28 martie 2011

Ambasadorul SUA în România (2007): "Este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti"


Pe HotNews.ro există informaţii privitoare la unele dezvăluiri WikiLeaks legate de perioada suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Ceva mai jos sunt prezentate aprecierile ambasadorului SUA. Înainte de aceasta, însă, o întrebare pentru cei 322 de parlamentari, plus urmaşii lor de azi: Cine plăteşte cheltuielile cu Referendumul din 2007? Răspuns: fraierii care mai cred într-un Parlament populat de fosile bolşevice, plus infractori neaduşi în faţa justiţiei. Parlamentarii Republicii Bananiere România nu realizează, oare, că nu reprezintă pe nimeni, din moment ce se şterg la fund cu rezultatele Referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari din 2009? Pesedişti şi penelişti, fraierii de români au votat pentru un Parlament Unicameral şi maxim 300 de parlamentari, începând cu viitoarea legislatură, care începe în 2012. Chiar nu vă pasă de votul românilor? Chiar nu credeţi în puterea acestui popor de a vă lua privilegiile la care nu vreţi să renunţaţi? Lucraţi la proiectul noii Constituţii, nu la dat din gură pe la tembeliziunile mogulilor, trepăduşi care nu faceţi altceva decât să cheltuiţi din banii pensionarilor şi bugetarilor lăsaţi fără venituri decente, pentru a întreţine aproape 500 de parlamentari cu diurne, maşini de serviciu etc. La muncă, nu la lenevit pe bani publici.

WIKILEAKS Cum vedea ambasadorul Taubman Romania in timpul suspendarii lui Basescu: "Este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor rusesti". "Evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (...) Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului", se arata intr-o telegrama trimisa la Washington in 2007 si semnata de ambasadorul american Nicholas Taubman. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Care sunt mizele: Pregatirea scenei pentru vizita dumneavastra in Romania"

Citeste mai jos si alte telegrame ale Ambasadei SUA.

"Vosganian continua sa sustina relatii mai stranse cu Moscova si a minimalizat public faptul ca Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru importurile de gaze din Rusia", se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti clasificata "Confidential" si trimisa in 2008. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Romania ramane pe pozitii in problema securitatii energetice, dar se teme de izolare."

"In timp ce elita politica a Romaniei ramane atasata diversificarii surselor de aprovizionare vazuta drept cea mai buna metoda de sporire a securitatii energetice, o minoritate semnificativa a fost vocala in apelurile sale pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci in acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL si membru al minoritatii armene", se arata in telegrama.

"Intr-o conferinta de presa din 28 februarie despre preturile in energie, Vosganian a incercat sa respinga criticile privind cresterea preturilor interne prin compararea pretului de import al Romaniei (370 dolari / mia de metri cubi) cu pretul platit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al pozitiei tot mai asertive a presedintelui Basescu fata de Rusia, criticandu-l adesea pe presedinte pentru ca sta in calea unor relatii mai bune cu Moscova. In timp ce Vosganian pare ca este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, pozitia sa publica a fost aceea ca proiectul ar putea furniza Romaniei o parghie pentru a negocia preturi mai bune pentru importul de la Gazprom", mai scrie in telegrama.

Telegrama mai noteaza pozitia comuna a presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu: "... doi oameni care rar sunt de acord pe vreo problema au ramas sustinatori constanti ai unei strategii energetice bazate pe cautarea de surse alternative. Oricum, recentele succese al Gazprom in regiune, fie ele reale sau efemere, au crescut nivelul de anxietate legat de posibilitatea ca Romania sa fie scoasa din schema pe masura ce noi retele energetice se dezvolta in jurul ei".

2 comentarii:

Anonim spunea...

banuiam de mult acest lucru, putorile astea nu merita nici macar scuipatul nostru...eu as fi pt o reducere masiva a parlahotilor...cate 2 pt fiecare judet, atat...la ce ne trebuie 500 de putori ordinare ce nu fac altceva decat sa sparga seminte si sa doarma ca niste porci in parlament...afara u aceste scursuri umane...

Dumitru Caruntu spunea...

Macar in ceasul al doisprezecelea daca s-ar misca lucrurile. Dar am mari indoieli ca se va tine cont de rezultatele Referendumului din 2009 pentru reducerea numarului de parlamentari. Doar o iesire masiva in strada a societatii civele i-ar determina, poate, pe parlahotii din actualul Parlament sa tina cont de votul 'fraierilor'.