27 decembrie 2010

15 momente importante din 2010 în domeniul IT


2010 a fost anul crizei economice mondiale, dar a avut şi momente în care s-a putut vedea că tehnologia evoluează, în ciuda problemelor existente. Pe http://www.hotnews.ro/ am găsit o selecţie a momentelor importante din domeniul IT, în 2010, realizată de Vlad Barza. Ca orice selecţie, are o doză de subiectivism, dar cred că merită atenţie. Iat-o mai jos.

Anul care se incheie a fost dominat de apartitia televizoarele 3D si de invazia tablet PC-urilor, in timp ce Amazon a lansat e-reader-ul Kindle in 100 de tari. 2010 a fost plin de probleme pentru Google care s-a aflat in conflict cu autoritatile chineze pe tema cenzurii, dar si cu cele europene pe tema Street View. Pe plan local Google a deschis mult-asteptatul birou in Romania, in timp ce companii din Polonia au facut achizitii in domeniul IT local. Anul acesta a fost anuntata si una din cele mai mari tranzactii din IT-ul ultimilor ani, iar in SUA s-au adoptat in premiera reguli pentru mentinerea macar partiala a neutralitatii internetului.

Amazon a lansat Kindle pe plan mondial

In ianuarie, Amazon a anuntat ca cel mai cunoscut e-reader din lume (cititor de carti electronice) este disponibil si in afara SUA, in peste 100 de tari, inclusiv Romania. Kindle DX are ecran de 9,7 inchi, cantareste 540 de grame, are capacitate de stocare de 3,3 GB, echivalentul a 3.500 de carti. Cea mai scumpa versiune costa aproape 400 de dolari, iar estimarile arata ca anul acesta, vanzarile Amazon pe plan mondial vor fi la nivelul de circa opt milioane de unitati. Compania nu da cifre de vanzari, insa estimarile pentru anul viitor arata vanzari de 11 milioane de unitati, ceea ce ar pozitiona Kindle detasat pe primul loc la categoria e-reader. Cea mai ieftina versiune de Kindle costa sub 200 de dolari.

Microsoft a imbunatatit caracterul aleatoriu al noului ecran de alegere a browserelor din Windows

Dupa multi ani de controverse, Microsoft a raspuns in martie criticilor care atrageau atentia asupra faptului ca ecranul de alegere a browserelor din Windows (ballot screen) nu are un caracter aleatoriu destul de pronuntat pentru cele cinci navigatoare afisate in prima pagina si a modificat algoritmul pentru a imbunatati lucrurile. In primele zile de la aparitia ecranului de alegere pe computerele europene unele browsere au fost avantajate, astfel ca Microsoft a trebuit sa se asigure ca acest lucru este corectat. Dupa ani de confruntari cu CE s-a ajuns la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai. Utilizatorul vede intai cinci browsere cand ii apare ecranul de alegere, iar problema tinea de ordinea in care cele cinci apar.

Apple a lansat iPad, dand tonul invaziei tabletelor

In aprilie, mult-asteptatul tablet PC Apple iPad a intrat pe piata, iar pana in prezent s-au vandut circa 10 milioane de unitati. Cel mai apropiat rival este Samsung Galaxy Tab care in doua luni si-a gasit peste un milion de cumparatori, insa pe piata au aparut peste zece modele de la marci precum Toshibda, Dell sau Huawei. Si o companie romaneasca a lansat un tablet PC care e produs in China, dar vandut sub brandul romanesc AllView. Acesta costa 900 de lei, insa pe piata cele mai scumpe variante de iPad costa peste 4.000 lei. Estimarile arata ca anul acesta iPad va detine peste 75% din piata tablet PC-urilor, insa la anul sunt asteptate primele modele de la RIM si Motorola, iar lucrurile se pot schimba.


Asiaticii au adus in primavara primele televizoare 3D in Romania

Companii precum Samsung, LG, Panasonic si Sony au adus in primavara pe piata romaneasca primele televizoare 3D la preturi de la circa 2.000 de euro. Unele dispuneau de ochelari pasivi simpli, de cativa euro, alte modele necesita ochelari activi, de peste 100 de euro, iar unele modele au incluse procesoare care transforma continutul 2D, in 3D. In orice caz, continutul 3D este limitat, iar preturile sunt foarte mari. E greu de estimat cate televizoare 3D s-au vandut in Romania, insa cifra e in jurul a cateva mii de unitati. In Japonia, Toshiba a lansat luna aceasta primul televizor 3D care nu necesita ochelari speciali, insa marele dezavantaj tine de ecranul de numai 12 inch.

HP anunta ca va renunta la 9.000 de angajati

HP a anuntat in iunie ca renunta la 9.000 de angajati in urmatorii trei ani si estimeaza ca va putea face economii anuale de peste jumatate de miliard de dolari ca parte a unui amplu plan de restructurare. Compania spune ca va investi un miliard de dolari in automatizarea unor centre de date, astfel ca nu va mai avea nevoie de atat de multi angajati, insa isi va creste eficienta. Compania din Palo Alto are 300.000 de angajati pe plan mondial si spune ca planul de restructurare ii va permite sa reduca cheltuielile anuale cu un miliard de dolari si cu valori intre 500 si 700 milioane in termen net daca se pun la socoteala si investitiile.

Scandalul Google Street View legat de colectarea unor date confidentiale in 30 de tari

In mai, dupa ce autoritatile germane s-au sesizat si au cerut un audit, Google a admis ca masinile care faceau fotografii pentru aplicatia Street View au adunat din greseala date confidentiale de la retele WiFi nesecurizate in 30 de tari. Compania si-a cerut in mod repetat scuze si a admis ca a colectat si franturi de conversatii si continuturile unor mail-uri. Unde i s-a cerut, Google a sters datele si a rezolvat in mare parte conflictele cu autoritatile nationale de protectie a datelor, insa scandalul a creat multe neplaceri companiei.

Conflictul dintre Google si autoritatile chineze

Google anuntase inca din ianuarie ca nu se mai supune legilor care o obligau sa filtreze continutul rezultatelor cautarii si in martie a trecut la fapte si a decis sa inchida google.cn, iar utilizatorii erau redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care oferea servicii necenzurate. Diverse organizati care erau de partea guvernului chinez au acuzat Google ca e mana in mana cu serviciile secrete americane carora le furnizeaza informatii secrete din China, iar autoritatile chineze au sustinut obsesiv ca au tot dreptul sa cenzureze internetul pentru a se asigura ca nu sunt publicate materiale care incalca articole din constitutie sau instiga la ura. La final de iunie Google a facut insa un compromis si a oprit redirectionarea, astfel ca autoritatile de la Beijing i-au reinnoit licenta de a opera in cea mai populata tara din lume. Google a fost masiv criticata pentru compromis, insa si alte companii mari de IT au acceptat conditiile puse de autoritati pentru a ramane in China.

Steve Jobs a tinut o conferinta de presa speciala pentru a rezolva criza antenei de pe iPhone

Dupa multe palngeri de la clienti, Apple a fost nevoita in vara sa tina o conferinta de presa neobisnuita pentru o situatie de forta majora: linistirea clientilor care s-au plans ca au probleme cu semnalul cand tin iPhone-ul intr-un anumit fel in mana. Steve Jobs anunta atunci ca toti cei care vor cumpara noul iPhone pana la final de septembrie primesc huse gratuite pentru ca problemele cu antena sa nu mai apara. Seful Apple a admis ca iPhone-ul nu e perfect, insa in prezentare a insistat ca e peste concurentii sai la multe capitole si a tinut sa sublinieze ca nici un smartphone nu este perfect.

Intel anunta achizitia McAfee pentru aproape 8 miliarde de dolari

Intel a anuntat dupa jumatatea lui august ca va achizitiona producatorul de solutii de securitate McAfee pentru 7,68 miliarde dolari, miscare ce reprezinta una dintre cele mai mari tranzactii din IT-ul ultimilor ani. McAfee va deveni parte a diviziei de securitate si servicii a Intel care va folosi experienta companiei pentru a imbunatati securitatea la diverse dispozitive mobile. Autoritatile americane au dat unda verde tranzactiei, insa europeni inca au rezerve si vor analiza aprofundat modul in care tranzactia va afecta concurenta de pe piata. E de asteptat sa mai treaca trei - patru luni pana cand si CE va da unda verde.

Doua companii poloneze au facut achizitii in IT-ul romanesc

In octombrie, grupul Allegro, parte a companiei media Naspers Ltd, a achizitionat 83% din actiunile Gecad ePayment International, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii eCommerce integrate pe piata romaneasca, detinut anterior de omul de afaceri Radu Georgescu care va continua sa detina 17%. La inceputul lui decembrie, grupul polonez ABC Data, unul din cei mai activi jucatori din regiune pe distributie IT a preluat 51% din compania romaneasca Scop Computers, urmand ca in urmatorii ani sa achizitioneze intreg pachetul de actiuni. Presa poloneza scrie ca tranzactia s-a facut pentru cinci milioane euro.

Yahoo! si-a modernizat mail-ul pentru a recupera terenul pierdut in lupta cu rivalii

Yahoo! a lansat la final de octombrie o versiune beta radical modificata a clientului de e-mail si sustine ca noul Mail este mai rapid, mai sigur si mai usor de folosit si de integrat cu retelele sociale. Yahoo! Mail Beta permite utilizatorilor sa vada fotografii si filmulete in Inbox, dar si sa posteze update-uri pe Facebook sau Twitter. Exista peste 270 de milioane de conturi de Mail pe Yahoo!, insa utilizatorii au petrecut tot mai putin timp pe Mail, iar compania spera ca modificarile vor face Yahoo Mail! mai dezirabil.

Google a deschis birou de afaceri in Romania

Google a deschis in noiembrie birou de afaceri in Romania si a lansat pe 8 decembrie si serviciul Street View de fotografii panoramice la nivelul strazii care cuprinde opt orase mari si un total de 6.000 de km din tara. Biroul Google a pornit cu doi angajati, numarul va ajunge la sapte - opt intr-un an, iar compania spune ca afacerile sale in Romania ar putea urca cu 30 - 50%. Seful Google Romania este Dan Bulucea care a lucrat mai bine de un deceniu la Microsoft.

SAP, condamnata de justitia americana sa plateasca despagubiri record de 1,3 miliarde dolari catre Oracle

Compania germana SAP a fost condamnata de o instanta americana sa plateasca 1,3 miliarde dolari celor de la Oracle dupa ce o fililala a ei a fost implicata intr-un scandal de furt de proprietate intelectuala. O filiala a SAP a copiat cantitati mari de date confidentiale ale Oracle, iar SAP a recunoscut ca acuzatiile sunt reale si spune ca e dispusa sa-si asume responsabilitatea. Sefii Oracle spun ca e cea mai mare despagubire acordata pentru piraterie software business.

Intel a deschis un centru de cercetare la Bucuresti

Intel a anuntat in prima decada din noiembrie deschiderea unui centru de cercetare si dezvoltare solutii software la Bucuresti, centru in care se investesc "mai multe milioane de euro", iar initial sunt 25 de angajati, numarul putand sa ajunga la 100. Pentru inceput centrul va realiza activitati de cercetare-dezvoltare pentru platforma open-source MeeGo, insa apoi activitatile se vor diversifica si vor fi realizate soft-uri ce vor fi utilizate pe o gama larga de dispozitive bazate pe arhitectura Intel cum ar fi televizoare inteligente sau sisteme multimedia pentru autovehicule.

Arbitrul telecom din SUA aproba regulile neutralitatii internetului

Arbitrul telecom din SUA - organizatia independenta FCC (Federal Communications Commission) - a aprobat la final de decembrie un set de reguli menite sa garanteze principiul neutralitatii internetului, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential fata de alte tipuri. Totusi, noile reguli sunt criticate puternic pe motiv ca se vor aplica doar pentru liniile fixe si nu si pentru internetul wireless care avanseaza masiv in contextul in care se vand atat de multe smartphone-uri si tablet PC-uri. Sustinatorii neutralitatii internetului spun ca pachetul adoptat de FCC ar fi trebuit sa contina reguli mai stricte care sa protejeze cu adevarat consumatorul si considera ca in forma actuala exista spatiu de manevra pentru ca unele reguli sa fie incalcate. Autoritatea spune insa ca a tratat in mod separat wireless-ul pentru ca retelele mobile evolueaza rapid si sunt supuse unor insemnate limitari de capacitate.

Niciun comentariu: