3 mai 2009

România anului 2008 – arie în care infractorii sunt protejaţi


Vreme de mai multi ani, Adrian Nastase a fost primul vanator al tarii. A fost presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) pana in 2006. Intr-o alta acceptiune a vanatorii, domnia sa a fost premier al Romaniei pana in 2004. A strans, din perspectiva ambelor functii, trofee remarcabile: ursi, cerbi, stampe, conturi, case. In Parlament mai sunt si alti vanatori. Dupa o sumara cercetare (realizata de asociatia Kogayon), 34 de senatori si 104 deputati sunt membri ai unor asociatii de vanatori. In aceasta calitate, demnitarii nostri vaneaza animale salbatice. Ca vanatori de averi, unii dintre ei au devenit mult mai mobili: au ATV-uri, masini de forta, elicoptere.

Cu asemenea dotare, Romania a inceput sa li se para micuta. Asa se face ca le-a casunat sa intre in zone in care pana acum nici nu-si puteau urni burtile si nici nu era permis vanatul.

O rezervatie este, prin definitie, o destinatie ravnita: daca esti smecher, nu vanezi acolo unde pot vana toti ghiolbanii. Uniunea Europeana da, insa, o alta definitie rezervatiei naturale. Pentru europeni, Romania a fost un cadou nesperat din punct de vedere natural: 50% dintre animalele carnivore existente azi in UE sunt in Romania. Cum-necum, tara noastra este un depozit de biodiversitate cum nu mai gasesti in celelalte tari membre. Iar daca Austria, Germania, Franta, Italia si Elvetia la un loc nu mai au nici un lup viu, tarile astea s-au gandit ca n-ar fi bine ca Romania sa le repete greseala. Asa au ajuns sa ceara Romaniei sa protejeze ceea ce la ei nu mai trebuie protejat pentru ca lipseste: biodiversitatea. Adica acele zone in care animalele se papa intre ele si reusesc sa inchida armonios ceea ce se numeste lantul trofic.

Evident ca parlamentarii romani n-au absolut nici o treaba cu protectia naturii sau cu Uniunea Europeana. Ei vor sa-si vada de macelarit animale pana in ultimul ungher in care mai erau ele ferite de barbari. Drept care, avand la indemana toporul legislativ, s-au napustit si au spart portile rezervatiilor naturale, ale parcurilor naturale si ale rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii. Din ceea ce era interzis accesului vanatorii in Delta, de exemplu, 80% intra in circuitul cinegetic – daca legea va fi votata. Peste 80 de organizatii neguvernamentale de mediu au sarit ca arse si au incercat sa opreasca acest certificat de deces al biodiversitatii din Romania.

Presedintia a respins de doua ori proiectul de lege. Azi, dupa ultima interventie a presedintelui, proiectul a fost votat in forma lui criminala, in unanimitate, de senatori si asteapta sa fie votat, in zilele urmatoare, si de deputati. Comisiile de specialitate din Parlament refuza orice forma de dezbatere publica a legii, ceea ce este perfect logic, odata ce vanatoarea in ariile protejate este un subiect neoaristocratic, nu democratic. Fara nici o legatura cu problema vanatorii, pe 13 august, plenul aceleiasi Camere a Deputatilor a votat impotriva cercetarii penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea. Votul lor a definit Romania ca arie protejata pentru marii infractori. Pardon, vanatori. Interventia asta, combinata cu atacurile impotriva DNA – singurul vanator de corupti care a dat oarece semne de eficienta –, dezechilibreaza grav lantul trofic social din Romania: marii rapitori beneficiaza de o protectie care ameninta existenta masei de rumegatoare.

De aceea se impune o interventie in forta din partea celor amenintati. Lupii din rasa Adrian Nastase s-au pitit in circumscriptii de vot gen Mizil. N-ar mai trebui sa scape in rezervatia din Parlament. Vanati vanatorii Romaniei pe unde ii prindeti! Aveti arma o data la patru ani.

P.S. In 2009 se constata ca pe "bobor" (mai ales din judete precum Botosani) il doare-n basca de infractorii si fauna tarii. Atata vreme cat poti fura fara sa patesti nimic, in Romania este bine (pentru infractori si cei care prin tacerea lor accepta aceasta stare de lucruri). De aceea, si-n urmatorii 50 de ani Romania va ramane ultima curca a UE (la capitolele justitie, infrastructura etc.).

Niciun comentariu: