lor, managementul carnivorelor mari, asemeni ursilor este foarte competitiv.“ (…) „Aceste actiuni trebuie sa mentina numarul populatiei de ursi.“ (…) „Prevenirea interferarilor problematice ale ursilor si monitorizarea stiintifica a tuturor schimbarilor în populatie trebuie sa fie regulate“ – p. 5. „Românii si oamenii din tarile vecine, la fel ca si Europa si întreaga lume asteapta ca România sa asigure pe termen lung existenta a cât mai multor ursi etc.“ – p. 6. „Distrugerea intentionata sau luarea oualelor din salbaticie.“ (…) „Ministerul Mediului si Dezvoltarii Rurale este responsabil pentru prezervarea naturii în România, numit ICAS – Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice ca punct focal pentru dezvoltarea planului de management“ – p. 8.
Au lasat gramatica bearca
Si mai urmeaza: „În primul rând din motive politice, majoritatea crescatorilor de animale nu a fost interesati de protejarea speciilor.“ (…) „ Ursii pâna în 1953 (…) au fost otraviti cu strinina“ – p. 10. „Aceasta mare densitate a ursilor este datorata hranei abundente furnizata de oameni (…), ursii se strâng ca sa se hraneasca din gunoaie din padurile naturale ale arcului Carpatic.“ (…) „Studiile recente au aratat ca exista un corector de conectare între partea de sud a Muntilor Apuseni si restul Carpatilor.“ (…) „Datorita situatiei speciale a ursului în România caracterizata printr-o densitate mare de ursi în habitatele naturale, cu toate acestea sunt în continuare locuite de oameni etc.“ – p. 11. „Tubul digestiv (al ursului – n.m.) este cu stomac simplu, cu intestin mic lung si cu unul mare scurt.“ (…) „Mugurii sunt consumati la începutul verii când sunt în cea mai nutritioasa faza de preînflorire.“ (…) „Din cauza tractului digestiv simplu si scurt o parte din plantele consumate, trece prin, putin digerata ori nedigerata deloc. Acest lucru forteaza ursul sa consume atâta hrana pe cât poate“ – p. 12. „ Este o specie poligama si mai multi masculi se pot împerechea cu o femela etc.“ (fenomenul, la femele, este poliandria, nu poligamia, deci „specie poliandra“ – n.m.) (…), „…când se retrage catre un bârlog privat unde ea va da nastere la noi nascuti“ – p. 13. „Persecutarea de catre oameni a cauzat ursilor bruni din Europa sadiva mult mai nocturne si secretosi.“ (…) „Cercetatorii au observat ca vara când numarul ursilor care se hranesc din gunoi este el mai mare peste 30 de ursi se pot aduna într-o arie de 2 kmp“ – p. 14. „În asemenea arii ei a supravietuit persecutarii în majoritatea locurilor, ei nu s-au oprit înaine de a 2-a jumate a secolului 20.“ (…) „Cu întinderea oamenilor ei a fost fortati în zone care sunt mai putin adecvate etc.“ (…) „Este important ca ursul sa se miste în toate directiile etc.“ (…).
Ursul, facut sah si cazemat
Hai, adunati-va din tenebrele limbii române si mai suportati un pasaj: „In iarna ei se retrag în zone linistite si inaccesibile la bârlog, iar femelele sa dea nastere“ – p. 15. „Analiza escrementelor este o unealta foarte buna etc.“ (…) „Escrementele ursilor pot fi diferite în functie de sezon (…) având diametre diferite, depozitate în diferite segmente.“ (…) „Sunt apoi uscate; volumul lor este determinat punându-l cu apa într-un vas gradat“ – p. 6 . „Sporul natural mediu în România este de 10-15%“ (real, el este de 4-5% – n.m.) – p. 21. „Trebuie analizate zeci de sute de probe, ceea ce nu este etc.“ – p. 22. „Aceasta situatie se datoreaza sistemului de pasunat, respective, prin suprapunerea teritoriului ursului cu zonele de pasunat etc.“ (…) „Din interactiunea ursului cu diferite domenii de activitate ale omului rezulta adesea persoane vatamate“ – p. 32. „Consideram esentiala implicarea autoritatilor locale si a oamenilor etc.“ (…) „Majoritatea animalelor ce sunt omorâte de carnivorele mari sunt oile. Mai rar sunt ucise vitele etc.“ (normal: „vitele“ scriu planuri de management! – n.m.) – p. 40. „Publicul trebuie informat în ceea ce priveste progresul ursilor“ – p. 44. „Locuitorii trebuie sa fie familiali cu procedurile pentru a raporta pagubele si situatiile periculoase, precum si parerea generala despre ursi etc.“ – p. 45. „Grupul de interventie este echipat cu arme ascutite (20 arme noi asamblate în 2004).“ (…) „Vom încerca sa rezolvam problema ursilor, a obiceiurilor lor negative atunci când sunt înfricosati.“ (…) „Vor fi luate masuri cum ar fi: capturarea si marcarea problemei ursului (cu urmarire usoara a comportamentului ursului), mutarea, amplasarea în captivitate si ca o ultima varianta – alegerea animalului“ – p. 46. În zonele cu text cât de cât inteligibil se arata ca efectivele ursine sunt mult excedentare si se face o pledoarie nedisimulata pentru nadirea ursului la „cazemate“ (sub pretextul hranirii si al numararii lui) si pentru vânarea acestuia din ele.
Reteta unui plagiat
Explicatia aberatiilor de limba e simpla: spre a dovedi urgent Uniunii Europene ca România are planul de management cerut, s-a luat in graba documentul original al Croatiei (accesibil doar în engleza, slabut si el si total nepotrivit României) si s-a împanat ici-colo cu unele date din România. Ulterior, un silvicultor interesat de vânarea ursului pe valuta, vag vorbitor de româna si engleza, l-a „tradus“ în româneasca sa pentru ministerele noastre de resort, conduse pe atunci de „poliglotii“ Gheorghe Flutur si Sulfina Barbu. Si a ramas necitit, dar „valabil“, pâna în ziua de azi. Iar uciderea necontrolata a ursului brun a continuat, cu unda verde de la Bruxelles. Nem tudom cine fecut traducere. Dake benuiti, telefonati la redactie. Igen?
Preluare din "Academia Catavencu" (2008)
21 iulie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu