4 aprilie 2010
Comuna primitivă: oameni care se bat ca maimuțele la OTV
Emisiunea „Pe mâna soacrei” are un scop precis: satisface dorința bolnavă a unora de a vedea cum se snopesc la sânge vecinii de la bloc. Scenele violente durează zeci de minute.
Cristinica ţipă isteric la soţul ei, Vlad. Printr-un gest brutal, îl trânteşte pe canapea şi, ca o luptătoare de sumo, se năpusteşte asupra lui. „Bă, te rup în bătaie”, zbiară tânăra femeie. Începe cafteala.
Bătaia ca divertisment
Tatăl fetei îşi suflecă mânecile şi se apropie de ginere cu paşi de căpcăun: „Te omor cu mâna mea!”. Totul e povestit cadru cu cadru din emisiunea „Pe mâna soacrei” de la OTV, ediţia din 20 februarie 2010.
Bătaia începuse la minutul 22 al emisiunii. În timp ce socrul îşi lovea pe înfundate ginerele, se aude soneria de la intrare. În scenă intră Tanti Nuţi, în vârstă de 66 de ani. Poate nu credeţi, dar e amanta lui Vlad, soţul Cristinei, care e mult mai tânăr.
Nuţi fusese invitată la o cafea, dar nu ştia ce o aşteaptă. Cristinica se repede turbată la uşă, o apucă pe „bătrâna sexy” de păr şi o trage din hol pe canapea. Acolo, Vlad se ferea de palmele încasate de la socru fără să riposteze. „Ce răbdare să mai am cu tine, fă?”, urlă Cristina la tanti Nuţi, şi bătaia începe cu şi mai multă furie.
Scenariul acestui reality-show de la OTV, realizat cu figuranţi ca toate emisiunile de acest gen din audivizualul românesc, depăşeşte tot ce s-a încercat în acest domeniu. E prima emisiune din România în care bătaia nu e pretextul sau un detaliu picant, ci scopul în sine. E o senzaţie total diferită de cea pe care ţi-o transmite un meci de wrestling.
În emisiunea „Pe mâna soacrei” sunt puşi să-şi care pumni şi picioare, oameni obişnuiţi care ar putea fi vecinii tăi, rude apropiate sau colegii de serviciu. E ca şi cum ai descoperi, privind pe gaura cheii, partea cea mai ascunsă a vieţii colegei tale de serviciu.
Striptease la 66 de ani
In emisiunea din 20 februarie, bătaia durează 24 de minute din cele 46 ale emisiunii. Cam atât ţine un meci de box în 7 reprize. Scenariul e halucinant: doamna Flori, mama fetei, are o firmă prosperă. Vlad e fostul şofer care a intrat pe sub pielea şefei şi a reuşit să obţină mâna fiicei moştenitoare. Acum, Vlad e administrator la firmă.
Tanti Nuţi ţine contabilitatea, iar cei doi pun la cale un plan prin care să delapideze toţi banii din societatea doamnei Flori. De aceea, Vlad o seduce pe contabilă, care, la un moment dat, face striptease în faţa amantului.
Îşi ridică fusta de piele peste şunci, îşi scoate lasciv bluza şi rămâne într-un sutien negru care balansează peste abdomenul greoi. Vorbim despre o femeie supraponderală, în vârstă de 66 de ani.
Nuţi e, la propriu, ruptă în bătaie în apartamentul doamnei Flori. Actorii transpiră, respiră greoi, efortul nu e disimulat. Vlad îşi apucă soţia de gât, dar tanti Nuţi încasează un picior în plin stomac.
Bătrâna fuge ca disperata pe hol, caută uşa salvatoare printr-un tunel de palme şi şuturi în fund. În sfârşit, scapă şi fuge pe casa scării. Emisiunea se încheie cu o întrebare retorică a moderatorului: „Ce legătură poate exista între dragoste şi bani?”.
32 de minute de pumni şi de picioare
Recordul celei mai lungi bătăi televizate este însă altul, episodul „Gloria”, din 27 martie. Subiectul de telenovelă e doar pretextul, urmează o bătaie monstruoasă.
Soacra apare la uşa celor doi amanţi şi începe să urle. Îi pică la îndemână o farfurie şi o aruncă spre ginere. Gloria sare pe soţ care, la rândul său, împarte pumni în toate părţile. Ginerele e culcat la pământ, iar maştera de soacră-sa îl pocneşte cu geanta.
Apare şi socrul. Începe să-i care şi el pumni şi palme. Tânărul e împins cu capul în canapea şi cu genunchii în covor. Mama turbată ia o farfurie şi o ridică să i-o spargă în cap. E punctul culminant, însă totul se opreşte aici. Ginerică scapă fugind ca disperatul pe scări. Totul a durat 32 de minute.
Unghii în carne, păr smuls şi pumni la ficat
Capturile sunt selecţiuni din cinci emisiuni „Pe mâna soacrei” luate la întâmplare.
Secvenţele surprind fidel violenţa dezlănţuită, urletele şi disperarea victimelor.
E posibil ca unii să considere această analiză o publicitate indirectă la emisiunea pe care o înfierăm.
Chiar şi-aşa, subiectul nu trebuie evitat.
ȘEFUL MONITORIZĂRII DE LA CNA: „N-AM CE SĂ LE FAC!”
Legea spune atât: dacă nu se omoară, e bine
Emisiunile se de rulează cu binecuvântarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Există o singură regulă: protagoniştii să nu se omoare. În rest, se pot bate la nesfârşit dacă totul începe după ora 23.00. E singura condiţie pe care o impune legea.
Scârbit, dar resemnat
Scenele descrise mai sus au fost urmărite chiar în biroul şefului monitorizării TV de la CNA, Dan Liciu. Reporterul EVZ l-a rugat să vizioneze câteva episoade pentru că am vrut să-i înregistrăm reacţia.
A privit la început cu interes, apoi pufnea cu mâinile în şold dând semne că-şi pierde răbdarea şi n-a rezistat toate cele 20 de minute cât ţinea păruiala. Pus la patru ace, în costum şi cămaşă impecabile, Dan Liciu trebuie să urmărească astfel de emisiuni, aşa scrie în fişa postului său.
„Nu am ce să le fac! Ne raportăm doar la lege, iar articolul 21 din Legea Audiovizualului le permite să se bată cât vor după o anumită oră. Dacă le interzici, eşti acuzat că faci cenzură”, comentează şeful monitorizării din CNA.
„Pe mâna soacrei” e de cinci luni în grila OTV şi s-a remarcat în rândul publicului drept „emisiunea aia la care lumea se bate”. La început, Dan Diaconescu a pus-o sâmbăta la ora 20.00 şi aşa a rulat timp de câteva săptămâni. Până când cineva a sesizat CNA, şi membrii consiliului i-au ars lui Diaconescu o amendă de 50.000 de lei.
Figuranţii, plătiţi cu 150 de lei ziua
Ulterior, OTV a mutat emisiunea la ora 23.00, şi toate discuţiile s-au încheiat aici. Însă, recent, românii din Franţa şi Italia au reclamat din nou emisiunea „Pe mâna soacrei”, pe care copiii lor o urmăresc prin satelit. Reclamaţia are la bază faptul că, din cauza diferenţei de fus orar, minorii au acces la această emisiune înainte de ora 23.00. Problema nu are o rezolvare.
La CNA se ştia, zilele trecute, că OTV va pune punct acestui reality-show la sfârşitul lunii martie. „Aşa ne-a anunţat Doru Iuga, directorul general al postului OTV”, ne-a informat Dan Liciu. Pentru EVZ, Iuga a spus altceva: „A expirat contractul cu casa de producţii, dar îl vom reînnoi. Cât despre amendă, mi s-a părut absurdă. Emisiunea a fost foarte bună, mai ales că la final l-am oferit pe doctorul Cristian Andrei să-i consilieze”.
Figuranţii folosiţi în acest tip de reality- show sunt plătiţi cu circa 150 de lei pe ziua de filmare. Suma e comunicată oficial de agenţia Twist Media Casting, care cu asta se ocupă, cu recrutatul de carne de tun pentru emisiuni „autentice”. „Dacă producătorul cere lucruri deosebite, să se dezbrace sau să recurgă la acte de violenţă, tariful poate creşte. Noi n-am făcut casting pentru emisiunea de la OTV şi, personal, nu încurajez oamenii să participe la aceste reality-show-uri pentru că îi pun într-o postură jenantă”, afirmă Silviu Velicu, de la Twist Media.
PERICOL REAL
Sadismul se transmite generaţiilor viitoare
„OTV invocă audienţa mare, dar asta nu înseamnă preferinţa publicului, ci manipularea unei mase oameni spălată pe creier din 1990 încoace”, spune Bogdan Naumovici, creative director la Leo Burnett.
„Pe moment, agresivitatea nu este rea, pentru că altfel n-am rezista ca specie. Însă efectul se cumulează în timp, se modifică modelele comportamentale ale viitoarelor generaţii. Practic, efectul nu se simte acum, ci peste 30 de ani”, punctează psihologul Adriana Dragoş.
Cea mai terifiantă emisiune din lume a fost considerată „Scare Tactics”, produsă în SUA în 2003. A fost un show cu camera ascunsă care înscena situaţii de groază, cum ar fi descoperirea unui cadavru în maşină.
Preluat din "Evenimentul Zilei".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
otv e in general un post al maimutzarelilor si tziganelii publice...asa post, asa audienta...
te astept la mine pe blog unde discutam despre Legea Lustratiei pe punctul de a fi adoptata: prea putin, prea tarziu?
Si se mai mira unii de unde au anumiti 'cetateni' modelele comportamentale pe care si le etaleaza, spre 'fericirea' celor care vor crede mereu ca incultura+violenta+manele=roman (minoritar?).
Trimiteți un comentariu