13 septembrie 2009

Zeci de mii de persoane au protestat la Washington faţă de politica lui Obama


Zeci de mii de persoane venite de pe întreg teritoriul Statelor Unite au manifestat sâmbătă, la Washington, împotriva politicii preşedintelui Barack Obama şi în special a proiectului său de reformă a sistemului asigurărilor medicale, relatează AFP.

Manifestanţii au mărşăluit de la Casa Albă la Capitoliu, sediul celor două camere ale Congresului american, unii fluturând pancarte prin care acuzau administraţia democrată că duce ţara spre socialism.

"Avortul nu este o îngrijire medicală", scria pe o pancartă. "Am văzut suficient socialism în URSS", potrivit alteia, ţinută de un imigrant originar din Ucraina, venit din Baltimore.

"Prea multe lucruri îmi amintesc de ceea ce am văzut în ţările comuniste

Comunismul nu a funcţionat în altă parte, nu va funcţiona nici aici", a declarat manifestantul, sub acoperirea anonimatului.

În mijlocul bulevardului Pennsylvania Avenue, arteră pe care Barack Obama şi soţia sa Michelle au urcat în ziua învestiturii prezidenţiale, Quinn Ryan, în vârstă de 11 ani, ţinea o pancartă pe care scria: "Născut liber, taxat până la moarte". "Ţinând cont de starea economiei, acest lucru (impozitele -n.red.) pot cu adevărat să ne afecteze modul de viaţă", a declarat sora sa, Megan, în vârstă de 13 ani. "Acest lucru ne afectează, acasă. Nu este vorba că nu avem ce să mâncăm seara, dar tocmai pentru aceasta trebuie să ne implicăm acum: pentru a nu se înrăutăţi" situaţia, a adăugat ea.

Manifestaţia a fost organizată de Freedomworks, o mişcare care cere o scădere a fiscalităţii, o implicare mai mică a statului şi mai multă libertate economică.

Numeroşi manifestanţi aveau mici afişe pe care scria "Minţiţi!", reluând cuvintele exclamate de reprezentantul republican Joe Wilson în timpul discursului susţinut de Obama în Congres, consacrat proiectului de reformă a sistemului de asigurări medicale.

"Este un trădător", a declarat Louis Calzone, o manifestantă venită din statul Maryland, referindu-se la preşedintele Obama. "Este fie marxist, fie comunist, iar noi nu suntem. Este antiamerican în totalitate", a adăugat ea.

"Cred că Arabia Saudită îl susţine. De unde a făcut rost de toţi banii pentru a-şi finanţa campania?", a subliniat ea. "Am fost de acord să îi oferim prezumpţia de nevinovăţie, dar este prea mult", a afirmat manifestanta.

"Nu şi-a ales biserica la Washington pentru că nu este creştin. Este musulman", a spus şi fiica acesteia.

Poliţia nu a putut estima numărul manifestanţilor.

Niciun comentariu: