29 ianuarie 2011

Cum ne ascundem identitatea pe net


Sunt situaţii în care nu dorim să fie cunoscut IP-ul nostru sau alte date privind trecerea noastră prin anumite site-uri (de exemplu, un părinte poate afla pe ce site-uri arde gazul odrasla de la liceul industrial, când chiuleşte de la ore). Un alt caz ce poate apărea este acela în care anumite site-uri restricţionează userii din anumite ţări sau cu o anumită vârstă (de exemplu, dacă cineva din România accesează anumite site-uri, cei de acolo ar putea crede, cum se mai întâmplă, că români = ţigani, iar de aici până la frica de a nu li se fura şurubelniţa din josul paginii nu mai este decât un pas). Cum ieşim dintr-o asemenea situaţie? Mai jos există prezentate câteva metode. Pentru cei care nu ştiu, ‘proxy’ denumeşte un calculator sau un program care acţionează ca intermediar între un client (de exemplu, un browser) şi anumite servere. Pentru a ocoli filtrele şi a ne păstra identitatea în condiţii de siguranţă putem apela la una din metodele de mai jos.
1. Proxy-uri web. Există mii de servere proxy care ne protejează identitatea pe net. http://proxy.org/ oferă o listă cuprinzătoare de servere proxy.
2. Conexiuni VPN. Faţă de serverele proxy, avantajul folosirii VPN-urilor este criptarea avansată şi accesul la toate aplicaţiile (mail, chat etc.), cu păstrarea anonimatului pe net. Cele mai cunoscute aplicaţii VPN gratuite sunt ProXPN şi UltraVPN.
3. Hide IP software. Ascund adresele IP şi sunt uşor de folosit. Instrumente gratuite din această categorie sunt şi UltraSurf, NotMyIP, IPHider
4. Suplimente Firefox. FoxyProxy, SwitchProxy, AutoProxy sunt add-ons Firefox care ascund identitatea userilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

interesant...linagii astia ce iubesc psd/pnl/pc vor chipurile sa ne caute la IP si sa ne dea in judecata pt "calomnie"...poate e timpul sa ne ascundem...

la mine pe blog Curuletz Nastasian cere lupte de strada pt eliberarea unui baronet local, Micul Limbric Pontilicesc vrea sa forteze DNA, Hoitul de Ilici se plange demagogig de "abuzurile" "justitiei"!

Dumitru Caruntu spunea...

Nu te poti astepta la altceva de la cei care au inventat si aplicat sintagmele 'Terorism fara teroristi' si 'Coruptie fara corupti'. Vor un simulacru de justitie, in care sa fie condamnati doar micii gainari, la fel cum au adus in Romania, dupa 1989, un simulacru de democratie. Chiar sa-i mai voteze odata romanii pe acesti hoti care fug mereu de justitie?