28 octombrie 2009

Voi aţi văzut cum plâng copii la Tiraspol?




Voi aţi văzut cum plâng copiii la Tiraspol?
Rămaşi în drum fără adăpost si fără şcoală
Cum plâng sărmanii că ei vor să-nveţe,
Să-nveţe într-o nouă şcoală.
Dar şcoala noastră azi e strada
Si care-i vina?
Voi nu ştiti?
Să ne dezicem de limba română,
Iar străina s-o indrăgim.
Cum să învăţ într-o limbă străină,
Dacă limba mea, e limba română.
VOI aţi văzut cum plâng copiii la Tiraspol?


de Elena Pădurean, 14 ani, Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol (a început să scrie poezii din 2004, după atacarea liceului de către miliţiile transnistrene)

Această emoţionantă pledoarie pentru românism e atat mai impresionantă, cu cât vine de la românii uitaţi, ignoraţi, martirizaţi, lăsaţi la discreţia Armatei a XIV-a, a hoardelor paramilitare de gardişti şi cazaci cu apucături de Ivan cel Groaznic, vine de la românii serviţi ca monedă de schimb într-un murdar joc politico-strategic european.

În Transnistria existau 8 şcoli, care şi-au câştigat statutul de şcoli românesti, cu grafie latină, sub jurisdicţia Republicii Moldova, în iulie 1992, în urma sângerosului război de pe Nistru, soldat cu un adevărat genocid asupra populaţiei româneşti.

Victoria şcolilor românesti, obţinută cu asemena sacrificii de sânge, va dura până la 15 iulie 2004, când şcolile vor fi efectiv atacate de către forţele de ordine ale regimului separatist – în urma hotărârii aşa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol de închidere a tuturor şcolilor de grafie latină şi rechiziţionarea sediilor. Şcolile au fost atacate, încercuite cu miliţia transnistreană, deconectate de la electricitate, apă şi alte servicii, elevii, părinţii şi profesorii fiind supuşi ameninţărilor şi atacurilor fizice, unii concediaţi sau chiar arestaţi.

Au zdrobit corola de minuni

Cel mai mult au avut de suferit elevii de la „Lucian Blaga“ din Tiraspol. Miliţienii regimului separatist au luat cu asalt clădirea liceului cu numele poetului care a scris despre „corola de minuni a lumii“, confiscând toate bunurile din incintă (mobilă şi arhive). Părinţii copiilor au fost ameninţaţi şi şantajaţi pentru a-şi înscrie odraslele la o instituţie de învăţământ cu predare în limba rusă. Mijloacele de propagandă ale regimului separatist i-au prezentat pe profesori şi pe elevi drept „fascişti şi terorişti, viitori asasini“.

După îndelungi tratative şi demonstraţii, în care deopotrivă părinţi şi elevi au apărat instituţiile de învăţământ cu propriile trupuri, la 1 iulie 2005, 4 şcoli românesti din Transnistria au primit “înregistrarea permanentă”, în calitate de şcoli “nestatale”, cu statut de persoane juridice.

În aceste condiţii, micii eroi din Transnistria scriu poezii de dragoste faţă de limba română, Poporul român şi România, ţara lor de vis, dând o lectie de demnitate elitelor politice, culturale şi artistice de la Bucureşti, care îi ignoră total, cuprinse de ruşinea de a fi român…


Preluare de pe site-ul http://www.unitisubtricolor.ro/

Niciun comentariu: