7 februarie 2010

Cazul handbalistului Marian Cozma, varianta mioritică


Spre cinstea lor şi pentru ca dreptatea să nu rămână cu ochii plânşi, autorităţile din Ungaria au finalizat ancheta în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma, de către trei ţigani de naţionalitate maghiară (mai multe amănunte aici). Autorul principal riscă închisoare pe viaţa, iar complicii săi zeci de ani de puşcărie. Aşadar, într-un an, autorităţile maghiare au descoperit ucigaşii, au finalizat dosarul, iar suporterii au strâns bani pentru o statuie dedicată lui Marian Cozma, aceasta chiar fiind făcută (nu s-a furat din material, nu s-au furat din bani). De aceea, probabil, multe vedete ajunse la Bucureşti, după 1989, ne salutau cu celebrul “Hello Budapest!”.

Pentru o minimă comparaţie, iată cum, probabil, s-ar fi desfăşurat cercetările, dacă Marian Cozma ar fi fost ucis de ţigani în România: (1) zeroTV ar fi ‘descoperit’ că, de fapt, autorii sunt alţii, iar ‘misterul’ ar fi durat minim 200 de episoade; (2) grupul civic de romi ‘Hoţi fără frontiere’ ar fi făcut un scandal imens, considerându-se că ţiganii sunt discriminaţi, România riscând să fie reclamată la CEDO; (3) Antena3 ar fi dezbătut, cu toţi neuronii plecaţi, amestecul lui Traian Băsescu în această ‘campanie politică’ a justiţiei din România; (4) iRealitateaTV l-ar fi invitat pe Mugur Ciuvică, laureat la bătut câmpii, pentru a se afla dacă Marian Cozma i-a provocat sau nu pe ţigani; (5) judecătorul la care ajungea dosarul ar fi amânat începerea procesului, pentru că avocatul din oficiu al ţiganilor este în concediu medical sau i-a născut soţia; (6) Parlamentul ar fi înfiinţat o comisie pentru a afla dacă nu sunt deturnări de fonduri la clubul care şi-a permis să dezvelească o statuie, deşi este criză economică. Iar peste toate, la dezvelirea statuii ar fi venit câţiva rătăciţi, dacă nu s-ar fi dat mici sau alte pomeni (în Ungaria au fost 2000 de oameni). Şi încă ceva: în Ungaria ţiganii nu fură şi îşi văd de lungul nasului (adică ştiu de frica ungurilor). La noi se vede ce fac (doar românaşii verzi sunt buni la dat din gură şi nimic mai mult).


2 comentarii:

Anonim spunea...

justitia si-a spus cuvantul in aceasta chestiune...dar nimic nu il mai poate aduce inapoi pe marian..

te mai astept si la mine pe blog...

Dumitru Caruntu spunea...

Asa-i, nimic nu il mai poate aduce inapoi. Acest caz, insa, dovedeste ca la unguri exista justitie reala, iar la noi doar circ televizat cu infractori.