8 februarie 2010

De ce apar pete pe Soare


Dacă ne uităm la Soare cu un telescop, în diverşi ani, vom vedea că are mici ‘pete’ sau, dimpotrivă, este ‘fără pete’. De exemplu, în 2008, au fost peste 200 de zile cu ‘Soare curat’, pe când în septembrie 2001 Soarele avea destui pistrui. De ce apar aceste pete? Petele solare nu sunt altceva decât zone în care câmpul magnetic al Soarelui se ‘încâlceşte’ din cauza vitezei de rotaţie diferite la diverse latitudini. Buclele din câmpul magnetic astfel formate inhibă mişcarea de convecţie care aduce energia la suprafaţă. Drept urmare, sunt niţel mai reci ca restul suprafeţei solare, şi fin’că-s mai reci, iar intensitatea radiaţiei e proporţională cu temperatura la puterea a patra, apar mai întunecate. Dar să nu vă faceţi iluzii: suprafaţa vizibilă a Soarelui are vreo 5.800 de Kelvin, iar petele au ‘doar’ 4-5.000 K. Dacă le-am scoate din context, petele solare ar fi lejer mai luminoase decât un arc electric, din ăla de sudură. De ce apar şi dispar petele solare? Misterul e, de fapt, rezolvat de mult: câmpul magnetic solar are un ciclu de inversare a polarităţii de 11 ani. Adică în 11 ani, ce era nord devine sud. Un maxim al activităţii a existat în 2001, iar prin 2012 va exista un nou maxim. Prin 2008, a fost un minim de activitate magnetică, iar asta explică absenţa petelor. Astronomii ştiu asta şi nu-s îngrijoraţi, ba din contra: absenţa petelor permite studierea altor fenomene, mai dificil de urmărit în ani de activitate maximă.

2 comentarii:

Anonim spunea...

in 2012 vor fi explozii solare masive, explozii ciclice odata la 11 ani...dar daca vine sfarsitul lumii noi nu mai apucam sa vedem un psd reformat...

te astept la mine pe blog unde discutam despre Socialistii, Scutul si Reforma sau de ce PSD va deveni un PNTCD....

Dumitru Caruntu spunea...

Asa-i, sa speram ca vom apuca, totusi, ziua in care PSD-ul se va reforma prin disparitie. Deocamdata ar fi benefic pentru Romania un maximum 15% pentru neocomunistii din PSD la viitoarele alegeri.