18 martie 2009

Braconieri + Justiţie = Love(le)


În Delta Dunării, în perioada 2005 – 2007, cele şase instituţii de control în domeniul piscicol, ecologic, dar mai ales uman au realizat aproximativ 7.500 de acte de control. Vreţi să ştiţi câţi braconieri au intrat în închisoare în urma celor 855 de dosare penale predate la Procuratură (asta înseamnă sub 12 % din activităţile controlate): UNUL SINGUR! (Asta înseamnă cam 0,01%).

Cine plăteşte controalele sparte?

În cei trei ani (pomeniţi mai sus), în zilele când n-au făcut nomenclaturism pe banii statului sau când n-au ţinut de de şase reţelelor de braconieri, cele şase magnifice instituţii de control au realizat aproximativ 7.500 de acte de control, acte care s-au lăsat cu doar 855 de dosare întocmite (mai puţin de 12%!). Cele mai multe dosare de braconaj sunt ale unor amărâţi, de obicei “neafiliaţi” la un “brand” puternic precum Mila 23 (localitatea cu cea mai mare bandă de braconieri înarmaţi).

Justiţiarii în aceeaşi barcă cu braconierii

La Procuratura Tulcea cu 100 de milioane de lei vechi se poate “aranja” un dosar. Cele 855 de dosare din ultimii trei ani se transformă în 675 de dosare soluţionate (diferenţa de 180 de dosare le include pe cele “cu probleme locale delicate”; acestea zac şi astăzi, probabil pentru prescriere, în sertarele Procuraturii Tulcea!). Din cele 675 de dosare s-au născut 25 de rechizitorii trimise în instanţă! Restul soluţiilor sunt fie amenzi administrative, fie NUP-uri. Punem mâna pe abacul mamii lor de plătiţi degeaba şi facem un calcul: 3,7% procent de (in)eficienţă.

Un infractor grăbit

Să mergem mai departe cu statistica celui mai batjocorit capitol al integrării europene, Justiţia: din cele 25 de dosare trimise în instanţă (într-un dosar există, în medie, două persoane inculpate), Tribunalul Tulcea a decis achitarea a opt persoane, acordarea de condamnări cu suspendare unui număr de 25 de persoane şi amenzi penale pentru 21 de persoane, marea majoritate fiind sub limita permisă de lege! Şi ca să vedeţi mai repede cum se termină filmul: în trei ani, doar un singur infractor a fost condamnat! La un an de închisoare!

Braconierii raşchetează la greu Parchetul Tulcea

Parchetul Tulcea acordă de foarte multe ori o simplă amendă administrativă de 800 de lei, asezonată cu sute de NUP-uri. La un act de braconaj cu aparate electrice , suma pe care braconierul o poate adăuga venitului personal neimpozabil începe de la 20-30 de milioane şi poate ajunge până la zeci de mii de euro, în cazul unui sturion cu icre. De foarte multe ori se invocă, demagogic şi acoperitor pentru incredibila corupţie din sistem, defavoritismul social al infractorilor şi faptul că aceştia nu prezintă pericol social. Desigur: să laşi aproximativ 15.000 de locuitori ce trăiesc într-o rezervaţie de patrimoniu mondial fără principala sursă de hrană, peştele, în urma devalizării acestui ecosistem, nu reprezintă un pericol social, ci de-a dreptul o realitate cataclismică.

Rezervaţia Deltei e rezervată pentru şmecheri

Uitându-ne în maţele afacerii de multe milioane de euro la negru, realizăm că, de fapt, peşte braconat mănâncă toată lumea implicată în sistem: guvernatorul Deltei, guşteri de la Interne şi Apărare, parlamentari, oameni ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean Tulcea. Pentru şmecherii întregului establishment Delta Dunării nu este o rezervaţie de patrimoniu UNESCO, ci doar o baltă din fundul curţii neamului prost pe care toţi aceştia îl reprezintă.

Toată documentaţia care sprijină afirmaţiile din acest articol s-a transformat într-un memoriu depus la CSM şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Probabil degeaba.

Preluare din “Academia Caţavencu”, nr.9/2008 (autor Liviu Mihaiu).

Niciun comentariu: