5 august 2010

Cât de mare este Internetul?


Cu toții știm că internetul e mare. Cât de mare însă este greu de apreciat, pentru că nimeni, niciodata, nu a reușit să facă o măsurătoare clară. Informațiile sunt practic nelimitate, așa că e de înțeles de ce 70% dintre internauți consideră că datele pe care le au la dispoziție sunt de-a dreptul copleșitoare. Deși este puțin probabil ca în viitorul apropiat cineva să poată determina "granițele" între care se întinde internetul, oamenii de ștință au reușit să stabilească unele repere.

Ar fi nevoie de un milion de creiere ca să îl stocheze

Potrivit specialiștilor Google, internetul ar cuprinde cinci milioane de terabytes de date, adică cinci trilioane de megabytes. Google, cel mai mare motor de căutare din lume, a reușit să indexeze până acuma doar 200 de terabytes de informații.

Creierul uman poate inmagazina doar intre 1 și 10 terabytes de date. În medie, ar fi nevoie de un milion de persoane pentru a "depozita" toate informațiile existente pe internet. De notat că un terabtes încape pe 212 DVD-uri, deci informațiile din tot spațiul virtual ar încăpea pe un miliard de DVD-uri.

Îl folosesc 26,6% din locuitorii planetei.

În ceea ce îi privește pe utilizatorii de internet, aceștia alcătuiesc 26,6% din populația planetei (peste 1,8 miliarde). La "întrecerea continentelor" se dovedește că cei mai mulți dintre ei, respectiv 76,2%, trăiesc în Statele Unite ale Americii, iar cei mai puțini, respectiv 8,7%, în Africa. Dintre europeni, doar 50,3% au acces la spațiul virtual.

Obsedați de e-mail-uri.

Potrivit estimărilor, în fiecare zi trimitem în medie 247 de miliarde de e-mail-uri, dintre care 81%, adică aproximativ 200 de miliarde, sunt spam-uri.

Ce facem pe internet

Cam două ore pe săptămână navigăm pe YouTube sau stăm pe chat. 3,5 ore stăm de vorbă cu prietenii și rudele.
Săptămânal 1,5 ore studiind site-urile de planning familial, o oră o dedicăm operațiilor estetice și 35 de minute dietelor și metodelor de slăbit.
În medie, adolescenții petrec 31 de ore online. Prin comparație, aceștia acordă doar patru ore rezolvării temelor primite de la profesori.
Nu trebuie uitate nici site-urile pentru adulți, internauții dedicându-le cam două ore săptămânal. În plus, mai trebuie precizat și că la fiecare secundă 28.258 de internauți deschid un site "deocheat".


Niciun comentariu: