27 martie 2010

27 martie, ziua în care visul reîntregirii a început (începe?) să devină realitate


Spre deosebire de anii precedenţi, pe 27 martie 2010, dată de comemorare a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, nu va mai fi expulzat sau arestat niciun cetăţean.

Anul acesta, cetăţenii români şi tinerii basarabeni, aflaţi la studii în România, care vor veni în ziua de 27 martie la Chişinău pentru a serba Unirea istorică din 1918 pot să răsufle uşurat. Poliţia nu-i va mai acuza că au comis acte de huliganism, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimilor trei ani, din 2007 până în 2009.


Schimbarea clasei politice din R. Moldova, le-a permis tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului să anunţe mobilizarea generală pentru a comemora 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Atât în capitala R. Moldova, cât şi în zeci de oraşe din România (Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Galaţi, Craiova, Suceava, Botoşani, Mangalia, etc ) vor fi organizate slujbe de pomenire a ostaşilor căzuţi în apărarea neamului românesc, vor fi organizate lecţii de istorie şi dezbateri pe seama relaţiilor actuale dintre Chişinău şi Bucureşti. Toate activităţile dedicate acestui eveniment se vor încheia, tradiţional, prin jucarea Horei Unirii.

La Chişinău manifestaţiile, legate de 27 martie vor avea loc începând cu ora 8.00 la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde se va face un Parastas pentru ctitorii Unirii. La ora 9.00 se vor depune flori la mormintele deputaţilor în Sfatul Ţării şi ale fruntaşilor Mişcării de renaştere naţională din Cimitirul Central, precum şi la stela lui Pantelimon Halippa, de lângă cinematograful Gaudeaumus. La ora 10.00 va avea loc vernisarea expoziţiei „Unire-n cuget şi-n simţiri” în incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova, care va fi urmată de o masă rotundă „Hotărârile istorice ale Sfatului Ţării şi integrarea Basarabiei în sistemul interbelic de valori europene”. La ora 14.00 tinerii veniţi din dreapta şi din stânga Prutului vor organiza marşul cu nume generic „Calea Unirii”, care va începe de la Academia de Ştiinţă a Moldovei. Tinerii vor merge până la clădirea Sfatului Ţării din str. Alexei Mateevici, 111, unde vor reconstitui actul votării unirii, iar la 16.30 se va juca Hora Unirii şi se va da un spectacol în scuarul teatrului de Operă şi Balet.


Amintim că în 2009, în perioada 23-27 martie 50 de cetăţeni români nu au putut să intre pe teritoriul R. Moldova, pe motiv că nu aveau suficienţi bani ca să se întreţină, că nu aveau certificatul medical care demonstra că nu sunt infectaţi cu virusul HIV sau că nu aveau invitaţia din partea unui cetăţean moldovean legalizată la notariat. În acelaşi timp, un alt grup de 50 de basarabeni nu au reuşit să ajungă de la Iaşi la Chişinău, fiind reţinuţi la vama din Sculeni. În 2009 isteria comunistă a continuat cu reţinerea a doi tineri George Simion şi Eugen Rusu din „motive administrative”.

În 2008 organizatorii manifestaţiilor din 27 martie au fost reţinuţi înainte de începerea întrunirii, iar un cetăţean român a fost expulzat în aceeaşi zi. A doua zi alte două persoane au fost reţinute şi au fost achitate ulterior în instanţele de judecată.

În 2007 zeci de poliţişti au tăbărât asupra 15 reprezentanţi ai PL şi asupra echipei de filmare PRO TV, care se deplasau regulamentar pe trotuar, fără să pericliteze ordinea publică şi circulaţia transportului. Atunci poliţia a lovit în oameni, frângându-le mâinile, i-a introdus cu forţa în dubele Ministerului de Interne şi i-a dus la sediul Comisariatului de Poliţie din sectorul Centru.


Preluat de pe site-ul http://www.stiri.romanism.net/

Un comentariu:

Unknown spunea...

E bine ca ne aducem aminte de ziua unirii si ne bucuram ,dar ar trebui sa fim tristi,in acelasi timp, ca au trecut atatia ani de cand nu mai suntem uniti,si nu sa produs nici o schimbare in sensul asta.
Oare chiar mai suntem romani asa cum ne place noua sa credem?Oare mai suntem noi urmasi demni ai lui Stefan cel Mare si Sfant?
Raspunsul il primim in fiecare zi cand ne uitam pe harta si atunci cand folosim expresii gen"fratii nostri de peste Prut".
De parca un rau ne impiedica pe noi, oare cu o astfel de atitudine biruia Stefan dusmanii?