20 octombrie 2008

1989 - repere cronologice


ianuarie: Parlamentul maghiar accepta pluralismul politic si ideea alegerilor libere.

17 martie: Ungaria semneaza Conventia O.N.U. cu privire la statutul refugiatilor. Ca urmare, nu va mai returna refugiatii din tarile comuniste. Aceasta va determina un exod masiv al est-germanilor dornici sa emigreze in R.F.G., ceea ce va subrezi regimul lui Erich Honecker. Totodata, va creste numarul romanilor care se vor refugia in Ungaria.

mai: La radio Budapesta se mentioneaza pentru prima data numele lui Tokes, in legatura cu cazul teatrului studentesc "Thalia". Ulterior, Tokes va fi mereu in atentia radioului si televiziunii maghiare.

4 iunie: In China are loc macelul din Piata Tien An Men.

iunie: In Polonia Solidaritatea cistiga alegerile.

iunie: Primul interviu televizat a lui Tokes (la emisiunea Panorama a TV Budapesta).

16 iunie: Liderul revolutiei maghiare din 1956, Imre Nagy, este reinhumat cu onoruri oficiale.

august: In Polonia, Tadeusz Mazowieczki, reprezentant al Solidaritatii, devine prim-ministru.

27 august: La Chisinau 300000 de demonstranti cer proclamarea limbii romane ca limba oficiala a R.S.S. Moldovenesti.

31 august: In R.S.S. Moldoveneasca limba romana este declarata limba oficiala.

septembrie: In Bulgaria incep demonstratiile prodemocratice.

octombrie: Incep demonstratii prodemocratice si in R.D.Germana.

7 octombrie: Vizita lui Gorbaciov in R.D.G.

9 octombrie: Liderul est-german Erich Honecker porunceste politiei sa lichideze demonstratiile anticomuniste, dar Egon Krenz se opune.

18 octombrie: Egon Krenz il inlocuieste pe Erich Honecker la conducerea R.D.G.

9 noiembrie: Este darimat zidul Berlinului.

7 si 10 noiembrie: La Chisinau izbucnesc conflicte violente intre adepti ai Frontului Popular Moldovenesc (miscare antisovietica) si fortele de ordine.

10 noiembrie: In Bulgaria Petar Mladenov il inlocuieste pe Todor Jivkov.

16 noiembrie: Petru Lucinschi il inlocuieste pe Simion Grosu in functia de prim-secretar al Partidului Comunist din R.S.S. Moldoveneasca. Revista "Literatura si Arta", condusa de poetul Nicolae Dabija, si considerata principala publicatie care sustine Frontul Popular, va declansa un desantat cult al personalitatii domnilor Petru Lucinschi si Mircea Snegur.

23 noiembrie: Cu prilejul Congresul 14 PCR, un grup de muncitori de la Uzinele Mecanice Timisoara incearca sa provoace o greva.

2-3 decembrie: Mihail Gorbaciov si George Bush se intilnesc in Malta.

3 decembrie: Intreaga conducere de partid a R.D.G. demisioneaza sub presiunea strazii. Se formeaza un regim de tranzitie care sa pregateasca alegeri libere.

4 decembrie: La Moscova are loc intilnirea conducatorilor statelor participante la Tratatul de la Varsovia. Este prezent si Nicolae Ceausescu. "Scinteia" din 5 decembrie va relata: "In cadrul intilnirii, tovarasul Mihail Gorbaciov a prezentat o larga informare in legatura cu desfasurarea si rezultatele intilnirii sale din Malta cu G. Bush, presedintele S.U.A., care a avut loc in zilele de 2-3 decembrie a.c.".

Este adoptata o declaratie in care conducatorii Bulgariei, R.D. Germane, Poloniei, Ungariei si Uniunii Sovietice afirma: "introducerea trupelor statelor lor in R.S. Cehoslovaca, intreprinsa in 1968, a constituit un amestec in treburile interne ale Cehoslovaciei suverane si trebuie sa fie condamnata (...) Istoria a confirmat cit de important este, chiar si in cea mai complexa situatie internationala (...) sa fie respectate cu strictete principiile suveranitatii si independentei in relatiile dintre state".

10 decembrie: In Cehoslovacia se instaureaza un guvern majoritar necomunist.

10 decembrie: La slujba, Tokes isi anunta enoriasii ca in 15 decembrie expira termenul de evacuare dictat de Judecatoria Timisoara, si ii cheama sa fie martori la aceasta evacuare.

14 decembrie: La Iasi, esueaza incercarea "Frontului Popular Roman" (organizat de Stefan Prutianu si Cassian Spiridon) de a convoca un miting anticeausist in Piata Unirii.

15 decembrie: In fata casei pastorului Tokes se aduna lume. La un moment dat un securist este luat la bataie. Seara se cinta (sfios) "Desteapta-te romane" si se striga lozinci.

16 decembrie: Demonstratia din fata casei pastorului Tokes se extinde in intreaga Timisoara si capata un caracter net impotriva regimului politic. Fortele de represiune fac arestari.

17 decembrie: Dimineata, inainte de rasaritul soarelui, se fac arestari masive. Practic, oricine se plimba noaptea prin oras risca sa fie arestat.

Manifestatiile continua cu vigoare. Dupa-masa si seara se va deschide focul impotriva manifestantilor.

18-19 decembrie: Ca urmare a represiunii brutale din ziua de 17, manifestatiile anticeausiste scad in amploare. Se trage in continuare in demonstranti.

20 decembrie: Mai multe intreprinderi timisorene intra in greva. Sute de mii de manifestanti cer demisia lui Ceausescu. La Consiliul Judetean PCR si apoi la Opera se incheaga un comitet revolutionar. Prin tratativele duse cu primul ministru Constantin Dascalescu se obtine eliberarea majoritatii arestatilor.

La ora 18 incepe si in Lugoj manifestatia anticeausista.

21 decembrie: Incep manifestatii anticeausiste la Arad (ora 8), Buzias - jud. Timis (ora 9), Sibiu (ora 9,45), Cugir - jud. Alba (ora 11), Tirgu Mures (ora 11,30), Caransebes - jud. Caras Severin, Resita (ora 12), Bucuresti (ora 12,40 - mitingul organizat de Ceausescu se va intoarce impotriva acestuia), Brasov (ora 13 - dupa ce de dimineata fusesera framintari in intreprinderi), Ghimbav - jud. Brasov, Fagaras - jud. Brasov, Cluj (ora 15), Cisnadie - jud. Sibiu (ora 18), Nadrag - jud. Timis (ora 18,45), Alba Iulia (ora 22,30).

22 decembrie: Dimineata incep manifestari anticeausiste la Turda (jud. Cluj), Blaj (jud. Alba), Sfintul Gheorghe (jud. Covasna) si Craiova.

La prinz Ceausescu fuge din sediul C.C. cu elicopterul.

Seara, sub comanda nou instalatului Front al Salvarii Nationale, incepe lupta cu "teroristii" (cine au fost acestia ?)

Niciun comentariu: