20 martie 2011

Cum putem afla URL-urile care trimit la un site


Dacă aveţi un site şi doriţi să vedeţi toate URL-urile (în internet, fiecare document are propria sa adresă identificată printr-un URL – Uniform Resource Locator; acesta constă dintr-o combinaţie de elemente scrise într-o anumită ordine, astfel: protocol://numele_de_domeniu/cale, unde ‘protocol’ reprezintă software-ul sau maniera prin care serverul de domeniu comunică documentul unui browser, ‘numele_de_domeniu’ reprezintă numele alocat pe internet serverului ce găzduieşte documentul web, iar ‘calea’ reprezintă numele directorului şi al eventualelor subdirectoare unde este stocat documentul web), există mai multe metode, pe lângă simpla căutare. Dacă aveţi un blog pe platforma Blogger, se poate apela Webmaster Tools, unde cu un click pe site (trebuie adăugat în prealabil, lucru posibil numai dacă eşti administratorul respectivului site), apoi în ‘Dashboard’, la secţiunea ‘Your site on the web’, se poate accesa ‘Links to your site’. Nu toate link-urile vor fi afişate, dar sunt oricum mai multe decât la o simplă căutare.
O căutare mai specială se poate, totuşi, face prin ‘link:www.numesite.ro’, înlocuind ‘numesite’ cu numele site-ului ale cărui URL-uri le căutaţi.
Când ai site-ul gazduit pe un server profesional de hosting, ai acces prin intermediul unui panou de control la diferite utilitare de administrare şi monitorizare a site-ului. Awstats este unul dintre ele, un analizor de trafic care este open source şi pe care mulţi hosteri îl folosesc. Din respectivul utilitar se pot vizualiza multe statistici cu privire la traficul pe/către un anume site, printre care şi link-urile către site-ul respectiv.

Adaptare după oarece informaţii găsite pe Scientia.ro.

Niciun comentariu: