26 iulie 2008

Ce sunt HIV si SIDA?


"HIV" sunt initialele pentru: Human Immunodeficency Virus (Virusul imunodeficientei umane). Virusul HIV afecteaza sistemul imunitar care este un mecanism al omului de aparare impotriva infectiilor si bolilor. Sistemul imunitar este slabit din ce in ce mai mult pana la distrugere. Pana la distrugerea sistemului imunitar pot trece mai multi ani, iar in tot acest timp persoana infectata poate sa arate si sa se simta bine.Infectare cu HIV nu inseamna SIDA.

"SIDA" inseamna Sindromul Imunodeficientei Dobandite. SIDA este in fapt o colectie din cele mai obisnuite boli care afecteaza in mod tipic persoanele infectate cu HIV. In mod obisnuit acese boli sunt inofensive la persoanele sanatoase, dar acestea pot fi fatale la persoanele al caror sistem imunitar este afectat. Diagnosticare SIDA se face pe baza unei liste cu asa numitele "conditii definitorii SIDA". Cand o persoana infectata cu HIV prezinta o boala de pe aceasta lista, se considera ca este bolnava se SIDA. Si in cazul diagnosticarii cu SIDA, persoana in cauza se poate simti bine o perioada si poate munci in continuare. Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu HIV intr-un final vor dezvolta SIDA.

Cum se transmite?

Exista trei moduri de infectare cu HIV:

  • prin contact sexual penetrant neprotejat
  • prin infectare sangelui (seringi ce au fost folosite de alte persoane infectate, transfuzii cu sange infectat).
  • de la o mama infectata la copilul ei, inainte si in timpul nasterii.

HIV nu se transmite similar racelilor, nefiind contagios. Nu se ia prin atingere, sarut, mangaiere, lacrimi, din piscine, toalete, tacamuri, vase, prosoape etc. De asemeni HIV nu se ia prin stranut sau tuse, de la animale sau de la intepaturile tantarilor. Se recomanda neutilizarea in comun cu persoane infectate a lamelor de ras sau a periutelor de dinti deoarece, desi putin probabil, poate avea loc o infectare cu HIV. Inca nu se stie care este probabilitate de infectare cu HIV prin sex oral. Riscul poate aparea atunci cand fluidele intra in contact cu gura partenerului. Virusul poate intra prin taieturile sau leziunile mici din gura sau de pe buze.

Cum se depisteaza?

Se recolteaza sange iar prin analizarea acestuia se detecteaza daca exista sau nu in sange anticorpi. Acestia sunt produsi de sistemul imunitar in incercarea acestuia de a distruge virusul HIV. Acest test nu va spune daca aveti SIDA ci doar HIV. Un rezultat negativ inseamna ca nu au fost detectati in sange anticorpi si deci nu sunteti infectat cu HIV. Un rezultat pozitiv indica infectare cu HIV a organismului. Efectuare unui test HIV este foarte importanta si va poate schimba viata radical. De aceea inainte de efectuarea testului este recomandat sfatul unui medic sau consilier calificat in domeniul sanatatii.

Cum se trateaza?

Pana in prezent nu s-a gasit un tratament care sa ajute la vindecarea bolii. Exista anumite medicamente (AZT,3TC) care pot tine sub control HIV marind speranta de viata a persoanelor infectate.

De retinut:

  • cel mai bun leac impotriva SIDA este prevenirea infectarii cu HIV;
  • incearcati sa aveti un numar cat mai mic de parteneri si protejati-va. Prezervativul este cea mai eficienta metoda de prevenire a infectarii cu HIV;
  • folosire drogurilor injectabile va expune la riscuri suplimentare mai ales cand se folosesc in comun seringile;
  • orice dispozitiv care inteapa pielea inclusiv cele folosite la aplicare tatuajelor, cele folosite in acupunctura trebuie sa fie sterilizate sau de unica folosinte;
  • daca crezi ca s-ar putea sa aveti HIV sfatuiti-va mai intai cu un medic sau consilier calificat.

Niciun comentariu: