25 aprilie 2010

Despre un personaj al sistemului ticăloşit Iliescu-Năstase


Vi-l mai amintiţi pe Dan Nica? În 2009 a fost pesedistul demis de la Interne. Acesta a fost pretextul ieşirii tovarăşilor pesedişti de la guvernare, în speranţa că, printr-un Prostănac, vor ajunge din nou la ciolanul puterii. Cine este în realitate Dan Nica găsim într-un articol din “Academia Caţavencu” (nr.2/2009), prezentat mai jos.

“Dan Nica îşi ascunde o vilă de 300 de metri pătraţi încă de când era ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Năstase. Căsoiul de pe faleza Dunării a fost primit cadou de la Vega ’93, firmă de construcţii gălăţeană care a spart piaţa, sub guvernarea PSD, cu ajutorul lui Nica.

Dar din dar se face vilă

În 2001, Vega ’93 a început construcţia a mai multe vile tip duplex pe faleza Dunării, la Galaţi, oraş în care locuieşte şi Dan Nica. La începutul lui 2002, în plin mandat PSD, o înţelegere de pradă între Nica, ‘răzeşul’ local (poreclă pe care a căpătat-o datorită mustăţii pe oală de care dispune) care aranja toate licitaţiile, şi Vega ’93 s-a concretizat printr-un cadou pe care societatea comercială i l-a făcut lui Nica. E vorba de un apartament (practic, jumătate dintr-un duplex) în minicartierul de vile construit pe faleza Dunării. Evident, la schimb, ‘răzeşul’ a sarit cu alte cadouri: lucrări pe bani publici pentru Vega ’93, fără număr. Dar era o problemă: pentru că şi atunci, ca şi acum (ian. 2009-n.m.), singura sursă de venit a lui Nica era salariul, ministrul Comunicaţiilor (la vremea aceea) nu-şi putea trece viloiul pe numele său, pentru simplul motiv că nu putea justifica o cheltuială de câteva sute de mii de euro. Aşa că a apelat la diverşi intermediary din preajmă.

Primii intermediari: socrii lui Nica

Primii intermediari găsiţi de Nica, pentru a-şi ‘plimba’ viloiul primit cadou, au fost socrii săi din comuna suceveană Grămeşti. Mai exact, e vorba de sotii Mihai şi Emilia Crăcană, doi bătrânei simpatici care locuiesc la ţară, la munte. Evident, în 2002, ei ardeau de nerăbdare să cumpere (cu 1,35 miliarde de lei vechi) o ditamai hudughia de casă tocmai la Galaţi, pe faleza Dunării. Ce e drept, undeva în zare se vedeau Munţii Măcinului. Care, deşi nu aduc deloc nici cu Ceahlăul, nici cu Rarăul din Bucovina, le-ar mai fi alinat dorul de casă. Deci perfect explicabil că au cumpărat casa din Galaţi. ‘Academia Caţavencu’ l-a sunat pe Mihai Crăcană. Reporterul s-a dat drept un consilier al lui Nica şi i-a făcut o farsă socrului lui Nica: l-a întrebat pe acesta dacă l-au sunat ziariştii să-l întrebe ceva de vila ‘cumpărată pentru domnul ministru Nica’. Iar socrul, puţin intimidate că e sunat de la cabinetul guvernamental, a zis că a fost sunat, dar că el a zis doar că nu o mai are. Nu a avut, normal, nici o obiecţie la formularea ‘când aţi cumpărat casa pentru domnul ministru Nica’.

Al doilea intermediar: finul lui Nica

Pe final de guvernare PSD, Nica s-a plictisit să mai ţină casa pe numele socrilor, aşa că a făcut o mutare şi mai inteligentă: viloiul a fost vândut finului său, Neculai Boghici. Acesta a şi recunoscut, pentru ‘Academia Caţavencu’, că vila îi aparţine naşului său. De altfel, Boghici deţine una asemănătoare chiar în spatele celei a naşului său. De unde, din când în când, se deplasează la vila lui Nica să mai deretice prin casă, care momentan nu e locuită. Între 2004 şi 2005, în acte, cel puţin, Boghici era proprietarul a două vile pe faleza Dunării: una proprie şi personală, cealaltă a naşului, Dan Nica. Probabil că acesta a fost şi motivul pentru care, în 2005, casa a fost din nou vândută: de la finul Boghici, aceasta a ajuns la un nimeni din Bucureşti.

Paravanul actual (2009): o familie modestă din sectorul 6

Pentru 40.100 de euro, acel nimeni (care răspunde la numele de Valentin Mititelu) a preluat povara proprietăţii vilei de pe faleza Dunării de pe umerii lui Nica. ‘Academia Caţavencu’ l-a vizitat pe Mititelu la el acasă, într-un bloc vechi din sectorul 6 al Capitalei, pe lângă staţia de metrou Gorjului. Nu a găsit-o acasă decât pe nevasta omului, îmbrăcată modest. Care, când a aflat ce ne interesează, a rămas fără aer, s-a sufocat, buzele i s-au mişcat, dar vorbele nu au ieşit etc. Apoi a îngăimat că nu ştie să fi cumpărat o casă la Galaţi, după care a închis repede uşa. Nici ea, nici Valentin Mititelu nu au mai fost de găsit. Nici măcar la telefon. S-or fi dus la Galaţi, pentru o vacanţă binemeritată în vila în care nu au intrat niciodată.

Pesediştii gălăţeni, mândri de ‘vila lu’ dom’ preşedinte Nica’

Vicepremierul (în 2009-n.m.) Dan Nica a refuzat să comenteze în vreun fel povestea vilei pe care o deţine, prin paravane successive, pe faleza Dunării. Contactat pe telefoane fixe, la cabinet, dar şi pe cele patru mobile, ‘răzeşul’ s-a ferit să dea vreun răspuns. Chiar şi colegii lui de partid ştiu de această vilă. Unul dintre aceştia, lider de organizaţie de cartier, a gafat monumental la o întâlnire de partid la care participa şi primarul PSD al Galaţiului, Dumitru Nicolae. De faţă cu presa, şeful PSD de cartier l-a îndemnat pe edil să mai trimită echipele de salubritate ale Primăriei şi pe faleza Dunării (bulevardul Marii Uniri, unde e vila lui Nica), ‘că a ajuns gunoiul să-i îngroape vila lu’ dom’ preşedinte Nica’. Cu ochii cât cepele, pesediştii l-au înjurat pe înfundate pe şeful de cartier: ‘Boule, tocmai de faţă cu presa ţi-ai găsit să vorbeşti de vila lu’ dom’ Nica?!’.

Vega ’93, un Vegas din bani publici

Vega ’93, firma care i-a făcut cadou vila lui Nica, a avut numai de câştigat. În perioada guvernării PSD, toate contractele mari de construcţii pe bani publici din Galaţi au fost direcţionate spre Vega ’93. Printr-un parteneriat cu baronul pesedist de Vrancea, Marian Oprişan, Nica a permis intrarea Vega ’93 şi pe piaţa închisă a Vrancei (unde, la Panciu, firma gălăţeană a construit o cramă în curtea tatălui lui Nica). La schimb cu favorul lui Oprişan, Nica a oferit contracte, la Galaţi, pentru Aispa Star ’95, firmă din Vrancea protejată de Oprişan. Tot între 2000 şi 2004, Nica a reuşit să ‘smulgă’ o mie de hectare din teritoriul judeţului Brăila, pentru proiectul unei zone metropolitane. Blocurile ANL construite pe această suprafaţă, dar şi lucrările de infrastructură din zonă, de peste 20 de milioane de euro, au fost câştigate de Vega ’93. Tot pe linie de partid pesedist, firma gălăţeană a primit verde să împânzească faleza Dunării cu vile şi blocuri de 8-10 etaje, fără aviz de mediu, deşi construcţiile pun în pericol stabilitatea falezei, teren neconsolidat care poate aluneca în Dunăre. Tot cu ajutorul primarului PSD de Galaţi, printr-un artificiu birocratic, Vega ’93 a pus mâna pe importante suprafeţe de teren în nordul Galaţiului, unde a ridicat un cartier de vile.

Nica, rafinat slujbaş la stat

În afară de vila de pe faleza Dunării, estimată la câteva sute de mii de euro, declaraţia de avere a lui Dan Nica – politician care nu a recunoscut vreodată că ar avea vreo afacere proprie – este considerabilă pentru un slujbaş care s-a limitat la salariu. Pe lângă un apartament de patru camere, în Galaţi, şi un Audi A4, bat la ochi colecţiile de artă pe care ‘răzeşul’ le-a acumulat în perioada în care îl copia pe Bombonel. Pe lângă bijuteriile de câteva sute de milioane de lei vechi, în declaraţia de avere a lui Nica apar timbre româneşti şi străine de peste 700 de milioane de lei vechi, tablouri, icoane de lemn şi sticlă de alte câteva sute de milioane de lei vechi, dar şi trei ceasuri de mână scumpe.”


Niciun comentariu: